В центрі уваги

Андрій Боровик: «Потрібно вивчити правила гри, а потім – почати грати краще за всіх»

Андрій Боровик: «Потрібно вивчити правила гри, а потім – почати грати краще за всіх»

Про звання «Кращий науковець», зміни у професійній діяльності, популяризацію якісних українських книжок у сфері права, безпеки і євроінтеграції в умовах війни – в актуальному інтерв’ю з Андрієм Боровиком, кандидатом юридичних наук, професором, академіком Академії адміністративно-правових наук.

Андрію Володимировичу, насамперед хочу привітати Вас з отриманням вже кілька років поспіль звання «Кращий науковець». Цікаво, які відчуття у Вас виникають при отриманні нагород? І чи це почесне звання підсилює бажання розвивати національну науку?

Я працюю у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені академіка Степана Дем’янчука вже упродовж 5 років. І останні 4 роки я є «кращим науковцем» університету. Все дуже просто. Донедавна я обіймав посаду проректора з наукової роботи й намагався їй відповідати. Якщо ти проректор з наукової роботи – ти мусиш бути кращим у науці. Побачимо, чи справиться з цим завданням новий проректор.

Для всіх Ваших колег стало несподіванкою Ваше бажання залишити посаду проректора з наукової роботи. Що далі? Практична діяльність чи новий навчальний заклад?

Колись давно Джорж Бернард Шоу сказав: «Ніколи не пізно піти з сім’ї, щоб досягнути своєї цілі». А я завжди повторюю: «Ніколи не соромно одягти білий пояс». Дійсно, піти з посади проректора з наукової роботи було виключно моє рішення. Я взяв аркуш паперу, ручку та написав план роботи на найближчі три роки. Для його реалізації мушу багато часу проводити у столиці та за кордоном. А робота проректора потребує постійного перебування на місці – в університеті. Тому я попросив президента нашого університету Анатолія Степановича Дем’янчука про можливість залишення посади. Щодо практичної діяльності чи нових керівних посад у наукових установах, то хочу сказати, що є декілька пропозицій. Водночас наразі продовжую працювати професором кафедри кримінально-правових та адміністративно-правових дисциплін МЕГУ імені академіка Степана Дем’янчука.

19 травня в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулось урочисте нагородження переможців Всеукраїнського (національного) конкурсу наукових та навчальних видань з права, безпеки та євроінтеграції «Юридика». Знаємо, що дві Ваші роботи зайняли перші місця у різних номінаціях. Розкажіть детальніше про цей конкурс.

Дійсно, організаторами заходу виступили Одеський державний університет внутрішніх справ, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, видавництво «Юридика» та Центр українсько-європейського наукового співробітництва. Захід організували з метою розвитку та популяризації якісних українських книжок у сфері права, безпеки і євроінтеграції в умовах війни та процесу підготовки України до вступу до Європейського Союзу. У номінації «Колективна наукова монографія з безпеки» наша монографія, написана спільно з кандидатом юридичних наук, ексгенпрокурором України Олегом Махніцьким, «Адміністративно-правові засади дотримання прав людини в діяльності органів прокуратури України» здобула перше місце. А також в номінації «Навчальний посібник із приватного права» перше місце отримав навчальний посібник під моєю загальною редакцією «Адміністративно-правові засади реалізації державної політики щодо запобігання домашньому насильству».

Працюючи проректором з наукової роботи, Ви систематично готували студентів до наукових олімпіад із права. Чи плануєте зараз продовжувати цю роботу?

Хочу сказати, що коли до мене вперше звернувся студент допомогти написати наукову роботу з права на конкурс, я дійсно не знав, що робити. Однак, як сказав Альберт Ейнштейн, «потрібно вивчити правила гри, а потім – почати грати краще за всіх». Я так і зробив. Наслідком цього стала низка перемог моїх учнів-студентів на міжнародних олімпіадах і конкурсах наукових робіт. До слова, у квітні студентка Ольга Качинська під моїм науковим керівництвом зайняла II місце в Міжнародному правничому конкурсі серед наукових статей здобувачів вищої освіти. Під моїм науковим керівництвом готують наукові статті не лише студенти МЕГУ імені академіка Степана Дем’янчука. Уже після звільнення з посади проректора підготував до участі в «Конкурсі наукових робіт студентів з проблематики правового регулювання відносин публічної служби в Україні та закордонних країнах» студента юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Днями відбулась презентація монографії «Адміністративно-правові засади діяльності територіальних підрозділів Національної поліції щодо забезпечення реалізації конституційного права на мирні зібрання», співавтором якої Ви є. Як виникла ідея написання, наскільки зараз тема монографії є актуальною для сьогодення?

Монографія є надзвичайно актуальною. У ній всебічно охарактеризовано адміністративно-правовий статус територіальних підрозділів Національної поліції в контексті забезпечення реалізації конституційного права на мирні зібрання, що вказало на доцільність удосконалення його правового регулювання шляхом посилення гарантій захисту життя та здоров’я поліцейських під час проведення мирних зібрань, зокрема закріплення відповідальності за неповагу до поліцейського. Встановлено підстави та порядок застосування превентивних та примусових поліцейських заходів територіальних підрозділів Національної поліції під час проведення мирних зібрань громадян. Охарактеризовано юридичні гарантії дотримання прав громадян при проведенні мирних зібрань з боку територіальних підрозділів Національної поліції. Крім того, у монографії розроблено принципи та комплексну систему нормативно-правового регулювання діяльності територіальних підрозділів Національної поліції щодо забезпечення реалізації Конвенції про захист прав людини і основних свобод, у результаті чого виявлено значний масив різноманітних за своєю природою та силою нормативних актів, які регулюють досліджуване питання не комплексно, а фрагментарно.

І на завершення досить коротке запитання, яке, проте, вимагає досить розгалуженої відповіді. Для Вас наука – це…

…постійні зростання та розвиток…

 Ірина Белоцька 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк
В тему