В центрі уваги

Що таке FinOps, та як він допомагає економити в хмарі

Що таке FinOps, та як він допомагає економити в хмарі

Згідно з підрахунками минулого року витрати на використання хмарних послуг досягли 600 млрд доларів. Це надзвичайна сума, проте чи можна по ній судити про нераціональне використання ресурсів? Перевірити раціональність витрат допоможе FinOps.

Перш за все варто розібратися з самим терміном. FinOps – управлінська практика, яку організації впроваджують для оптимізації фінансових показників власної інфраструктури хмарних обчислень.

Термін утворено від скороченого словосполучення англійською мовою «фінансові операції». Насправді все набагато складніше, адже це не просто підрахунок витрат, а обчислення співвідношення між якістю, швидкістю та вартістю надання хмарних послуг.

Складові FinOps

Практика полягає в трьох головних завданнях: інформуванні, оптимізації та керуванні. Завдання змінюються циклічно, через що під час виконання не вдається досягти ідеалу. Водночас існує так звана зріла модель запровадження практики, яка складається з наступних етапів:

  • Crawl (повзти) – бізнес наближається до оптимізації хмарних послуг, можна вирахувати витрати з похибкою 20%;
  • Walk (йти) – процеси автоматизуються, а похибка в прогнозуванні витрат складає 15%;
  • Run (бігти) – бізнес може впроваджувати складні проєкти, розраховувати вартість з максимальною похибкою 12%.

Головні принципи FinOps: співпраця, видимість, відповідальність. Співпраця між фінансами, розробниками та операціями для узгодження бізнес-цілей з витратами на хмарні технології. Видимість - збір та аналіз фінансових даних, сегментацію витрат по проєктам для визначення моделі споживання. Відповідальність - команди беруть на себе відповідальність за витрати, що пов’язані з послугами та ресурсами, які вони застосовують. 

Чому це важливо

Практика свідчить що 94% компаній переплачують за хмарні сервіси. Використання FinOps допомагає економити. Це не єдина важлива обставина. Додатково виділяють:

  • відповідність витрат цілям та стратегії (впровадження мультихмар з найкращими умовами);
  • простіше планування бюджету (зручне формування кошторису);
  • довіра та залученість (беруть участь всі спеціалісти, які хоч якось пов’язані з хмарою).

Детальніше розібратися з можливостями та перевагами практики FinOps допоможуть спеціалісти компанії SoftwareOne. Зусилля та досвід спеціалістів компанії дозволяє залучити сучасні інструменти та оптимізувати бізнес, незалежно від напрямку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему