В центрі уваги

ГФ «Дефендер»: якщо ви у Луцьку потрапили в складну ситуацію під час комендантської години, вам потрібна допомога - звертайтесь!

ГФ «Дефендер»: якщо ви у Луцьку потрапили в складну ситуацію під час комендантської години, вам потрібна допомога - звертайтесь!

Про  те, з якою метою було створене Громадське формування з охорони громадського порядку «Defender», як ГФ допомагає  людям у Луцьку, які потрапили у скрутне становище під час комендантської години, та як можна стати одним із членів «Дефендера», розповідає один із засновників ГФ, волинський адвокат Артур   Мартіросян.

– Головна мета «Defender» – це…

Забезпечувати громадський порядок.

– Скільки членів нараховує «Дефендер» на момент нашої з Вами розмови? І як можна стати членом ГФ?

На даний час в нас одинадцять людей. Якщо хтось виявить бажання до нас приєднатися, то він повинен, принаймні мати якусь зброю, травматичну чи мисливську. Якщо зброї немає, але людина готова її придбати – ми можемо надати документи для оформлення дозволу на придбання зброї як члену ГФ.

– Що спільного і чим відрізняються територіальна оборона та громадські формування?

– Територіальна оборона  є допоміжним підрозділом Збройних сил України.

Аналогом територіальної оборони у поліції є громадські формування. Вони були передбачені ще до початку війни в Україні, є закон профільний, який регламентує діяльність ГФ. Як тероборона, так і громадські формування, виконують ті ж самі завдання, мають фактично ті ж самі повноваження, з однією лиш, по суті, різницею:  тероборону фінансують з бюджету та видають бійцям зброю, а громадські формування діють на умовах самофінансування та  мають право отримати дозвіл на зброю та, відповідно, придбати її чи зареєструвати вже наявну.

До слова, один із засновників «Дефендер» - мобілізований та служить у 100-тій окремій бригаді ТРО Волині. З перших днів війни він знаходиться на першій лінії оборони Волині. Його підрозділ буде одним з перших, хто має зустрічати бульбашів. Днями ми придбали йому позашляховик, який вирушив  до свого власника допомагати виконувати завдання з охорони державного кордону України.

– А які саме завдання виконують громадські формування?

Насамперед це охорона об’єктів критичної інфраструктури, патрулювання вулиць міста, несення варти на блокпостах, охорона громадського порядку під час масових заходів. А у випадку активних бойових дій на території громади  члени громадського формування разом із тероборонівцями ведуть посилену охорону міста, та виконують завдання в умовах воєнного часу.

– Як виникла ідея у Вас створити громадське формування?

Ідея виникла насправді  після початку війни в Україну. А вже після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну особисто я поїхав у військкомат, де у мене взяли дані та номер телефону, але під   мобілізацію я не потрапляв, адже нема військового  досвіду та не служив  у ЗСУ.

Тоді я запропонував у поліції ідею створення ГФ. Звернувся,  зокрема, до Луцького районного  управління поліції. Ідею підтримали - відтак протягом двох місяців було створене громадське формування «Defender».

Наразі члени ГФ «Дефендер» разом з правоохоронцями патрулюють вулиці. І такі патрулі дають можливість поліцейським чи військовим зі спецпідготовкою  виконувати  свою роботу на інших ділянках.

Так,  основним навантаженням для цих патрулів стала  боротьба з вуличною злочинністю.  Крім того, що це додатковий  елемент захисту, в таких містах, які зараз називають «тиловими», зокрема, Луцьку (хоча, зважаючи на сусідство з білоруссю, лінія фронту може в будь-який момент переміститися до обласного центру Волині), варто готуватись до оборони та активних воєнних дій.

Щодо вуличної злочинності, то на правду, зважаючи на офіційну та приховану статистики, ці патрулі в рази зменшили кількість злочинів.

Як саме відбувається патрулювання?

Місто поділене на сектори, за кожним з яких закріплений патруль, в який обов’язково входить представник поліції.  І в разі скоєння злочину патруль несе відповідальність за свій сектор, який є його «зоною відповідальності».

Хочу зауважити, що рівень вуличної злочинності знизився практично до нуля тому, що люди вже знають, що вночі чергують патрулі, і шансів у потенційних злочинців щось вкрасти чи хуліганити практично немає.  Особливу увагу патрульні приділяють під час чергувань підвалам, які з початку повномасштабного вторгнення практично всі відкриті, аби люди могли у разі «повітряної тривоги» туди сховатися. Крім того, неодноразово ми знаходили та знищували  так звані «закладки» із наркотичними засобами.

Отож, як профілактичний засіб вуличної злочинності, патрулі мають колосальний ефект! Через це наразі обговорюється подальше функціонування громадських формувань після нашої перемоги та закінчення воєнного стану.

– Вас добре знають як волинського адвоката, який здебільшого займається економічними злочинами. Чи здійснюєте зараз свою адвокатську діяльність?

Наразі потреба в адвокатах значно зменшилась. І не скоро відновиться. Адже адвокати потрібні тоді, коли нормально працює економіка, розслідуються якісь злочини тощо. Якщо виникає необхідність юридичної чи адвокатської консультації, люди можуть звертатись у центри надання безоплатної  правової допомоги.

– А щоб викликати патруль – куди людям звертатись?

Людина має набрати «102», і патруль, в складі якого є представник громадського формування виїде на виклик.

Крім того, люди дуже часто пишуть нам у месенджер  сторінки на Фейсбуці https://www.facebook.com/defenderpatrol/

До речі, там вказаний номер телефону +380 (67) 220 91 02, на якій люди так само можуть телефонувати.

Звертаються мешканці Луцьк з різних питань: хтось не міг зайти у підвал, який був закритий,  когось не пускають у бомбосховище, багато хто повідомляє про нетверезих водіїв на дорогах.

Якщо ми виїжджаємо після повідомлення і дійсно бачимо адміністративне правопорушення, ознаки злочину тощо, то самі викликаємо патруль через «102».

Хочу зауважити, що ми оперативно займаємося такою проблемою, на яку чомусь не звертає уваги місцева влада – це те, що робити людям, які приїжджають у місто чи виїжджають з нього під час комендантської години. 

Це насправді величезна проблема!!! Ми за ніч зустрічаємо 5-6 людей, інколи навіть до 10, які просто на вулицях підходять і просять допомогти добратися або додому, або на автостанцію чи залізничний вокзал. Так, у них є на руках білети, але дістатися на таксі чи власним автомобілем вони не можуть після початку комендантської години.

І ця проблема є не лише у Луцьку чи на Волині, а й по всій Україні!

Отож,  якщо вам у Луцьку потрібна допомога в комендантську годину -

звертайтесь за номером телефону +380 (67) 220 91 02

Також ви можете допомогти у нашій діяльності, надавши власний транспорт чи пальне,

або  задонативши на карту ПриватБанк

4246 0010 0365 8691

ГФ «Дефендер»

Разом до перемоги! Україна понад усе!

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, адвокат, патрульна поліція, війна з Росією, військкомат
В тему

Останні матеріали