В центрі уваги

Примха чи необхідність: як харчові добавки можуть змінити ваше життя

Примха чи необхідність: як харчові добавки можуть змінити ваше життя

Розвиток біотехнологій і наукових знань напряму вплинув на ставлення людей до власного здоров’я та якості життя. Чимало тих, хто слідкує за харчуванням, знає, що отримати всі необхідні мікроелементи виключно з їжею неможливо. На допомогу приходять харчові добавки, що містять мінерали, вітаміни, амінокислоти, антиоксиданти та інші корисні речовини. Чи дійсно ці продукти корисні та можуть поліпшити життя? А може, вони просто данина моді на здоровий спосіб життя? Розбираємося в статті!

Якими бувають харчові добавки?

Єдиної класифікації харчових добавок наразі не розробили. Найчастіше їх розділяють згідно з функціональною активністю, очікуваним ефектом та іншими критеріями. Розглянемо, які харчові добавки користуються великою популярністю та вважаються найбільш корисними.

  • Вітаміни. Органічні сполуки, які організм не синтезує самостійно та отримує виключно із зовнішнього середовища. Їх уживають, якщо спостерігається авітаміноз, погіршується самопочуття, функціонування життєво важливих органів і систем. Людині потрібно вживати всі 13 основних вітамінів, які відомі науці станом на сьогодні. Їх випускають у формі монопрепаратів і комплексних добавок, замовити які можна на www.eva.ua.
  • Мінерали. Хімічні елементи, важливі для здоров’я та гарного самопочуття. Найбільше ми потребуємо калію, кальцію, натрію, магнію, фосфору, заліза та йоду.
  • Незамінні жирні кислоти. Складні сполуки гліцерину та жирних кислот, які організм не здатний синтезувати самостійно, але їхня роль у підтримці імунітету величезна.

Також харчові добавки для здоров’я можна класифікувати за метою використання. Випускають засоби для захисту серцево-судинної системи, підтримки печінки та органів травлення тощо. Окремо треба сказати про спортивне харчування — воно має компенсувати дефіцит вітамінів, мінералів і поживних речовин, який виникає після інтенсивних фізичних навантажень.

Чим харчові добавки відрізняються від лікарських засобів?

Між лікарськими засобами та харчовими добавками існують відмінності. У першу чергу, на пакованні БАДу завжди зазначають, що це не фармакологічний засіб. Охарактеризуємо ще кілька важливих моментів.

Більшість лікарських препаратів — ксенобіотики, тобто створені зі штучних речовин. Харчові добавки мають натуральний склад, сумісні з біохімічними процесами людського організму.

Дія ліків спрямована на терапію захворювання і є доволі агресивною, може викликати побічні ефекти. Харчові добавки діють більш м’яко, оскільки компенсують нестачу вітамінів і мінералів.

Варто розуміти, що біологічно активні харчові добавки спрямовані на підтримку здоров’я, а не лікування патологій.

Які позитивні зміни можна помітити, якщо вживати харчові добавки?

Біологічні добавки здатні позитивно впливати на організм загалом і його окремі системи. Вживання якісних засобів може надавати позитивний ефект, зокрема на:

  • шкіру, волосся, нігті;
  • серцево-судинну та центральну нервову системи;
  • органи шлунково-кишкового тракту;
  • м’язи, сполучну та кісткову тканини;
  • імунну систему.

І це далеко не все, що можна очікувати від харчових добавок! Згідно з результатами наукових досліджень, деякі з них можуть прискорювати загоєння травм, регулювати цикли сну та бадьорості, стимулювати метаболічний процес тощо. Та варто пам’ятати, що харчові добавки — це не «чарівні пігулки», які подарують бадьорість, красиву шкіру та здорові суглоби. Вони компенсують нестачу корисних речовин, але радикальні зміни потребують комплексного підходу і самими БАДами не обійтися.

Чи можуть харчові добавки зашкодити?

Перед тим як розпочинати вживання харчової добавки, варто проконсультуватися з лікарем, і, можливо, зробити деякі аналізи. У жодному разі не вживайте БАДи разом з лікарськими препаратами, адже це може знизити ефективність. Якісні засоби безпечні для здоров’я, проте не можна перевищувати дозування та вживати їх без медичних показань. Особливо обережними мають бути вагітні жінки, матері, що годують грудьми, літні люди, а також ті, хто страждає від хронічних захворювань.

Загалом харчові добавки, які виготовили з якісних компонентів, не зашкодять здоров’ю і навіть можуть покращити окремі його аспекти. Але не намагайтеся шукати панацею та покладатися лише на БАДи: нездужання та погіршення самопочуття — привід звернутися до спеціаліста, а не займатися самолікуванням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему