В центрі уваги

Олег Шипелик: «Попри воєнний стан, ми з колективом рухаємося вперед»

Олег Шипелик: «Попри воєнний стан, ми з колективом рухаємося вперед»

КНП «Нововолинська центральна міська лікарня» справедливо вважається одним із найпотужніших медичних закладів Волині. Понад два роки директор, кандидат медичних наук Олег Шипелик разом з усім медичним колективом активно прагне забезпечити мешканцям Нововолинської та сусідніх громад, а також внутрішньо переміщеним громадянам якісний рівень надання медичних послуг.

Про підсумки роботи за 2022 рік, відкриття нових відділень, позитивні зміни – у розмові із директором лікарні.

Олеже Володимировичу, якщо говорити мовою фактів, що вдалося зробити в КНП «НЦМЛ» за 2022 рік?

Попри воєнний стан, ми з колективом рухаємося вперед. Насправді роботи минулого року виконано чимало, важко виділити все. Пристосувалися до нових реалій та зрозуміли, що тут, у тилу, повинні продовжувати працювати якісно. Відкривали нові відділення, закуповували дороговартісне обладнання, приймали на роботу нових працівників, покращували сервіс.

Важливим кроком для зміцнення кадрового потенціалу стало збільшення заробітних плат – понад 20 тис. для лікаря та 13,5 тис. для медичної сестри. При цьому фінансів вистачало, ми не лише нікого не скоротили, не перевели на пів ставки, а й прийняли 32 нових лікарів та 18 медичних сестер.

На сьогодні оснащення відділення анестезіології та реанімації одне з найновіших в області. Як результат – маємо виходжування найскладніших пацієнтів. Сучасні операційні з якісною апаратурою – в 1,5 раза збільшилася кількість оперативних втручань, проведення операцій високого рівня складності (ендопротезування кульшових суглобів, лапароскопічна урологія, хірургія та гінекологія) як повсякденних операцій.

Важливим досягненням вважаю збільшення кількості пологів. Попри те, що на Волині новонароджених поменшало на 15,8%, у Нововолинську народжуваність зросла на 6,6%. При цьому кожна четверта жінка обирає природні пологи зі знеболенням.

Колектив медзакладу підсилили кваліфіковані фахівці, в тому числі переселенці з окупованих територій.

Рухаємося далі згідно з розробленою стратегією розвитку, не зважаючи ні на що. Є ряд викликів та маємо над чим працювати. Уже в цьому році в лікарні створено відділення гемодіалізу та паліативної допомоги, які успішно працюють. У планах поточного року – збільшення реабілітаційного відділення та співпраця з іншими закладами щодо розширення послуг реабілітації, що надзвичайно актуально для відновлення наших поранених військових. Розпочали роботу над реалізацією спільного з «Укрпротезом» проєкту із протезування ніг нашим захисникам на базі лікарні.

Очільник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Юрій Легкодух відзначає позитивну динаміку в розвитку медичного закладу та роботі усього персоналу.

Наскільки ефективною є співпраця з місцевою владою Нововолинська?

Спільно з командою міського голови Бориса Карпуса обрали тактику розвитку: модернізувати лікарню так, аби вона могла надавати якомога більше якісних послуг. Більше послуг – більше грошей від Національної служби здоров’я, які можна витрачати на розвиток. А отже – більше податкових надходжень до муніципальної скарбнички, що частково повертаються інвестиціями в ту ж медичну сферу.

Кілька років тому лікарня не могла «звести кінці з кінцями», дефіцит коштів на зарплату сягав восьмисот тисяч гривень на місяць. Та завдяки новим пакетам медичних послуг скорочень штату вдалося уникнути. І не тільки: фінансування від НСЗУ зросло з 75 мільйонів гривень у 2020-му до 182 мільйонів гривень у 2022-му. Кошти ми інвестували в нові медичні технології й обладнання.

За технічною оснащеністю, комфортністю, підготовкою фахівців наша лікарня нітрохи не гірша за будь-яку обласну. Тут хочеться працювати, і колектив справді є командою, налаштованою на результат.

Розкажіть детальніше про приймальне відділення лікарні. Неодноразово чула, що воно облаштоване на дуже високому рівні.

