Відео

Медична реформа: на Київщині «накручували» декларації (відео)

Медична реформа: на Київщині «накручували» декларації (відео)

Ці випадки трапилися у медичному закладі Ірпеня.

Національна служба здоров'я скасувала 10 тисяч декларацій із сімейними лікарями в одній амбулаторії. Після перевірки Ірпінського центру первинної допомоги виявилося, що ці угоди підписані не пацієнтами, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Однакові підписи на договорах перевірка виявила після того, як одна з родин дізналася про підписану від їхнього імені декларацію з лікарем, якого вони ніколи в очі не бачили. Завідувач амбулаторії Оксана Крупенко пояснює, що заклад увійшов в останню хвилю реформи і мав усього п’ять місяців для належного оформлення стосунків із пацієнтами. «Може, якась наша провина є, але все це технічні нюанси. Спочатку у нас був один комп’ютер, декілька принтерів. Якщо три одночасно працюють, всі не можуть роздрукувати цю декларацію. Також картридж у нас забирали», – пояснює вона.

У НЗСУ такі виправдання називають недолугими, бо декларація – це майже фінансовий документ, за кожну угоду сімейні лікарі отримують гроші. Із 16 тисяч декларацій у цьому закладі порушення знайшли в 10 тисячах, щодо інших у службі теж не впевнені, що всі угоди підписані з реальними людьми, які вільно обрали свого лікаря. На практиці НЗСУ це не перший приклад «накручування» сімейними лікарями кількості пацієнтів заради збільшення своєї зарплатні: «Можна скористатися телефоном, який не належить пацієнту, можна отримати персональні дані. Встановлення факту, чи це є шахрайські дії, буде наслідком того, що ми документи передаємо в Національну поліцію».

Гроші за 10 тисяч декларацій служба відкликає – лікарі амбулаторії недоотримують зарплату. У закладі обурені та запевняють, що не могли вигадати інформацію про пацієнтів, а всі підписанти – реальні люди. У НЗСУ наголошують, що пацієнти, які добровільно обирали лікаря в Ірпінському центрі, тепер мають повторно підписати декларації, проконтролювати свої дані в електронній і паперовій версіях, а головне підписати декларацію особисто. Після цього в амбулаторії порахують реальну кількість пацієнтів – і вже за них у службі заплатять гроші. Решту ж амбулаторій країни перевірятимуть за скаргами або в звичному режимі, щоби переконатися, що державні гроші йдуть за реальними людьми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, київ
В тему

Останні матеріали