В центрі уваги

Захист даних сьогодні є обов'язковою умовою – чи володієте ви необхідними для цього навичками?

Захист даних сьогодні є обов'язковою умовою – чи володієте ви необхідними для цього навичками?

З кожним днем в новинах все частіше з'являються повідомлення про викрадення інформації, злам криптовалютної біржі чи набуті зловмисницьким чином фотографії голлівудської зірки. Все це безумовно стосується захисту даних, але чому це питання продовжує набувати популярності в сучасному світі?

Не дарма говорять, що той, хто володіє інформацією — володіє світом, і поки придбані за мільйони доларів будинки руйнуються ворожими ракетами, а дорогі телефони не працюють без живлення, інформація — це єдине, що має реальну цінність. Тільки подумайте: люди, яким довелося залишити свої домівки через вторгнення на територію України держави-агресора, брали з собою не побутову техніку чи предмети гардероба, а альбоми з фотокартками. Бо все у світі можна купити, окрім інформації, яка не підлягає відновленню й потребує дієвого захисту.

Про те, що таке захист даних, чому без нього не обійтися в сучасному світі та як захистити свою особисту інформацію — далі в нашому матеріалі.

Захист даних – запорука вашої безпеки

Захист даних — це сукупність інструментів, що захищають цифрову інформацію від несанкційованого доступу, втрати чи модифікації. В основі захисту даних лежать три стовпи: конфіденційність, цілісність та доступність. Конфіденційність стосується безпеки конфіденційних даних, цілісність — повноти й правдивості певного блоку інформації, а доступність — забезпечення доступу до інформації певної категорії осіб. 

Інструменти захисту даних

Зазначені вище стовпи, на яких будується стратегія захисту даних, реалізуються певними механізмами та інструментами, до яких належать наступні:

  • Шифрування — це процес трансформації відкритого й доступного для розуміння набору символів в зашифрований блок інформації за допомогою алгоритму шифрування чи певного шифру. Сенс шифрування полягає в тому, що навіть якщо дані будуть викрадені, вони не матимуть ані сенсу, ані цінності без ключа застосованого шифру.
  • Маскування даних — це процес приховування певної частини чи повного блоку даних, при цьому замасковані дані виглядають так само як оригінальний набір даних, проте не розкривають конфіденційної інформації.
  • Контроль доступу — це механізм, що дозволяє надавати доступ до даних, їх перегляду, редагування та видалення тільки певному обмеженому колу осіб. Контроль доступу забезпечується за допомогою двох інструментів: аутентифікації, тобто підтвердження особистості, та авторизації, процесу забезпечення доступу до інформації аутентифікованим користувачам.
  • Резервне копіювання — це процес створення копій даних в іншому місці хмарного сховища. Таким чином, якщо оригінальна копія даних відредагована, втрачена чи навмисно видалена, дані можна відновити, використовуючи резервні копії.

Це далеко не всі механізми та інструменти захисту даних, та саме вони дозволяють зрозуміти шляхи поводження з блоками інформації з метою її убезпечення.

Чому захист даних є обов’язковою умовою сучасності 

Конфіденційні дані іноді являють собою ядро успіху, тому розкриття чи розповсюдження такої інформації призводить до краху цілих монополій. Чи був би Бігмак настільки смачним, якби рецепт його соусу знаходився у відкритому доступі? Та чи була б CocaCola такою особливою, якби технологію її виробництва могли використовувати виробники замінників цього відомого напою?

Окрім цього, дані — це найцінніший актив будь-якої організації, компанії чи корпорації. І не важко зрозуміти чому, адже аналітика й відповідно можливість аналізу та структурування даних дозволяють отримувати відповіді на найважливіші питання: як покращити свою діяльність, як задовольнити клієнта, на що зве??рнути увагу, які тенденції спостерігаються, як знизити ризики, підвищити ефективність та збільшити прибутки.

Спочатку пандемія коронавірусної хвороби, а тепер й ситуація в Україні демонструють тенденцію до віддаленої взаємодії працівників однієї компанії: замість нарад — відеодзвінки, замість офісу — коворкінги та кав'ярні, замість ділових костюмів — домашні капці. Своєю чергою, це означає, що всі дані, що раніше зберігалися на певному сервері чи в фізичному вигляді за сімома замками, тепер знаходяться в хмарному сховищі, і саме тому потребують більш відповідального поводження та обов’язкового захисту.

Наразі ми говоримо про бізнес, та іноді захист даних стосується безпеки життя. Ваша особиста інформація може опинитися в руках шахраїв, й наслідки можуть бути дуже й дуже серйозними: порушення фінансової незалежності, збитки, маніпулювання, шантаж, погрози й в результаті — шкода, завдана вашому ментальному та фізичному здоров’ю.

Як захистити себе у світі сучасних технологій 

Ось декілька дієвих порад про те, як захистити себе та свої персональні дані:

  1. Встановіть паролі на всі свої гаджети. За можливості увімкніть TouchID чи FaceID.
  2. Обирайте різні паролі для кожного зі своїх облікових записів. Встановлюйте надійні паролі: не використовуйте для пароля своє ім'я чи дату народження.
  3. Не довіряйте громадським мережам Wi-Fi. Не виконуйте фінансові операції й не надсилайте важливі листи, під'єднавшись до мережі інтернет в місцевому кафе.
  4. Вмикайте двофакторну аутентифікацію. Таким чином, для входу в обліковий запис необхідно буде виконати підтвердження через мобільний телефон чи електронну пошту.
  5. Встановіть VPN. Це дозволить захистити з’єднання, зашифрувати ваші дані та навіть приховати відомості про відвідані вами вебресурси та вебсерфінг в цілому. До того ж VPN має ще одну приємну функцію – блокувальник реклами, який захистить вас від нав'язливих, а подекуди й небезпечних оголошень.
  6. Уважно читайте електронні листи та смс, які надходять до вас навіть від знайомих відправників. Не переходьте за зовнішніми посиланнями в листах.

У світі, де інформація має найвищу ціну, захист даних є обов’язковою умовою. Ці прості дії можуть захистити вас та вашу конфіденційну інформацію від шахраїв та зловмисників. Безпека ваших даних – у ваших руках, і тепер ви знаєте, що маєте з цим робити.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему