Відео

Зеленський хоче люструвати Порошенка і міністрів (відео)

Зеленський хоче люструвати Порошенка і міністрів (відео)

Президент України зробив чергову епатажну заяву – щодо люстрації на цей раз.

Володимир Зеленський заявив, що ініціюватиме люстрацію для всіх високопосадовців і депутатів, які обіймали посади з 2014 по 2019 рік. Про це він традиційно заявив у відеозверненні на сторінці Офісу президента у Facebook, пише ВВС-Україна.

«Думаю, найменше, що можна зробити зараз – це назавжди позбавити їх усіх можливості брати участь в управлінні державою», – наголосив Володимир Зеленський.

Він заперечив плани своєї команди «відмінити люстрацію» (опоненти президента стверджують, що це робитися для того, щоб його офіс очолював Андрій Богдан, який є ексчиновником часів Януковича).

«Щоб усі розуміли, що ми не збираємося відміняти люстрацію, ми пропонуємо її посилити. Нами напрацьовано законопроект про розширення норм закону «Про очищення влади», - пообіцяв Володимир Зеленський. «Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію, додати президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади в період із 23 лютого 2014-го до 19 травня 2019 року», – заявив чинний президент.

Він додав, що дії зазначених чиновників мають отримати також і «справедливу юридичну оцінку».

У своєму зверненні Володимир Зеленський також розкритикував конкретних міністрів і посадовців. При цьому, він не називав їхніх прізвищ, однак з контексту зрозуміло, про кого йде мова.

«Для чого міністри, які будують дороги лише у Фейсбуці і народжують дітей в Америці». Це, як виглядає, – критика на адресу міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

«Для чого міністри, які угробили здоров'я нації і розповідають про шкоду вишневих кісточок». Тут, схоже, Зеленський має на увазі в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун.

«Для чого міністри, які розказують, що українці дуже багато їдять». Імовірний натяк на міністра соцполітики Андрія Реву.

«Для чого генеральні прокурори які можуть посадити тільки власну печінку?». Це схоже на натяк на адресу генпрокурора Юрія Луценка.

«Для чого міністр економіки часів Януковича, який називає громадян ублюдками, вибиває з рук телефони і обіцяє їм всі по пиці». Очевидний натяк на експрезидента Петра Порошенка.

А згадка про «браковані бронежилети» – відсилка до недавніх обшуків у Міноборони, які пройшли, зокрема, у ексрадника Порошенка Юрія Бірюкова.

Законопроект про люстрацію, який розробила команда президента, поки що не зареєстрований у Верховній Раді.

Водночас, якщо закон ухвалять, то під його дію можуть потрапити і нинішні члени команди президента Зеленського, наприклад новий секретар РНБО Олександр Данилюк, який у 2016-2018 роках був міністром фінансів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика
В тему

Останні матеріали