Відео

Порошенко про події в Білорусі: «Ми не маємо дати жодного шансу мародерству Кремля»

Порошенко про події в Білорусі:  «Ми не маємо дати жодного шансу мародерству Кремля»

У Білорусі мають відбутися дострокові президентські вибори, аби в країні запанував порядок, — вважає Петро Порошенко.

Про це Порошенко заявив в своєму відеозверненні.

За словами експрезидента, «білоруська влада повинна знайти відповідь на вимоги білоруського суспільства, яке прагне і готове до демократичних змін у житті держави».

«Вважаю, що білоруській владі необхідно негайно припинити насильство проти своїх громадян і водночас не допустити провокацій і підбурювань до насильства», - сказав він.

Колишній президент закликав звільнити з в'язниць і місць утримання політичних в'язнів, мирних протестувальників, а також припинити переслідування політичних опонентів і забезпечити інклюзивний і відкритий діалог влади з білоруським суспільством. Порошенко заявив, що в Білорусі потрібно оголосити про проведення дострокових президентських виборів з широким залученням БДІПЛ/ОБСЄ та Ради Європи, запросити для спостереження представників провідних міжнародних організацій і структур.

П'ятий президент закликав українську владу в контакті з партнерами в Люблінському трикутнику призначити спецпредставника України з Білорусі.

«Сьогодні Європа має думати і діяти стратегічно. Ми не маємо права втратити Білорусь. Нікому – ані білоруській владі, ані білоруському народу, ані Євросоюзу, і тим паче Україні – не потрібна Білорусь як західна провінція Російської неоімперії. Ми не маємо дати жодного шансу мародерству Кремля», - сказав він.

Нагадаємо, що по всій Білорусі четвертий день поспіль вирують масові протести проти шостого президентського терміну Олександра Лукашенка.

Згідно з попередніми даними ЦВК Білорусі, на виборах 9 серпня перемогу здобув Олександр Лукашенко (80,08% голосів), опозиційний кандидат Світлана Тіхановська ж нібито набрала 10,09% голосів.

Опозиція не згодна з оголошеними результатами. Незалежні спостерігачі повідомили, що Світлана Тіхановська перемогла мінімум на 85 виборчих дільницях.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: білорусь, Україна, Політика, петро порошенко
В тему