В центрі уваги

Професія вчитель початкових класів: особливості та перспективи підвищення заробітку

Професія вчитель початкових класів: особливості та перспективи підвищення заробітку

Вчитель – одна з найдавніших професій людства. Вона виникла ще в часи давніх цивілізацій і могли нею володіти тільки дійсно гідні люди. Так, в Стародавньому Римі в якості вчителів імператор назначав чиновників, які добре зналися на культурі та звичаях інших народів, володіли кількома мовами. В Ст. Китаї ще в ХХ ст. до н.е. функціонувало міністерство по справам освіти народу, яке обирало на посаду вчителя тільки мудреців та розвинутих представників суспільства.

Педагогіка як наука почала зароджуватися в V ст. до н. е. в Ст. Греції, де на той час вже склалися спартанська та афінська системи навчання і виховання. Приблизно на той період приходиться і розподіл учителів за спеціальностями. Почали виникати професії педагога з математики, філософії, риторики, проте найбільш цінилися універсальні спеціалісти, які займалися підготовкою дітей до вивчення більш складних дисциплін.

Їхня задача полягала в тому, аби навчити учнів основам базових наук (письмо та арифметика). Такі ж цілі і у сучасних вчителів початкових класів, які в буквальному сенсі займають вихованням дітей та дають їм фундаментальні знання для подальшого розвитку.

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Букі

Особливості та нюанси роботи

Типовий робочий день вчителя початкових класів ділиться на кілька етапів:

  • підготовка до уроків: складання плану, пошуку матеріалів, ознайомлення з темами;
  • проведення уроків;
  • робота над підсумками, заповнення документації.

В спектр задач педагога входить також виховання школярів. Саме вони привчають дітей до дисципліни, ознайомлюють з базовими правилами етики та поведінки в суспільстві. Причому, цим напрямкам в перші два роки приділяється добра половина навчального часу, а от в 3-4 класі більше уваги відводиться на закріплення цих навичок.

Робота вчителя початкових класів досить не проста, потребує багато уваги і самовіддачі, проте оплачується вона не дуже високо. Нерідко педагоги відчувають потребу у додатковому заробітку і можуть собі його забезпечити за рахунок репетиторства.

Плюси та мінуси підробітку для вчителя

Через велику кількість учнів у класі, недосконалість системи освіти та дистанційне викладання, багато дітей відчувають труднощі з навчанням. Це помічають і батьки, тому намагаються допомогти дитині встигати за програмою, набувати необхідних навичок і знань. Саме з цими задачами вони звертаються до репетиторів.

Додаткові заняття необхідні для того, аби більш досконало пояснити дітям матеріал, заповнити прогалини та засвоїти незрозумілі теми. Тобто, попит на послуги репетиторів навіть для учнів початкових класів є, що вказує на перспективність такого напрямку для вчителя.

Серед плюсів підробітку репетитором відмітимо:

  • можливість забезпечити собі додатковий дохід;
  • вдосконалення професійних навичок;
  • здобуття додаткового досвіду в роботі.

Мінуси теж є, але всього пару і вони доволі умовні:

  • збільшення навантаження;
  • витрати часу.

Але якщо розумно організувати роботу, то можна звести до мінімуму негативні прояви підробітку. Варто планувати зайнятість таким чином, щоб підробіток приходився на дні, коли навантаження на основній роботі менше.

На сайті для репетиторів BUKI, наприклад є для цього зручна опція календарю. В ньому можна відмити зручні для викладання дні. Так забезпечується ефективна економія часу: клієнти можуть відразу зорієнтуватися і вирішити, чи влаштовує їх ваш графік, та не відволікати уточненнями.

Можливості для підвищення доходу репетитора

Найперша проблема з якою стикається педагог, що вирішив давати приватні уроки – це пошук клієнтів. Чим їх більше, тим вищий його дохід, тому головною задачею вчителя є набрати необхідну кількість учнів для додаткових занять.

Досягти мети можна за рахунок реклами: дати оголошення в місцевих пабліках, запустити таргетингову рекламу чи здобувати популярність більш оригінальними способами – вести блог чи зніматися в tik-tok або YouTube. Вже зараз є вдалі приклади серед українських педагогів.

Наприклад, в в tik-tok активно набуває популярності профілі київського вчителя початкових класів Антона Атаманчука (@anton.atamanchuk), в якого вже більше 90 тис. підписників. Не варто нехтувати можливістю реклами себе та своїх послуг. Більшість батьків більш охоче поведуть дитину на заняття до людини, чиє ім’я на слуху та має позитивні відгуки.

Тому саморозвиток та просування самого себе, як репетитора, допоможуть швидше здобути популярність серед потенційних клієнтів, набрати учнів для додаткових занять та підняти рівень доходу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему