Відео

Український YouТube допоможе виховати дитину (відео)

Український YouТube допоможе виховати дитину (відео)

З тим, що на YouТube не вистачає україномовного контенту, свого часу стикнувся Тарас Карман. Цей львів’янин разом з командою веб-розробників створили Youtube-канал з українськими мультфільмами українською мовою – Pandyk.TV.

Про те, чому їхні прості анімаційні мультики українською кращі за іноземні, які не адаптовані до українських реалій, вони розповіли Depo.ua.

Ще на початку 2017 року Тарас заробляв на життя виготовленням матраців та продажем меблів. Аж доки його світогляд не змінила одна пара з Одеси, яка замовила комплект для сина і дочки. Робота Тараса сім’ї сподобалася, і вони пообіцяли прорекламувати його на своєму Youtube-каналі. Тоді зачепили досить цікаву тему: виявляється, мало того, що діти дивляться на Youtube всіляку дурню, то ще й російською мовою.

Півроку Тарас виношував ідею створити україномовний дитячий канал, який би не тільки розважав, а і навчав. Невдовзі після цього він познайомився з людьми, які мали такі ж саме ідеї і трохи вміли працювати з необхідними програмами. Разом вони почали розвивати цю тему і придумали Пандика.

Пандик – це чемна тваринка-сангвінік, яка показує малечі позитивний приклад поведінки серед людей. У мультфільмах він виступає оповідачем, одним з ключових персонажів і доносить до глядачів інформацію у доступній формі.

Тарас Карман

«Пандик – це дуже позитивна тваринка, уособлення чогось доброго. Насправді панд в Україні дуже багато: аніматори, іграшки, картинки на одязі, і діти їх дуже привітно сприймають, – коментує Тарас і пояснює: просто перекладати хороші іноземні мультфільми українською не стали, бо, по-перше, на це треба отримати ліцензію (а вона дуже дорога), і по-друге – хотілося не просто перекладати чуже, а й додати щось від себе.

Крім того, зазначає Тарас, іноземні мультики не адаптовані до українських реалій. Під час перегляду «Шрека» чи «Смєшариків» у маленького українського громадянина не сформується національна ідентичність, він не дізнається про рідні традиції та цінності».

Читайте також: Анімаційний фільм української сценаристки номіновано на «Оскар-2018» (відео)

«В дитинстві я зростав на українських казках, а не на мультиках про «Пеппу». Відповідно, хочу, щоб і для моїх дітей Курочка Ряба, Коза-Дереза чи Котигорошко не були всього лише незрозумілими словами. Для цього ми з друзями надумали створити власний канал українських мультфільмів», – додає колега Тараса за Pandyk.TV Володимир Прокопів.

Команда Pandyk.TV

Головною метою команди було не просто розважати малечу, а і навчати. Відтак, неабияку увагу канал приділяє сюжету:

«Спочатку ми модулюємо 3 – 4 варіанти розвитку подій. Потім наші друзі, які є молодими батьками, підказують, що для них зараз більш актуально і цікаво, – розповідає Тарас про розробку сценарію. – Визначившись із сценарієм, ми показуємо його нашим знайомим дитячим психологам і педагогам і вони допомагають зробити їх сприятливими для розвитку пам’яті, емоційного здоров’я, концентрації та логічного мислення».

Звісно, Pandyk.TV значно поступається сучасним мультфільмам. Дається взнаки і брак досвіду в такій роботі, проте у Пандика вже є своя аудиторія.

«Спочатку в нас узагалі не було навичок аніматорства, тому ми просто взяли діафільми, які нам крутили в дитинстві, нарізали й озвучили, – пояснює Тарас. – Розіслали знайомим, отримали підтримку і перших фанів, що чекають на продовження. Для другої казки наш дизайнер намалював більше персонажів, а SEO-спеціаліст оживив героїв на відео. Далі ми замовили озвучення та зробили наступну серію, яку поширили в Мережі, додали більше анімації, руху та динаміки. Але щоб робити якісний продукт, нам дуже потрібен професійний аніматор, його послуги коштуватимуть близько 90 тисяч гривень за 30 серій, тому ми подалися на спільнокошт. За 10 днів нам уже вдалося зібрати 15% оголошеної суми – це дуже радує і окриляє. Я був упевнений, що можу чекати допомоги тільки від друзів, а тут незнайомі люди пересилають солідні суми, є пожертви більш як 5 тисяч гривень від однієї людини!».

Читайте ще: Підбірка захоплюючих мультфільмів на вихідні

В подальшому автори Pandyk.TV сподіваються зняти перші сто мультиків, співпрацювати з професійними акторами та дикторами, робити сурдопереклад, залучитися підтримкою на державному рівні та продовжити створення нових мультфільмів без залучення інвестицій.

Але Тарас і його творча команда настільки хочуть зробити внесок у виховання свідомої нації, що обіцяють продовжувати, навіть якщо не зможуть зібрати всієї суми. Тим паче, що в них уже є постійні маленькі глядачі, яких вони не можуть підвести.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему

Останні матеріали