В центрі уваги

Огляд iPhone 15: він того вартий!

Огляд iPhone 15: він того вартий!

У першій половині вересня Apple представила не тільки флагманські iPhone 15 Pro і 15 Pro Max, а й більш дешеві моделі iPhone 15і 15 Plus. Цього року спостерігається більш виражена зміна поколінь, ніж у попередні роки. Тестована базова «п’ятнадцятка» має безпосереднє відношення до торішнього iPhone 14. Новинка — тильна 48-мегапіксельна камера, якою в минулому році могли похвалитися лише топові моделі iPhone 14 Pro. У них був запозичений виріз в дисплеї під назвою Dynamic Island, в іншому дизайн залишився без змін.

Нововведення відбулися і в трансмісії. Ми бачили минулорічний чіпсет Apple A16 Bionic, виготовлений за 4-нм технологією. Цього року дисплеї мають вищу яскравість 1000 ніт або до 2000 ніт у піку. Ще одним значним нововведенням є розгортання більш поширеного USB-C замість Lightning. Шкода тільки, що базова «п’ятнадцятка» досі має частоту оновлення дисплея лише 60 Гц, не пропонує функцію Always-on (Постійно на дисплеї) і не має телеоб’єктива.

Apple iPhone 15 доступний на чеському ринку з 22 вересня в декількох кольорах (блакитний, рожевий, жовтий, зелений і чорний). Треба додати, що це завжди дуже тонка інтерпретація даного кольору. Порівняно з минулим роком, ціни також були знижені. Як пара камер робить фотографії та відео, і які ще функції iPhone 15? Про це та багато іншого вам розповість наш детальний огляд.

Комплектація: знову тільки кабель


В комплекті не надто багато речей. Якщо у вас вдома вже є старіший iPhone або iPad і кілька зарядних пристроїв з USB-C або MagSafe, відсутність адаптера вас, ймовірно, не сильно турбує.


Є лише кабель із двома кінцями USB-C, але він елегантно сплетений, за що я вдячний Apple. У комплект поставки також входить кліпса для витягування слота, необхідна інструкція і, звичайно ж, класична наклейка з надкушеним яблуком.

Дизайн: таке ж яблуко, тільки з іншим вирізом


З першого погляду очевидно, що за зовнішнім виглядом iPhone 15 базується на минулорічному iPhone 14. Проте в деяких деталях є помітні відмінності. Основний, який можна побачити після ввімкнення дисплея, являє собою заміну класичного вирізу на так званий динамічний острів у вигляді більшої овальної таблетки. Окрім іншого зовнішнього вигляду, він також пропонує приємну системну анімацію. Цим кроком Apple уніфікувала не тільки дизайн передньої панелі iPhone, але й поведінку системи iOS.


Розміри iPhone 15 складають 147,6 x 71,6 x 7,8 мм. Таким чином, новинка на 0,1 мм нижче і на 0,1 мм ширше торішньої моделі. Через ці зміни чохли для iPhone 14 не сумісні. Вага пристрою зменшилася на 1 грам, але в цілому смартфон легкий, приємно тонкий і дуже добре тримається. Загальна ергономіка залишається зразковою.

iPhone 15 — Розташування елементів керування не змінилося Джерело: Petr Uhlí?
Розташування елементів керування не змінилося
iPhone 15 – традиційний перемикач звукових профілів також збережено Джерело: Петр Углір
Також зберігся традиційний перемикач звукових профілів
Об’єктиви камери більші та трохи більше виступають із корпусу. Фотомодуль на задній панелі виступає над поверхнею, через що телефон може незручно хитатися, якщо його поставити на стіл. Шасі знову складається з алюмінієвої рами з матовим покриттям, що мені особисто дуже подобається. Боковини знову прямі, що може не всім підійти, але хват приємний і телефон зручно лежить в руці.


Задня частина покрита склом, яке нарешті має матове покриття, тому телефон не так сильно ковзає і приємний на дотик. Обробка ідеальна, і я хотів би додати, що iPhone 15 відповідає водо- та пилонепроникності (ступінь захисту IP68), що в даному випадку означає, що він може працювати до 30 хвилин на глибині до 6 метрів.

Чудовий дисплей, але…


Дисплей знову працює на 6,1-дюймовому дисплеї Super Retina XDR, роздільна здатність якого була збільшена на кілька пікселів, а саме до 1179 × 2556 пікселів (точність 461 ppi). Панель OLED є однією з найкращих серед смартфонів. Звичайно, у «профі» трохи кращий дисплей. Він навіть збільшив максимальну яскравість з 800 ніт до 1

000 ніт (витримує до 2000 ніт протягом короткого проміжку часу), що забезпечує чудовий перегляд за будь-яких умов. Підтримка HDR10 і Dolby Vision - гарантія ідеального перегляду фільмів і відео. Однак фотографії в галереї також відображаються в HDR.

iPhone 15 отримав функціональний елемент із серії Pro у вигляді Dynamic Island Джерело: Петр Углірж
iPhone 15 отримав функціональний елемент серії Pro у вигляді Dynamic Island
Тому мені абсолютно нема чого скаржитися на дисплей - роздільна здатність хороша, а кольори просто чудові. Тільки частота його оновлення все ще становить 60 Гц. Лише моделі Pro все ще здатні до вищої частоти оновлення, або навіть смартфони, які часто дешевші на третину, пропонують вищу частоту. Насмілюся сказати, що Apple намагається змусити користувачів інвестувати більше в модель Pro.

Дисплей займає 86,4% лицьової площі, що непогано, але зсув від iPhone X мінімальний. Рамки практично не зменшилися, що трохи прикро. На щастя, iPhone з його діагоналлю є одним з небагатьох телефонів, які можна тримати однією рукою. Незважаючи на те, що OLED-дисплей безпосередньо пропонує використання функції Always-on, Apple «зберігає» її лише для серії Pro.

Динамічний острів замінив вікно перегляду


На перший погляд, мабуть, однією з найбільших новинок, поряд із роз’ємом USB-C, є Dynamic Island. Через кілька років культовий виріз повністю закінчився і був замінений більш тонкою поверхнею, на якій розміщено весь набір датчиків для біометричної аутентифікації користувача через Face ID і селфі-камеру. У певних ситуаціях весь цей овал можна збільшити і таким чином пропонувати користувачеві або додаткову інформацію (особливо про запущену програму у фоновому режимі), або навіть елементи управління – для обробки дзвінків, керування музичним плеєром, увімкнення нічного режиму тощо. Кожна зміна супроводжується елегантною плавною анімацією.


Технологія розпізнавання обличчя збережена. Її швидкість і точність першокласні, тут нема про що говорити. Чудово працює в темряві, в режимі лежачи, в окулярах і масці. Тому розблокувати зручно, але після розблокування вам завжди потрібно провести пальцем угору від нижнього краю, щоб увійти в середовище.

Апаратне обладнання


Моторним двигуном став минулорічний флагманський чіпсет Apple A16 Bionic, який виготовлений за 4-нм технологією. Звичайно, не завадить використовувати старіший чіп, оскільки він достатньо потужний, щоб конкурувати з найкращими телефонами Android. Процесорний блок містить 2 потужних і 4 ефективних ядра, чіпсет також складається з 5-ядерного графічного чіпа і 16-ядерного Neural Engine. Я виміряв середнє значення трьох тестів у AnTuTu (версія 10) із значенням 1 466 744 бали.


Операційна система має цілком достатні 6 ГБ оперативної пам'яті, накопичувач доступний у версіях на 128 ГБ, 256 ГБ і 512 ГБ. Тож не варто так шкодувати, що сховище неможливо розширити за допомогою карт пам’яті. Навпаки, порадує підтримка двох SIM-карт (поєднання nanoSIM і eSIM). Обладнання також включає підтримку мереж 5G, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6, NFC, GPS, барометр, акселерометр, гіроскоп і цифровий компас.
Apple розгорнула чіп UWB другого покоління в iPhone 15, який пропонує ще точнішу локалізацію в додатку Find My. Супутникове підключення також було розширено. Наразі він працює в 14 країнах світу, незабаром додадуться ще дві – Іспанія та Швейцарія. Крім того, супутникове підключення не обмежуватиметься лише зв’язком, але також буде поширено на допомогу на дорозі у співпраці з компанією AAA. Будемо сподіватися, що незабаром ми зможемо скористатися цією послугою і в Україні.

Термін служби батареї та зарядка

Усередині телефону встановлена батарея ємністю 3349 мАг, що на 70 мАг більше, ніж у iPhone 14. Втім, витривалість це істотно не покращило. Ви все ще можете сподіватися на цілий день роботи з більш вимогливим використанням (фотозйомка, розмова по телефону, відтворення музики через навушники, ігри, перегляд соціальних мереж тощо), але навіть два дні витривалості при меншому навантаженні – це не виключення. Тож вам не потрібно жодним чином себе обмежувати – у разі екстреної ситуації вам допоможе режим енергозбереження, який можна швидко активувати в центрі управління.


Зарядка забезпечується портом USB-C, який через роки замінив застарілий Lightning - від нього з цієї причини нові iPhone не будуть сумісні зі старими аксесуарами Lightning. До речі, роз’єм знову має стандарт USB 2.0, тому він не такий швидкий для передачі даних, як моделі Pro, які вдосконалилися до USB 3.2.



Також підтримується бездротова зарядка, включаючи функцію MagSafe (15 Вт). Крім того, Apple оголосила, що iPhone 15 і 15 Plus вже сумісні з майбутнім стандартом Qi2. Дротова зарядка підтримує потужність 20 Вт, що знову ж таки не є славою.


Не уникла нововведення навіть основна камера. Він побудований на новому чіпі 48 Mpx і оптиці з пристойною діафрагмою f/1.6. На жаль, чіп менший, ніж у iPhone 14 Pro і iPhone 15 Pro. Також немає можливості знімати в повній роздільній здатності 48 Mpx у форматі RAW, це можна зробити лише в моделях Pro – тут ви можете знімати в повній роздільній здатності лише у форматі HEIF. Apple знову використовує технологію об’єднання 4 суміжних пікселів в один, створюючи зображення 12 Мпікс, які потім об’єднуються з початковими 48 мегапікселями, завдяки чому створюються остаточні фотографії 24 Мпікс.

Ви також можете робити 2-кратне збільшення зображення з роздільною здатністю 12 мегапікселів або, навпаки, пейзажі з рідною роздільною здатністю 48 Мпікс. У випадку з iPhone 15 стабілізація відбувається безпосередньо на чіпі. Основну камеру доповнює 12-мегапіксельна ширококутна камера з діафрагмою f/2.4, кутом огляду 120° і лише фіксованим фокусом. Селфі-камера також має 12 мегапікселів і діафрагму f/1.9.

Фотографуємо при хорошому освітленні


Мені було дуже весело тестувати камери на новому iPhone. Вони дуже високої якості і займають одне з перших місць. На фотографіях важко знайти негативи. За хороших умов освітлення результати дійсно чудові. Отримані зображення дуже чіткі з високою кількістю деталей. Для деяких кольори можуть бути тьмяними. Що я теж відчуваю – хотілося б більш насичених кольорів у деяких сценах. Іноді зі мною траплялося, що iPhone з інтерпретацією кольорів залишався занадто близько до землі і результат не відповідав дійсності. Але це були досить виняткові випадки.


Завдяки підтримці Smart HDR вам навіть не доведеться турбуватися про більш динамічні сцени з контровим освітленням або хмарним небом. Однак я особисто вважаю деякі зображення занадто штучними (світлі надто приглушені, а тіні – надто яскраві), а небо – надто драматичним. Зі мною теж бувало кілька разів, що небо, навпаки, горіло.


Також високо оцінюють зображення близьких об’єктів (квітів тощо), які мають точні деталі, відмінну різкість і природний розфокусований фон. Завдяки великій фішці ефект боке дійсно великий, іноді занадто сильний. Портретний режим також не розчаровує. Вам не потрібно використовувати його лише для фотографування людей, його також можна використовувати для інших об’єктів поблизу.

