В центрі уваги

Чи можливо отримати спадок на тимчасово окупованих територіях?

Чи можливо отримати спадок на тимчасово окупованих територіях?

Із запровадженням військового стану після 24 лютого, істотно змінилася низка юридичних та законодавчих документів. Були внесені деякі зміни щодо оформлення та отримання спадщини після смерті одного з родичів. Якщо раніше необхідно було подавати заяву до нотаріуса за місцем проживання спадкодавця, то зараз це правило скасували, що пов'язане зі збільшенням кількості окупованих територій та неможливістю прибуття до місця отримання спадщини.

Особливості отримання спадщини у період військового часу

Через відсутність доступу до нотаріуса, який знаходився за місцем проживання спадкодавця, є можливість оформити всі документи у будь-якому зручному місці для заявника. Крім того, зміни торкнулися і особливостей оформлення деяких документів. Якщо адвокат у спадкових справах не має доступу до спадкового реєстру, то справа заводиться на паперових носіях. Після цього всі необхідні зміни запроваджуються протягом 5 днів після того, як доступ до спадкового реєстру відновиться.

Тонкощі отримання спадщини під час війни:

  • Неможливо видавати свідоцтва про право на спадщину, якщо не були внесені відповідні зміни до спадкового реєстру.
  • Щоб вирішити низку проблем, пов'язаних зі спадщиною, найкраще звернутися до відповідного адвоката. Він допоможе не лише оформити документи на отримання спадщини, але ще й вирішить спірні питання, пов'язані з судом.

За потреби він подає заяву до суду, щоб спростити процес отримання спадщини. Адвокат має всі відповідні документи, а також здійснює супровід податкових перевірок. Він має дозвільні документи, що підтверджують його кваліфікацію та можливість проведення відповідних дій.

Як оформити спадщину на тимчасово окупованих територіях?

Оскільки зараз в Україні величезна кількість переселенців, які були змушені залишити свої домівки, з'явилася можливість подавати на спадщину у будь-якого нотаріуса. Через похибки у роботі електронної системи та бази даних, не завжди спадковий реєстр працює коректно. Тому в деяких випадках нотаріуси, яких можна знайти на сайті mib.od.ua/about-us, змушені відкривати справи без використання спадкового реєстру, тобто на папері. Як тільки доступ до реєстру буде відновлено, при виявленні раніше заведеного спадкового документу, папери що заводилися пізніше, передаються нотаріусу, який вніс усі зміни до спадкового реєстру. Це дозволяє уникнути шахрайства та вчасно здійснити реєстрацію.

З травня не працює спадковий реєстр у окупованих областях. Йдеться про Донецьку, Луганську та Херсонську області. Крім того, він не працює в Республіці Крим, а також на деяких ділянках Запорізької, Миколаївської, Харківської областей, що пов'язано з окупацією територій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему

Останні матеріали