Відео

Українським заробітчанам ніхто не забороняв їхати за кордон на заробітки

Українським заробітчанам ніхто не забороняв їхати за кордон на заробітки

В Україні Міністерство закордонних справ не ухвалювало жодних заборон щодо виїзду сезонних робітників чи трудових мігрантів за кордон.

Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За його словами, віцепрем'єр Вадим Пристайко отримав доручення від глави Кабміну зайнятися питанням виїзду робітників за кордон на роботи. 

"Він опікується тим, щоб в умовах пандемії виїзд громадян за кордон з трудовою метою відбувався з мінімальними ризиками для їхнього здоров'я і логістичними складнощами. Тому що регулярного авіасполучення немає. Тому, щоб людям виїхати, треба вирішити велику кількість логістичних проблем", - каже очільник МЗС.

Зокрема, як і коли українці повертатимуться назад, чи матимуть медичне страхування на час перебування за кордоном. "Всі ці речі треба перевіряти. Ми ж ніколи не чули про проблему виїзду трудових мігрантів. Сотні тисяч людей якимось чином виїжджали, працювали і тихо поверталися. Але зараз ми всі вперше стикнулися з такою проблемою. Ми всі забудемося про неї, коли відновиться регулярний транспорт. Щоб уникнути багатьох проблем і захистити права громадян в умовах пандемії, довелося взяти деякий час, щоб це налагодити", - пояснив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, попри карантин і закриті кордони до Фінляндії спеціальними прямими чартерами, а також через Білорусь, майже щодня прибували все нові і нові заробітчани з України. Саме на наших працівниках, як виявилось, тримаються тисячі фінських ферм, і без українців врожаю просто не буде. У Польщі теж заявили, що готуються організовувати чартерні рейси для українців, аби ті їхали на роботу навіть під час карантину.

Однак, Міністерство закордонних справ України вважає нелогічним вивезення українських робітників до держав-партнерів у контексті ситуації з пандемією коронавірусу в світі. Крім того, в одному з інтерв’ю прем’єр Денис Шмигаль  виступив проти того, щоб українці їхали на сезонні заробітки на час карантину. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, заробітчани, карантин
В тему