Ширококутна камера і 2-кратне збільшення

Apple заслуговує на велику похвалу за калібрування кольорів, яке робить кольори майже однаковими на обох датчиках. Широкач робить досить гарні фотографії, навіть якщо не дотягує до якості основного датчика. Треба похвалити, що краї ширококутних знімків не надто спотворені і здебільшого різкі. Однак за умов поганого освітлення традиційно слід очікувати погіршення якості. Також не радує фіксований фокус, який не дає можливості робити макрознімки - це знову ж таки вдається тільки моделям Pro.


Максимальний цифровий зум тут всього в десять разів, але він не дуже зручний. Перевага вищої роздільної здатності основної камери полягає в тому, що вона може робити якісні знімки з 2-кратним збільшенням, навіть якщо це просте кадрування. На жаль, оптика є оптика і не може замінити класичний телеоб'єктив, оскільки з ним ви досягаєте зовсім іншої композиції. Формат фотографій ProRAW і ProRes для відео також доступний лише для моделей Pro.


В умовах слабкого освітлення головний датчик також робить чудові знімки завдяки вищій роздільній здатності, великому стабілізованому чіпу та розширеному нічному режиму. Був приємно здивований прийнятним рівнем шуму. Зйомка в нічному режимі займає від однієї до десяти секунд, в залежності від навколишнього освітлення, але вручну можна встановити максимум 3 секунди, більше тільки зі штативом.


Нічний режим, звичайно, можна вимкнути. Додам, що нічний режим можна використовувати з усіма датчиками (навіть з 2-кратним зумом), що приємно. Результати дуже хороші. Немає особливого сенсу фотографувати без нічного режиму, якщо ви не хочете зберегти природність знімається сцени. Часто телефон може перетворити ніч на день - адже ви самі переконаєтеся в якості знімків.

Зразкова якість відео


iPhone 15 також відмінно справляється з записом відео. Це можна записувати з роздільною здатністю до 4K зі швидкістю 60 кадрів на секунду або ви можете використовувати уповільнений запис у форматі Full HD зі швидкістю 240 кадрів в секунду. Ви можете зручно перемикатися між обома об’єктивами під час запису, що також можливо при максимальній роздільній здатності 4K/60 кадрів/с. Також є можливість записувати HDR-відео в стандарті Dolby Vision, а також режим Film (Full HD/60, 4K/30) з регулюванням глибини різкості або режим дії для суперстабілізованих відео (2.8K/60) .

Отриманий результат має дуже хорошу різкість, відмінну стабілізацію та відносно гарні та точні кольори. Телефон не проти швидкого або плавного перефокусування або швидкої зміни сцени. Навіть якість звуку на хорошому рівні, навіть якщо він трохи бореться з вітром. На додаток до двох об’єктивів також доступна кнопка 2-кратного збільшення. Ймовірно, це не просте цифрове збільшення, але цілком можливо, що iPhone обрізає цей кадр із вищої роздільної здатності, оскільки він відносно високої якості. На жаль, тут також проявляється типове для iPhone явище, коли на записі видно дві точки від навколишніх джерел світла (так звані відблиски) - особливо в нічних сценах при зйомці джерел світла.

Підсумкова оцінка

Незважаючи на те, що iPhone 15 отримав лише незначні зміни в дизайні, це телефон найвищої якості, який може вразити багатьма способами. Мені особливо подобається матове покриття задньої панелі, легкість, тонкість і загальна хороша ергономіка, хоча рамки могли б бути ще тоншими. Принаймні це зберігає Динамічний острів, який вам сподобається, особливо якщо ви з ним ще не стикалися. Дисплей ідеальний, критикувати можна лише базову частоту оновлення 60 Гц і відсутність режиму очікування.

Продуктивність і обладнання абсолютно першокласні, і я тут практично нічого не втрачав. Я був приємно здивований часом автономної роботи, і навіть при інтенсивному використанні мій iPhone пропрацював більше доби на одній зарядці. Можливо, це прозвучить трохи смішно, але ми нарешті отримали USB-C, що означає невелику революцію в iPhone, і багато хто напевно задумається про оновлення завдяки цьому більш поширеному роз’єму. Камери роблять чудові фотографії та чудові відео. Однак класичного телеоб’єктива все ще немає, і, на жаль, лінзи все ще сильно виступають ззаду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему