В центрі уваги

Путівник для біженців з України – все, що потрібно знати

Путівник для біженців з України – все, що потрібно знати

Починаючи з 24 лютого, вже близько 5 мільйонів українців залишили країну в пошуках безпечного притулку в Європі. Великий відсоток біженців продовжує виїжджати з країни до закінчення військових дій. ЄС уважно стежить за ситуацією та сприяє тому, щоб біженці з України отримали тимчасовий притулок, змогли влаштуватися в інших державах.

Які документи потрібні на кордоні?

Зараз у ЄС діє “Директива про тимчасовий притулок”, яку хоч і було прийнято давно, але активували її вперше. Згідно з цим документом, на всій території ЄС біженці можуть отримати умови для життя, працевлаштується, знайти житло і вони будуть забезпечені медичним обслуговуванням.

Ще одним пунктом Директиви є те, що виїзд за кордон спростився. Щоб проїхати до Польщі чи інших країн, з якими межує Україна, зараз не потрібно мати закордонний паспорт. Прикордонна служба пропускає українців в ЄС з будь-яким посвідчення особи. Бажано мати при собі хоча б паспорт, свідоцтва про народження дітей та медичні картки, але підійде й інше посвідчення, яке підтверджує особистість громадянина.

Пункти перетину кордону і де найбільші черги

Найчастіше біженці виїжджають до Польщі, звідки вже потім проїжджають далі Європою або залишаються в цій країні. Багато хто також їде через Угорщину, Молдову, Словаччину.

З перших днів березня відкрили майже всі пункти пропуску на кордоні України, через які можна вийти пішки або виїхати на авто, а також залізничне сполучення. Щоб дізнатися про працюючі пункти, інформацію про те, де є черги та час роботи різних митних пунктів, можна відвідати державний сайт прикордонної служби України. Dpsu.gov.ua/ua/map - це зручна інтерактивна карта, яка показує стан пунктів пропуску.

Прикордонне страхування для українців

Польща та інші країни обов'язково вимагають наявності страховки для автомобіля - “Зелену карту”. Якщо її немає, то отримати страховий сертифікат "Зелена картка" можна на кордоні безкоштовно.

Номери телефонів та адреси допомоги біженцям

  • Польща. Номер телефону Фонду справедливості, який допомагає українцям +48 222 309 900. На сайті funduszsprawiedliwosci.gov.pl/pl/znajdz-osrodek-pomocy/ можна знайти перелік пунктів прийому біженців.
  • Угорщина. Можна звернутися до Посольства України в Угорщині, де нададуть усі необхідні дані. Вони знаходяться у Будапешті, вул. Іштенгеді, 84/Б (1125 Budapest, Istenhegyi út 84/B) або ж зателефонувати - +3614224118, +3614224122, +3614224123, +3614224124.
  • Словаччина. Словацька гуманітарна рада має відділ проектів для біженців. Інформацію для біженців з України можна знайти на сайті shr.sk, або звернутися по телефону +421250200516, +421918432840.
  • Румунія. У цій країні працює спеціальна національна рада у справах біженців. На сайті cnrr.ro/index.php/ro/ або за телефоном гарячої лінії (004)0730073170 можна отримати юридичну та іншу інформацію щодо того, що робити біженцям.

Розмір допомоги, на яку можуть розраховувати біженці

Умови для біженців з України залежать від самої країни, але всі пропонують фінансові виплати спочатку. Сума залежить від держави та того, який саме статус оформлений (біженство чи тимчасове укриття). В середньому сума від 150 євро на місяць на одну особу до 250 євро. Її виплачують протягом трьох-п'яти місяців у різних країнах, але кошти видаються як допомога на тимчасове проживання, доки біженці не знайдуть роботу. Для отриманная виплати вам буде потрібно оформити банківський рахунок в країні перебування.

Допомога в пересуванні біженців з України

В Україні та майже в кожній країні можна отримати додаткову інформацію від волонтерів, некомерційних інформацій, на сайті Міграційної служби. Крім того, біженцям допоможуть з консультаціями, розкажуть про прийом біженці з України та нададуть інформацію щодо того, як проїхати в інші країни, отримати юридичну допомогу.

Багато перевізників також займаються безкоштовним перевезенням до кордонів та пунктів пропуску.

Чи потрібна довідка про вакцинацію?

Майже всі країни ЄС мають суворі правила щодо вакцинації COVID-19. Хоча правила проїзду спростилися, але в деяких державах вони є одними з найважливіших для біженців. Наприклад, Італія вимагає не тільки наявність довідок про вакцинацію, але й проходження тесту на антитіла, а також потрібно пройти карантин протягом 5 днів, якщо вакцинації немає. Більшість країн для тих, хто не пройшов раніше вакцинацію від COVID-19 в Україні, дають змогу безкоштовно пройти її одразу після прибуття.

Біженці з тваринами – що потрібно знати?

Як і сама процедура проїзду біженців через кордон, спростився процес перевезення домашніх тварин. Стосується це і перевезення тварин до інших країн, а не лише до прикордонних держав.

Наразі не потрібно збирати великий пакет документів, на місці вже можна пройти вакцинацію за рахунок держави. Хоча кожна країна нагадує, що прикордонна служба може провести додаткову перевірку, особливо щодо екзотичних тварин.

Треба пам'ятати, що хоча Директива поширюється на всі країни ЄС, але кожна держава має і додаткові вимоги до біженців, тому перед виїздом до певної країни треба вивчити особливості отримання тимчасового захисту саме в ній.

Детальнішу інформацію можна дізнатися на сайтах Міграційної служби України та інших держав. Крім того, можна зателефонувати на гарячу лінію прикордонної служби Польщі, Угорщини та будь-якої іншої країни.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією
В тему

Останні матеріали