В центрі уваги

Для чого потрібний зубчастий хлібний ніж?

Для чого потрібний зубчастий хлібний ніж?

Зубчасті ножі для нарізання хліба займають важливу роль у кухонному арсеналі. Звісно, ви не будете використовувати ніж для хліба так часто, як кухарський ніж (справжню робочу конячку на кожній кухні), але хліб їдять майже усі, тому ці ножі також необхідні.

Головне, що відрізняє ці ножі від інших, так це їх зубчасте лезо, яке дозволяє однаково швидко та охайно працювати з деякими з найміцніших, або навпаки – найделікатніших продуктів.

Основне завдання хлібного ножа – нарізання хліба. Гарний хлібний ніж повинен розрізати жорстку скоринку, не спотворюючи, не розриваючи та не зминаючи ніжний м’якуш всередині. Ножі зі звичайним (прямим, плейновим) лезом часто не дуже добре справляються з цим ділом, оскільки будь-яка ріжуча кромка, що виявиться недостатньо гострою, може вимагати надто сильного тиску на ніж під час різання. Так зростає ймовірність розкришити чи просто розчавити свіжий хліб.

Завдяки тому, що зубчастим лезом можна пиляти, не тиснучи на нього, хлібний ніж допоможе вам нарізати хоч ніжну булку, хоч деліктний багатошаровий торт чи соковитий фрукт.

Так, не дивуйтесь, а краще спробуйте! Ніж для хліба часто є найкращим вибором інструменту для успішного розрізання стиглого помідора! Завдяки своїм зубцям він проходить прямо через шкірку помідора, не вимагаючи від вас натискання та ризику роздавити ніжну м’якоть під нею.

Хлібні ножі також дуже зручні для розрізання товстошкірих динь і міцних зимових кабачків, оскільки їхні зубці можуть проходити через міцну, стійку шкірку, де інші ножі часто застряють і навіть виходять з ладу.

Ніж для нарізання з прямим гладким лезом чудово підходить для нарізання великих шматків м’яса. Але для хліба краще мати спеціальний ніж.

Що треба враховувати, коли вибираєте хлібний ніж?

  • Перше – це довжина. Довжина лез різних моделей хлібних ножів зазвичай коливається від 14 до 30 сантиметрів. Оскільки деякі продукти, які ви, ймовірно, будете нарізати хлібним ножем, можуть бути досить великими (великі буханці хліба, великі торти чи кавуни) рекомендуємо вам вибирати ножі від 20 сантиметрів довжиною.
  • Друге – форма. Більшість ножів для хліба прямі, з рукояттю, розташованою на одній лінії з лезом. Але у деяких ножів рукояті зміщені так, що лезо розташоване нижче від рукояті. Це пояснюється тим, що більшість ножів для хліба мають тонкі вузькі клинки, що не дає достатньо вільного простору для ваших пальців, коли лезо знаходиться близько до обробної дошки. Це іноді може призвести до того, що кісточки ваших пальців можуть битись об дошку, коли ви нарізаєте буханець. Але вважається, що ножі зі зміщеним клинком ріжуть дещо гірше (менш єфективно), чим прямі. Тому ми просто ще раз рекомендуємо купити ніж з довгим лезом.
  • Третє, це форма самого зубчастого леза. У хлібних ножів бувають ріжучі кромки з великими або малими зубцями, з зубцями однакового та різного розміру, а ще бувають ножі з хвилястою ріжучою кромкою. Аналіз поведінки ножів з різною формою зубців у різних тестах показує, що ножі з більш широко розташованими зубами, як правило, працюють краще. Потужні леза з товстими глибокими зазубринами порівняно легко розрізають твердий хліб, але не справляються з більш делікатними завданнями. Ножі з хвилястими лезами рекомендують для нарізання кондитерських виробів.

Як доглядати за зубчастим ножем для нарізання хліба?

Іншим важливим фактором, про який варто пам'ятати, є технічне обслуговування. Усе діло в тому, що зубчасте лезо доволі важко заточити в домашніх умовах. Більшість людей просто заміняє хлібний ніж на новий, коли той перестає добре різати. Оскільки ви знаєте, що час від часу будете міняти свій хлібний ніж, мабуть, не варто витрачати на нього занадто багато грошей. З іншого боку, ніж з якісної сталі залишиться гострим багато років. Тому радимо дотримуватись у питанні ціни хлібного ножа, як то кажуть, золотої середини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали