Відео

Фредді Мерк’юрі: бісексуал, однолюб та музикант, який плутав ноти (відео)

Фредді Мерк’юрі: бісексуал, однолюб та музикант, який плутав ноти (відео)

5 вересня 1946 року народився британський рок-музикант, композитор і поет гурту Queen Фредді Мерк’юрі. І хоча пройшло вже більше 25 років від дня смерті артиста, його хіти і досі хвилюють і розчулюють публіку.

Занзібарський виходець

Народився артист 5 вересня 1946 року на острові Занзібар, розташованому на схід від африканського узбережжя. Справжнє ім’я Мерк’юрі – Фаррух Бульсара. Прізвище «Фаррух» у перекладі із перської означає «прекрасний», «щасливий». Його батьки були парсами (члени зороастрійської громади в Індії). Коли у їхній країні стало неспокійно, вони перебрались у Бомбей. Хлопчик навчався в католицькій школі-інтернаті, де на англійський манер почав представлятися ім’ям Фредді. 1959 року його сім’я перебралася до Англії.

Фредді Мерк’юрі: бісексуал, однолюб та музикант, який плутав ноти

Невдаха-продавець і старт Queen

Непогано знав гуманітарні науки у школі. В університеті вивчав дизайн та графіку. Після навчання відкрив точку на ринку, де торгував вживаним одягом та власними малюнками. Хоча крамничка не була надто популярною, її не закрили навіть після успіху Queen.

24-річним дебютував у складі групи Smile. Коли гурт розпався, створив з колегами по сцені Queen. Того ж 1970 року взяв собі сценічне ім’я Фредді Мерк’юрі.

Через три роки вони випустили свій перший сингл із піснею Keep Yourself Alive, який став головним у їхньому першому альбомі.

Пісні авторства Мерк’юрі принесли Queen славу на батьківщині та в світі – із Seven Seas of Rhye група вперше потрапила в британські чарти, з Killer Queen – досягла його вершини. Цікаво, що Мерк’юрі сам написав десять із сімнадцяти пісень альбому Queen. Варто зазначити, що музикант не втрачав ані секунди даремно. Відомо, що біля узголів’я ліжка співака стояло фортепіано, аби він, прокинувшись, міг заграти мелодію, що народилась у його голові уві сні. При цьому Фредді зізнавався, що погано знає ноти.

Активні гастролі групи припали на кінець 1970-х – початок 1980-х. Фредді прославився своїми живими виступами, що збирали стадіони шанувальників його театралізованої поведінки на сцені. Артист активно закликав публіку також брати участь у шоу.

Фредді Мерк’юрі: бісексуал, однолюб та музикант, який плутав ноти

Бісексуал та однолюб

Сценічний імідж Фредді Мерк’юрі й особисте життя постійно викликали інтерес преси до його сексуальної орієнтації, яку він завжди приховував, заперечуючи свій гомосексуалізм. Чоловік приймав наркотики, за спогадами знайомих, це був скоріше спосіб розвіятися, аніж згубна звичка. До речі, досі не підтвердилися його гомосексуальні зв’язки. Сам співак зазначав, що не може знайти собі пару через зірковий статус і зайнятість. Однак Фредді зустрічався протягом семи років з дівчиною на ім’я Мері Остін. Пара розсталась, але Фредді завжди гарно відгукувався про колишню кохану та казав, що вона його єдиний справжній друг. Після його смерті жінка отримала частину спадку зірки і будинок музиканта.

Подейкують, будучи в турі, Фредді дізнався, що його партнер Тоні Бастін зустрічається з іншим. Мерк’юрі зажадав, щоб Бастін прилетів до нього і при зустрічі заявив, що між ними все скінчено. Відразу після цього артист відправив невірного бойфренда назад в Англію, а повернувшись із гастролей, відібрав кота.

За словами товаришів, музикант був неординарною людиною: любив класичну оперу, багато читав, захоплювався японським мистецтвом. Чоловік обожнював котів, і якось у нього одночасно жило 10 цих тваринок. Кажуть, що співак часто під час гастролей в іншому місті дзвонив додому і декілька годин розмовляв з вихованцями. Фредді був дуже сором’язливий, тому рідко давав інтерв’ю.

Фредді Мерк’юрі: бісексуал, однолюб та музикант, який плутав ноти

Смерть і прощання

Однак чутки про захворювання СНІДом, які з’явились у пресі після його останнього виступу з Queen у червні 1986 року на лондонському стадіоні «Вемблі», лише підігріли інтерес. Мерк’юрі сильно схуд, відмовився від турів, перестав брати участь у масових заходах. А кліпи до The Miracle, який став останнім прижиттєвим альбомом Мерк’юрі з Queen, знімали у чорно-білому варіанті, щоб приховати його хворобливий вигляд. Востаннє Мерк’юрі з’явився на публіці 18 лютого 1990 року, коли у складі Queen отримав премію BRIT Awards за видатний внесок у музику. Він заперечував чутки про хворобу, хоча виглядав фізично виснаженим і не зміг виголосити вітальну промову.

За день до своєї смерті 24 листопада 1991 року у власному будинку в Лондоні Фредді Мерк’юрі вперше публічно визнав, що хворий на СНІД, і розпорядився передати частку своїх авторських прав на Bohemian Rhapsody фонду боротьби із цією хворобою.

Прощання з ним відбулося за зороастрійським ритуалом. За цими традиціями тіло людини віддають грифам – щоб не ображати вогонь, воду, землю, повітря. Незважаючи на це, Фредді Мерк’юрі був кремований (британські закони допускають поховання за допомогою кремації або похованню у землю). Проте на похороні був присутній зороастрійський священик.

Посів 58-е місце в списку 100 найвеличніших британців (список 2002 року від BBC). 2008 року американський журнал Rolling Stone помістив Фредді Мерк’юрі на 18-е місце у списку «100 найвидатніших співаків усіх часів». 

 

 
 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Знаменитості, шоу-бізнес
В тему