В центрі уваги

Вплив освітлення на наш настрій та здоров’я

Вплив освітлення на наш настрій та здоров’я

Іноді для щастя потрібна тільки поява сонця. Особливо його дефіцит відчувається взимку та восени. Але навіть в похожий день сонячного світла може бути недостатньо. Тоді на допомогу приходять торшери, лампи, люстри та інші джерела штучного освітлення.. Вчені вже давно займаються дослідженням залежності між освітленням та здоров’ям. Сьогодні достовірно відомо, що різні джерела освітлення мають різний вплив.

Здоров’я та світло

Освітлення формує циркадні ритмі, які регулюють часи активності та сну організму. «Внутрішній годинник» організму пов’язаний з фоторецепторами на сітківці очей. Якщо світла недостатньо, то організм переходить у стан енергозбереження, що проявляється у сонливості. Дуже помітно це, коли світловий день зменшується. У деяких людей це може спричинити депресію, відсутність сил. Якість освітлення має прямий зв’язок з працездатністю.

На перший погляд може здатись, що для рішення проблеми треба лише замінити лампочки на більш потужні, але на практиці не все так просто. Світильники зі штучним світлом дійсно сприяли тому, що люди менше сплять. Проте, на стан здоров’я та циркадні ритми впливає не тільки кількість світла, а ще й рівень його теплоти.

Особливості впливу освітлення на настрій

Холодне освітлення підвищує працездатність, робить людину більш уважною, сконцентрованою. Тепле світло, навпаки, сприяє розслабленню, сну. Вважається, що світло в синьому спектрі зменшує кількість гормону сну. Тому після довгого використання смартфона, планшета чи комп’ютера буває важко заснути. Спеціалісти рекомендують відкладати гаджети хоча за 1-2 години до сну.

Розумне використання світильників з синім світлом дозволяє створити комфортні умови праці на кухні, робочому місці.

Червоні та жовті тони відповідають світанку та сутінкам, тобто часу, коли тіло знаходиться у розслабленому стані. У такому спектрі працюють лампи розжарювання, а також світлодіоди з температурою свічення 2500-3000 Кельвін. Тепле, непряме та слабке освітлення робить атмосферу комфортною, тихою, тому подібне освітлення часто зустрічається у барах, ресторанах, а також спальнях.

Адептами правильного освітлення квартир вважаються скандинави. Недарма вони входять в перелік країн з найвищим рівнем щастя. В їх інтер’єрах майже не зустрічаються ультраяскраві лампи. Скандинави не поспішають компенсовувати невелику кількість природнього світла осліплюючим штучним. Навпаки, вони віддають перевагу світильникам з м’яким світлом, яке за інтенсивністю наближене до свічок.

Для створення комфортної атмосфери скандинави користуються різними прийомами:

  • спеціальні розсіюючі абажури та плафони;
  • лампочки з теплою температурою;
  • «розумні» системи.

Добре розсіюють світло плафони, виконані з матового скла.

«Розумні» світильники дозволяють регулювати яскравість та температуру лампочок впродовж дня, підлаштовуючи освітлення під циркадні ритми та інші потреби. Вдень світло робиться більш яскравим, вранці та вночі – більш приглушеним. Сучасні системи дозволяють керувати освітленням прямо зі смартфону. За бажанням можна задати майже будь-який сценарій, який буде реалізовуватись без прямого ручного втручання.

Для створення комфортної атмосферу у квартирі також можна використовувати різні типи освітлення – основне, зональне, акцентоване тощо. Для кожного різновиду варто підбирати світильники з одною температурою свічення, щоб не викликати дисонанс. Щоб усі світильники гармоніювали між собою, можна звернути увагу на вже готові на колекції від брендів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему