В центрі уваги

Галина Романюк: «Бути лікарем – це покликання і доля»

Галина Романюк: «Бути лікарем – це покликання і доля»

Вона знає все про інсульти та найбільше радіє, коли її пацієнтам вдається повністю одужати. Вона врятувала тисячі людей, які балансували між життям та смертю. І продовжує боротися за здоров’я кожного хворого.

Знайомтесь: сьогодні наша розмова із лікарем-невропатологом вищої кваліфікаційної категорії Медичного об'єднання Луцької міської територіальної громади Галиною Романюк.

«Бути лікарем – це, напевно, не вибір у житті, а покликання і доля. Ось так і мене моя доля повела лікарським шляхом, за що я їй безмежно вдячна. У мене в родині ніколи не було медиків, але чомусь ще зі школи я знала, яку професію оберу. Хочу сказати, що в мене було дуже багато різних перешкод на шляху до мрії, але ось уже 18 років, як я щоденно віддаю частину себе, щоб допомогти іншим.

Обрала фах, на мою думку, цікавий і складний – неврологію. Дуже часто доводиться стикатись із вкрай важкими хворими і хворобами... Але завжди на допомогу приходять віра в Господа, віра самого хворого в одужання, віра лікаря у свої сили!» – розповідає Галина Юріївна. 

– З якими хворобами надходять пацієнти у відділення неврології?

– Загалом нашими пацієнтами є люди з інсультами та передінсультними станами – транзиторними, ішемічними атаками. Це пацієнти, які проходять на реабілітацію після перенесеної судинної катастрофи, з гострими поліневропатіями, пацієнти з ураженням периферичної нервової системи, пацієнти з дегеративними захворюваннями.

– Чи збільшилась кількість хворих після початку повномасштабного вторгнення?

– Зауважу, що наша країна останні 5 років живе у стресовому стані. По-перше, через появу ковіду. Так, від початку пандемії лікарі зосереджувались на тому, щоб урятувати легені хворих, оскільки коронавірус у найперше спричиняє гостру респіраторну хворобу. Але ще в перші місяці з'явилися свідчення нервово-психічних захворювань у пацієнтів, таких як апатія, панічні атаки та інші симптоми тривожно-депресивних розладів.

А після повномасштабного вторгнення, звичайно, рівень стресовості підвищився в рази. Так, стрес є провокаційним фактором для підвищення рівня глюкози, артеріального тиску, що, своєю чергою, призводить до розвитку інсультів чи інших судинних захворювань.

Через високий рівень стресу до нас звертається багато пацієнтів щодо хронічного головного болю, мігренозних нападів, порушення сну.

– Чи існує сьогодні високоефективне та дієве лікування інсульту?

– Найефективніше лікування ішемічного інсульту – тромболітична терапія (розчинення тромбу, що заблокував судину за допомогою спеціального препарату – тромболітика) та механічна тромбектомія (механічне видалення тромбу).

Але ці методи можна застосувати лише в так зване терапевтичне вікно. Перші 4,5 години з моменту виникнення симптомів інсульту, коли відібраним пацієнтам з ішемічним інсультом можливе проведення тромболітичної терапії, або перші 6 годин, коли в пацієнтів з можливе проведення механічної тромбектомії (механічне видалення тромбу).

Таке лікування, базоване на сучасних настановах, надається у неврологічному відділенні.

– Що б хотіли побажати з нагоди професійного свята – Дня медичного працівника?

– Хочу побажати кожному – і колегам, і пацієнтам – берегти себе і любити одне одного! А найбільші вітання медикам, які зараз перебувають на передовій та на тимчасово окупованих територіях.

Дякую усім, хто поважає і шанує лікарську працю!

 Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, лікарня, Лікарі
В тему

Останні матеріали