В центрі уваги

Володимир Гавриш: Проєкти на Волині мають особливе значення для фонду «Сучасна Україна»

Володимир Гавриш: Проєкти на Волині мають особливе значення для фонду «Сучасна Україна»

Допомога фронту, гуманітарні проєкти та міжнародні проєкти з культурної дипломатії це три основні напрямки які вибрав Благодійний фонд «Сучасна Україна». Він заснований лише у 2021 році, напередодні повномасштабного вторгнення росії, але вже реалізував проєкти на десятки мільйонів гривень.

Голова БФ «Сучасна Україна», волонтер та правник Володимир Гавриш наголошує, що «діяльність фонду це важка, копітка робота, яка стає твоїм стилем життя». Володимир любить цитувати слова митрополита Шептицького: «Більше поту менше крові». І пояснює: «Коли піт від роботи в тилу переважить кров, яка ллється на фронті, тоді Україна й переможе».

Тож наш журнал поговорив з Володимиром про роботу фонду, дізнався про пріоритети на Волині та поцікався думками Гавриша про запоруку перемоги України над рашизмом.

На яких проєктах та на чому зосередився фонд?

— Пріоритет зараз, звісно, допомога Збройним силам України. З початку повномасштабного вторгнення росії за нашим проєктом «Фронт» вже пішло допомоги на понад 45 млн грн. Ми придбаваємо та доставляємо на бойові позиції нашим військовим дрони, системи спостереження, вантажні та легкові автівки, засоби спецзв’язку, амуніцію тощо. Окремим рядком йдуть проєкти з медичної допомоги та реабілітації українських військових.

Але водночас у нас в команді є чітке розуміння, що наші початкові гуманітарні та культурні проєкти — це фундамент для остаточної, не тільки воєнної, перемоги над давнім цивілізаційним ворогом України — московією.

Тому зараз ми надаємо потужного дихання проєктам з культурної дипломатії. Якщо розглядати культуру як зброю — нівелюються самі по собі критичні зауваження на кшталт «не на часі ця ваша культура під час війни».

Культурні проєкти не відволікають від допомоги фронту?

— Ні! Ми системний фонд з налагодженими процесами управління і дуже мотивованими волонтерами та амбасадорами за кордоном. Більше того, у фокусі уваги фонду не тільки культурні проєкти та допомога армії. Це й гуманітарний напрямок. Думаю, не потрібно пояснювати, як важливо для країни забезпечити розвиток наших дітей.

Важко навіть казати ці цифри: внаслідок вторгнення росії вже загалом постраждало 7,5 млн українських дітей. Тому наша команда реалізує проєкт For Kids UA. Дітям, постраждалим від воєнних дій, ми надаємо освітню, медичну та психологічну допомогу. Проєкт реалізується за трьома стратегічними напрямками. Це, по-перше, автореабілітаційний проєкт на Волині для дітей з ТОТ. У жовтні був організований черговий арттабір, де малеча спілкувалась з психологами, арттерапевтами, флористами, вчилася іконопису та малярству.

По-друге, це програма медичної допомоги дітям з тимчасово окупованих територій. І тут нам дуже допомагають наші партнери — медичні клініки та лікарі, які долучаються до проєкту. По-третє, технічне сприяння онлайн-освіті дітей з ТОТ. Адже в Україні пошкоджено майже 3450 навчальних закладів, 331 з них вже повністю зруйновано.

Ви згадали «культурну дипломатію», до якої залучений ваш фонд. Який зміст у неї вкладаєте, про що ваш культурний проєкт?

— Кажучи про культурну дипломатію, ми говоримо не лише про захист спадщини від російської пропаганди, а й про просування, культурну експансію України у світі. Донесення до світу наших меседжів та правди про війну, яку розв‘язала росія. Ми фактично маємо вигризати зубами кожен культурний проєкт та виборювати право на голос на міжнародній арені на його реалізацію. Щоб донести до світу правду про українську культуру та її НЕЗАЛЕЖНІСТЬ від росії. У своїх проєктах ми робимо акцент на сучасності та інноваційності. Зараз у роботі два топ-проєкти: «Мурали сучасної України» та Unleash Ukraine. Мета першого разом з відомими українськими й іноземними митцями створити серію тематичних муралів у різних країнах світу та в Україні для донесення українських сенсів до міжнародної спільноти. Наприклад, готуємося до створення муралу у Вашингтоні. Думаю, очевидно, як важливо, наприклад, розмістити такий проукраїнський проєкт зараз у США.

Unleash Ukraine це популяризація української культури за допомогою digital-мистецтва в країнах Європи. У нього є кілька етапів: створення інтерактивного парку DIGITAL ART PARK та проведення виставок DIGITAL ART UAVERSE у різних країнах. За кордоном 195 артоб'єктів української культурної спадщини буде виконано за технологією доданої реальності.

Беремо участь і в інших культурних ініціативах. Силами фонду у кінці листопада в Луцьку відкрили скульптурну композицію «Возз’єднання». У цій інсталяції глибокий зміст, зрозумілий кожній українській родині. Вона про сімейні цінності, про возз‘єднання українських родин, які вимушено розділені зараз через війну. Ми працюємо вже над ідеєю створити навколо локації для культурного відпочинку містян місця, де можуть організовувати перегляди фільмів просто неба або проводити камерні вечори з талановитими митцями. Взагалі хочу сказати, що ми всеукраїнський фонд, але, звісно, проєкти на Волині для нас мають особливе значення, адже коріння фонду звідси.

До речі, Ви згадували серед проєктів ще й напрямок «створення сильних громад»…

Це проєкт «Допоможи своїм». Він об’єднує зусилля громад, волонтерів, бізнесу саме на місцях. У нас потужно запрацювало представництво Фонду в Луцьку та в понад 15 регіонах України. Це потрібно для того, щоб більше залучати до волонтерської діяльності громади та місцевий бізнес. «Свій до свого по своє» принцип, який доцільний і у волонтерській роботі. В Україні добре працює саме децентралізована модель, яка 24 лютого стала однією з рушійних сил і завдяки якій ми встояли.

Йдуть дискусії про те, що робити у разі затяжної війни, чи не стомились українці та світ від війни тощо. Ви як відчуваєте це питання, чи не зменшилась допомога фронту?

Втома, звісно, наставатиме. Важливим тут є саме наш спільний настрій на довгострокову роботу і тільки перемогу! Піт економить кров. І коли піт від роботи в тилу переважить кров, яка проливається на фронті, тоді Україна переможе. Цілком логічно, що знаходити кошти на допомогу стає важче. Треба розуміти, що українці та світова спільнота визначаються й довіряють саме тим фондам, які показують результат та які публічно ведуть свою діяльність. Тому публічність для нас це не піар, а робочий інструмент. Ми звітуємо перед партнерами та благодійниками за кожну копійку. І саме публічність допомагає нам збирати більше благодійної та волонтерської допомоги для чинних та нових проєктів.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, Підгайці
В тему