Відділення екстреної медичної допомоги КНП «НЦМЛ» під чітким керівництвом Олександри Едуардівни Бакун 24/7 у повній бойовій готовності. Це приймальне відділення лікарня отримала в рамках програми «Велике будівництво».

Саме сюди будь-якої пори, в будні та на свята, приходять люди по медичну допомогу. Саме сюди протягом доби приїздять десятки карет «швидких», тут 24/7 вас огляне команда фахівців, зроблять КТ чи УЗД і приймуть правильне рішення.

У відділенні екстреної медичної допомоги пацієнтів зустрічають першими. Їх потрібно обстежити й визначити подальший маршрут. Інколи час йде на секунди.

Когось терміново – у відділення анестезіології для надання реанімаційних заходів. Когось – на ургентну операцію. Є й ліжкомісця для госпіталізації – пацієнти перебувають під наглядом, їх обстежують спеціалісти.

Ми ним пишаємося, тому що відділення не тільки оснащене сучасним обладнанням. У ньому працюють молоді талановиті лікарі, які пройшли стажування у Франції й тепер постійно кажуть, що треба покращити.

Із 2021 року посаду завідувачки відділення екстреної медичної допомоги обіймає Олександра Едуардівна Бакун, лікар-терапевт, професійне кредо якої «Єдиний спосіб робити свою роботу добре – це любити її».

У колективі відділення – 45 працівників, 10 з яких – лікарі. Чітко, оперативно і професійно – саме так працює команда на чолі з Олександрою Едуардівною.

Які виклики доводиться долати лікарні у зв’язку із війною в Україні?

З початку російсько-української війни ми прийняли на лікування кілька сотень наших захисників. У когось – бойові травми, хтось із хворобами опорно-рухового апарата. Паралельно обладнували укриття, в одному з яких під виття сирени повітряної тривоги успішно прийняли пологи. Нічого надзвичайного у цьому немає – звичайні виклики війни, що потребують гнучкості дій, мислення, миттєвої реакції.

Нововолинська ЦМЛ – медичний заклад, який один із небагатьох в області протягом воєнного стану регулярно займається організацією донорства. Усього за час воєнних дій виконано понад 1000 кровоздач, заготовлено майже 500 літрів донорської крові. Майже 300 жителів Нововолинської громади стали донорами крові цього року. Серед них – почесні донори України Роман Обушенко та Микола Мацьоха, які здали кров понад 40 разів. 50 медиків протягом воєнного часу регулярно здають кров – по декілька разів на рік. Продовжується волонтерський рух у донорстві крові серед жителів Нововолинської громади.

Знаю, що днями очільник Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко направив лист у Міністерство охорони здоров’я щодо того, аби Нововолинська лікарня отримала статус кластерної.

Так, наша лікарня хоче отримати статус кластерної, бо це передбачає більше послуг та, відповідно, більше фінансування. Ми багато в чому вже відповідаємо показникам кластерної лікарні, бо маємо вузькопрофільні відділення: офтальмологічне, кардіологічне, урологічне. Надаємо якісні послуги не лише мешканцям громади чи району, а й сусідніх областей. На сьогодні на території району наша лікарня найбільше відповідає критеріям кластерності. Єдине поки не зроблене – розвиток судинної хірургії. Для цього ми придбали ангіограф й розпочали ремонтні роботи з його встановлення. До кінця року плануємо запустити.

Усі повинні розуміти, що мета реформи – якісні, доступні та безоплатні послуги для покращення життя пацієнта. Не політикам, які ухвалюють рішення, а мешканцям регіону.

Що б хотіли побажати з нагоди Вашого професійного свята – Дня медичного працівника?

У цей нелегкий час кожен на своєму фронті наближає нашу країну до Перемоги! Наша лікарня й лікарі в постійній готовності допомагають людям, ефективно й без зволікань реагують на всі виклики війни та на ті проблеми, що виникають у житті мирного міста. Тож вітаю колег із професійним святом! Нехай надалі наша спільна праця завжди увінчується приємними моментами одужання пацієнтів! Перемоги нам усім й міцного здоров’я!

Ірина Белоцька

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, нововолинськ, лікарня, Лікарі
В тему

Останні матеріали