В центрі уваги

Валентин Вітер: «Ковельське МТМО – це сучасний високотехнологічний медичний заклад, відкритий для всіх!»

Валентин Вітер: «Ковельське МТМО – це сучасний високотехнологічний медичний заклад, відкритий для всіх!»

Чи можна в лікарні почуватися хворому затишно та спокійно, ніби вдома? «Звичайно! Ми докладаємо для цього максимум зусиль. Я як керівник закладу, адміністрація, господарська служба, увесь медичний персонал – кожен на своєму місці робить усе для того, аби наші пацієнти відчували турботу, почувалися комфортно та швидше одужували», – з упевненістю сказав очільник Ковельського МТМО Валентин Вітер. І щоб не бути голослівним, гостинно запросив журналіста «Твого стилю» пересвідчитись на власні очі, що можна зробити в районній лікарні всього за кілька років, щоб у ній панувала справжня домашня атмосфера.

І те, що побачив журналіст, справді приголомшує! Рівень надання медичних послуг, ремонти відділень, загальне облаштування лікарні, найсучасніше обладнання та професіоналізм лікарів… Про Ковельське МТМО можна стверджувати, що це вже медзаклад не районного, а швидше обласного рівня.

Конкретніше про роботу деяких відділень Ковельського МТМО читайте в актуальному матеріалі.

Приймальне відділення – європейського зразка

Знайомство з лікарнею починається із приймального відділення. Тут немає звичних для будь-якого медзакладу білих стін. Натомість радують очі сучасні сірі відтінки. Та й запаху ліків не чутно.

«Нове приймальне відділення ми побудували усього за пів року майже «з нуля». Тепер маємо відділення екстреної медичної допомоги європейського зразка, облаштоване за усіма вимогами часу. Світле, просторе, комфортне, з найсучаснішим діагностичним обладнанням! Акцент зроблено на доступності, інклюзивності та багатофункціональності. Так, приймальне відділення – це те місце, куди пацієнта доставляє швидка найперше, і від того, наскільки якісну екстрену допомогу буде тут надано людині, залежить її здоров’я та життя.

Наші фахівці готові надавати увесь спектр реанімаційних послуг критичним хворим 24/7. Відділення оснащене обладнанням, потрібним для порятунку людських життів: апаратами штучної вентиляції легень та кисневими концентраторами, дефібриляторами, електрокардіографами, особистими моніторами пацієнта.

«Ми повністю забезпечені усіма потрібними медикаментами. Тож якщо хворий надходить у критичному стані – йому допоможуть у найкоротші терміни», – наголошує Валентин Степанович.

За три роки функціонування реконструйованого приміщення було госпіталізовано близько 60 тисяч пацієнтів, які пройшли лікування у різних відділеннях лікарні.

Про кожне відділення Ковельського МТМО можна розповідати досить багато! Для порятунку життя та лікування хворих ми використовуємо найсучасніше медичне обладнання! Мова йде не лише про сферу діагностики, а й про хірургію, кардіохірургію, травматологію, гінекологію, інтервенційну радіологію та ін.

У нашому арсеналі – два новітні ангіографи, які є вкрай потрібними для проведення високотехнологічних операцій на судинах і серці, завдяки чому наші лікарі успішно застосовують малоінвазивний ендоваскулярний метод лікування. Зауважу, що наявність агіографічних систем є обов’язковою умовою підписання з НСЗУ пакетів медичних послуг при гострому мозковому інсульті та гострому інфаркті міокарда. У рамках програми медичних гарантій Ковельське МТМО уклало відповідні угоди. За рік ми проводимо до 300 оперативних втручань при інфаркті міокарда, до 400 операцій при інсультах», – розповідає Валентин Вітер.

Третій рік поспіль у нас працює один із найпотужніших на Волині надсучасний 128-зрізовий комп’ютерний томограф з цифровою рентгенівською системою. На ньому проводять обстеження головного мозку, органів грудної та черевної порожнини, тазу, м’яких тканин, усіх відділів хребта, кінцівок, магістральних судин. 

 Усі наші відділення забезпечені апаратами ультразвукової діагностики. Крім того, у нас 17 рентгенологічних установок (зокрема й мамограф). Хірургічні блоки забезпечені новітнім лапароскопічним обладнанням.

Окремо хочу сказати про апарати підтримки життя. Це дійсно унікальні пристрої, без яких важко сьогодні уявити сучасну медицину. До такого обладнання належать апарати штучної вентиляції легень та кисневі концентратори, якими забезпечені усі наші відділення. Крім того, ми маємо високотехнологічне обладнання екстракорпорального життєзабезпечення (ECLS) «Rotaflow II» шведської компанії «Getinge». Це система штучного кровообігу (ЕКМО), яка є незамінною для пацієнтів із серцевою та дихальною недостатністю.

Кожне відділення працює на найвищому рівні. І усе це не лише завдяки технічному оснащенню. Ми пишаємося нашими лікарями, професіоналами своєї справи!

Хочу наголосити, що ми є єдиною в Україні районною лікарнею, в якій проводять унікальні операції із пересадження органів! Так, у Ковельському МТМО діє Координаційний центр трансплантації анатомічних матеріалів. І ми прагнемо й надалі розвивати трансплантологію.

Варто згадати, що у травматологічному відділенні ми проводимо ендопротезування кульшових та колінних суглобів. Цьогоріч вперше зробили досить складну операцію з одномоментної заміни пацієнту одразу двох кульшових суглобів.

У нас успішно діють кардіохірургічний та інсультний центри, офтальмологічний лікувально-діагностичний центр із мікрохірургією ока, центр отоларингології, де виконують досить складні хірургічні операції.

Розповідаючи про колектив, варто згадати, що 9 наших працівників нині проходять службу в ЗСУ. Двоє лікарів, які були призвані захищати Україну у перші дні повномасштабного вторгнення, вже повернулися до роботи в медичному об’єднанні.

Про виклики медичної реформи, пандемії коронавірусу та повномасштабного вторгнення – в інтерв’ю з очільником Ковельського МТМО Валентином Вітром.

– Чи проходять у Вас практику молоді спеціалісти?

– Так, Ковельське МТМО упродовж багатьох років плідно співпрацює з фаховим медичним коледжем. Його студенти мають можливість на базі медоб’єднання здійснювати практичну підготовку, здобувати професійний досвід.

У нас постійно проходять практику студенти медичного коледжу, як виробничу, так і переддипломну, зокрема фельдшери, медсестри, а також акушери пологового будинку.

Не можу оминути той факт, що Ковельське МТМО є однією з найбільших на заході України баз для стажування майбутніх лікарів. Наразі інтернатуру в нас проходять 30 випускників різних медичних вишів України. Їхнє бажання отримати кваліфікацію лікаря саме в нас свідчить про високу професійну компетентність фахівців-наставників та високий рівень надання медичних послуг. Ми створили прекрасні умови для набуття майбутніми лікарями професійних умінь і навичок на практиці. І що важливо – є перспектива працевлаштування у Ковельському МТМО!

Упевнений, що молодим спеціалістам, які приходять до нас на роботу, дуже пощастило. Тому що в нас не існує конкуренції між спеціалістами – лікарі діляться з молодими фахівцями усім досвідом, здобутим за багато років. Тож якщо є бажання, молоді лікарі можуть дуже швидко опанувати найменші нюанси роботи у своїй спеціалізації.

– Вас призначили очільником МТМО під час непростого періоду: пандемія, медична реформа. Було важко?

– Ковельське МТМО до мого призначення досягло високих результатів. І моїм найпершим завданням було зберегти та примножити ці результати.

Так, у процесі медичної реформи ми вчилися укладати договори з НСЗУ, змінювалась форма оплати праці, взаємодія з Міністерством охорони здоров’я України. Але ми це здолали і стали однією з лікарень нашої держави, яка уклала найбільшу кількість договорів з Національною службою здоров’я України. І відповідно хто більше та краще працює той отримує більше фінансування.

Щодо пандемії, то ми швидко зорієнтувались та закупили станцію, що забезпечувала киснем пацієнтів, які потребували відповідної терапії. Нині в нас три потужні кисневі станції, що здатні виробляти понад 800 літрів кисню за хвилину. Тобто ми абсолютно незалежні щодо закупівлі кисню, а виробляємо його самі.

– Які зміни в роботі МТМО через повномасштабне вторгнення?

– Хочу одразу наголосити, що від початку війни Ковельське МТМО перейшло на посилений режим роботи. Цілодобово працюють відповідні служби. Надається медична допомога хворим в екстрених та ургентних станах. Госпіталізуються і планові пацієнти. Працюють Центр ПМСД та поліклініка. Сімейні лікарі, терапевти й педіатри надають медичну допомогу дорослим та дітям, як місцевим, так і евакуйованим з різних регіонів України. У штатному режимі працює пологовий будинок. Усі наші об’єкти забезпечені автономними джерелами живлення. Маємо запас медикаментів та потрібних засобів медичної допомоги.

За понад рік повномасштабного вторгнення рф в Україну стаціонарне лікування в Ковельському МТМО пройшли майже дві тисячі військовослужбовців (чоловіків та жінок). Їх кількість постійно зростає. До нас спрямовують на лікування та реабілітацію поранених із військових госпіталів відповідно до маршрутів пацієнта. Щомісяця це до 300 осіб. Багато з них отримали поранення на полі бою. Також є пацієнти з різними захворюваннями, що з’явилися чи загострилися під час несення служби або у ворожому полоні. Досить багато військових з ураженнями нервів нижніх та верхніх кінцівок, також, на жаль, є хворі з ампутованими кінцівками.

Для відновлення здоров’я наших героїв важливим є процес реабілітації. У реабілітаційному відділенні лікування отримують як стаціонарно, так і амбулаторно. Серед військових пацієнти переважно із захворюванням нервової системи та опорно-рухового апарата. З ними працюють дуже хороші фахівці, аби допомогти їм адаптуватися після травм як фізично, так і психологічно. Загалом реабілітацію щомісяця проходять до 70 пацієнтів. В амбулаторних умовах щоденно послуги отримують понад 20 хворих.

– Коли потрапляєш у Вашу лікарню, складається враження, що вона функціонує на усі 1000%. Але, можливо, чогось не вистачає для ще кращої роботи?

– Я думаю, що та проблема, яка в нас існує на цей момент, характерна для багатьох медзакладів. Так, Ковельське МТМО наразі потребує спеціалістів: нейрохірургів, анестезіологів, судинних хірургів, сімейних лікарів та педіатрів. У нас не вистачає фізіотерапевта та ерготерапевта.

Щодо обладнання, яке нам вкрай потрібне для підвищення якості надання діагностичних послуг, це власний магнітно-резонансний томограф. МРТ-апарат вважається найбільш точним та інформативним приладом для аналізу патологій, ракових пухлин, досліджень стану мозку тощо.

– Наприкінці нашої розмови хотілося б почути від Вас привітання з нагоди Дня медичного працівника.

– Хочу привітати насамперед колег – працівників Ковельського МТМО, а також загалом усіх медиків України. Та найголовніше – медиків, які зараз перебувають у гарячих точках нашої держави. Бажаю якнайшвидше нам усім мирного неба, щоб повернулися живими та здоровими наші захисники та захисниці, і ми нарешті мали змогу працювати в мирній країні. А поки увесь медичний фронт працює на Перемогу!

Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, ковель, лікування, ліки, лікарня, Лікарі
В тему