Відео

Обережно! Авторинок! або Як зберегти свої гроші

Обережно! Авторинок! або Як зберегти свої гроші

Коли років шість тому народився мій первісток перед нашою родиною постала потреба в автомобілі. Наслухавшись мудрих порад від більш досвідчених побратимів по керму, я вирушив на луцький авторинок на Єршова, будучи впевненим, що абсолютно підкований, головне - потрібно придивлятися до всіх дефектів і нікому не вірити на слово.

Авторинок зустрів мене традиційним базарними "принадами": розбита дорога, сміття, натовп людей, які тиснуться один між одним. Загалом умови некомфортні, але я підбадбьорував себе думкою про економію.  

Але, як показала практика, незручності — це дрібниці в порівнянні з тим, як нас можуть обманути на авторинку. І маскування подряпин це ненайбільша біда. Як виявилося, після оформлення «вигідної» покупки можуть виникнути серйозні проблеми.

Отже, як нас можуть обманути при купівлі автомобіля на авторинку:

Бери, інакше візьме інший

Саме так мене намагалися переконати, що гроші за вподобаний автомобіль потрібно заплатити вже сьогодні. А ще краще - протягом декількох годин. Але погодьтеся, коли, гуляючи між рядами машин на авторинку, ви на пару хвилин зупиняєтеся біля вподобаної моделі, а вас тут же оточують торговці з речівкою «побігли за грошима, а то не встигнеш», це якось підозріло.

На моє запитання, до чого такий поспіх, відповідь була проста і навіть трагічна: в господаря машини дружина в реанімації, стан важкий. Гроші потрібні терміново. Тому віддає за «смішну суму». Здавалося б, ну як не повірити, тим більше, що для автомобіля такого класу і року випуску ціна, і правда, здавалася невеликою.

Але є один важливий момент - при покупці автомобіля поспіх можливий тільки в одному випадку - якщо у вас є можливість швидко перевірити дане авто в поліції щодо крадіжки, а також якщо з вами на авторинку буде працівник СТО, який неозброєним оком побачить всі замасковані дефекти. В іншому випадку, ви ризикуєте купити автомобіль, який в кращому випадку використовувався як таксі (і тоді говорити про стан пробігу і його технічний стан безглуздо). У гіршому випадку - автомобіль може виявитися викраденим.

Паркування на газоні - звичайна справа для авторинку
Паркування на газоні - звичайна справа для авторинку

Автомобілі стоять в притул
Автомобілі стоять в притул

Господаря немає, я за нього

Як правило, саме цю фразу говорять потенційному покупцеві, пояснюючи, що продають машину за дорученням. Вам розкажуть, що автомобіль належить батькові-пенсіонеру, який зараз в лікарні, а люблячий син, на якого оформлена довіреність, продає автомобіль, щоб оплатити лікування. Зрозуміло, тягти на ринок старого, який лежить, наприклад, в кардіології, ніхто не буде.

Погодьтеся, зворушливо і досить правдоподібно. Ось тільки в цій історії є один важливий момент - як розповів мені знайомий юрист, звичайний обиватель ніколи на око не відрізнить справжню довіреність від підробленої. Іншими словами, немає ніякої гарантії, що «синок», який продає вам автомобіль, має до нього хоч якесь відношення.

Більш того, довіреність - це не документ на право власності. Навіть якщо довіреність справжня, власник автомобіля може в будь-який момент її відкликати або анулювати. Тому після здійснення покупки ви запросто можете опинитися біля розбитого корита.

Пішов дощ і авторинок вкривають калюжі

Пішов дощ і авторинок вкривають калюжі

********************************

Отже, як бачимо, без юриста і механіка на авторинку точно не обійтися.  Можливо, всі покупці на базар приходять в таких компаніях і тому там майже завжди така тиснява, але я маю для вас пораду: 

Не бійтеся звернутися до компаній професіоналів у продажі автомобілів; до компаній, які співпрацюють з державними органами, зокрема, Сервісними центрами МВС; до компаній, де працюють сертифіковані спеціалісти, які нададуть всю технічну інформацію про транспортний засіб; до компаній, де юристи матимуть на руках увесь комплекс документів на автомобіль. Так ви збережете і гроші, і нерви. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: автомобіль, ринки
В тему