В центрі уваги

Основні здобутки президента Зеленського та субсидії: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Основні здобутки президента Зеленського та субсидії: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Партія «Слуга Народу» продовжує інформувати українців про важливі рішення та події, які відбулися протягом минулого тижня.

Головні здобутки Володимира Зеленського за два роки на посаді Президента 

20 травня виповнюється два роки від моменту інавгурації Володимира Зеленського на посаді Президента України.

Голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко в ефірі каналу «Україна 24» із посиланням на дослідження порталу «Слово і Діло» розповів, що глава держави зараз найпопулярніший український політик. Також Володимир Зеленський за час перебування на посаді вже виконав 28% обіцянок.

«Це немало як на третину терміну. 56% обіцянок – у процесі виконання. Тобто ще є потенціал збільшити кількість виконаних обіцянок до 80%. Думаю, це дуже велика цифра для української політики і для українських політиків. Зокрема, це пояснює, чому попередні президенти отримували таку недовіру в кінці терміну, не виконуючи те, що обіцяли», – заявив Олександр Корнієнко.

Серед ключових перемог політики чинного глави держави:

  • «Зшивання» країни завдяки програмі «Велике будівництво»: відбудовано майже 6,5 тис. км автошляхів за 2020 рік.
  • Індексація виплат для понад 8 млн пенсіонерів.
  • Боротьба проти «агентів» російської пропаганди в Україні.
  • Постійні зростання розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, що зараз становить 6 тис. грн.
  • Запуск порталу «Дія», де за рік з’явилося 50 електронних послуг.
  • Україна стала першою державою в світі, де електронні паспорти прирівняли до «традиційних».
  • За 2020-й до швидкісного інтернету підключили 3 тис. сіл та понад 6 тис. закладів соцінфраструктури.
  • За останні пів року за програмою «Доступні кредити 5-7-9» видали кредитів на 20 млрд грн для майже 9 тисяч бізнесів.
  • Україна стала єдиною у світі державою, чий кредитний рейтинг підвищили під час пандемії коронавірусу.
  • НАТО визнав Україну партнером розширених можливостей.
  • Реформа децентралізації визнана Євросоюзом кращою і рекомендована як модель для перетворень в інших країнах.
  • Запуск іпотек під 7%.
  • Запуск ринку землі, що забезпечує реальне право власності на свої ділянки.
  • Виведено з тіні і врегульовано ринок азартних ігор.

Детальніше про головні досягнення Президента України Володимира Зеленського за два роки перебування на посаді – в нашій інфографіці.

ПОЗИЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА

Нові дороги, зміцнення армії, право українців на землю, зростання мінімальної зарплати та ще багато іншого – про такі зміни розповів Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції з нагоди свого дворічного перебування на посаді.

Які саме пріоритети в держави та що вже вдалося реалізувати:

Країна без олігархів. Країна для 40 мільйонів українців, а не для сотні «форбс», де держава допомагає бізнесу, а не навпаки.

Країна, яка не чекає на санкційну політику інших держав – ми їм вдячні. Країна, яка самостійно захищає свій суверенітет і сама проводить потужну санкційну політику проти пропагандистів, контрабандистів, ворів у законі, кримінальних авторитетів, спиртовиків тощо.

Країна, де всі рівні перед законом. З нуля будуємо нову судову реформу, антикорупційний суд, Конституційний Суд, ухвалюємо багато важливих законів.

Країна в смартфоні – 10 млн користувачів Дії. Це зручно, швидко, а головне – без корупції.

Країна, яка будує. Йдеться не лише про тисячі кілометрів нових доріг, сотні шкіл, садочків, стадіонів. Ми будуємо літаки, ЦНАПи, КПВВ, аеропорти.

Країна, де земля належить народові. Це не гасло, а дійсно реформа. Проголосовані закони, щоб втілити земельну реформу. Тисячі гектарів землі – людям. Це реальні дії, а не тільки слова.

Країна, де немає бідності. Збільшення мінімальної зарплати до кінця року до 6, 5 тисячі грн. Реалізація пенсійної реформи. Програма 80+ працює. Пенсіонери 75 + цього року отримують гроші. Підтримка малого бізнесу: 800 тис. людей впродовж пандемії отримали по 8 тис. грн підтримки від української держави.

Найголовніший пріоритет – будуємо країну без війни.

Складний шлях, не дуже швидкий. Але по цеглинах складаємо мир. Мир повинен бути міцний, назавжди, і це залежить від міцності нашої армії – і на суші, і на воді, і в повітрі, і в кіберпросторі.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть стати плани України щодо припинення війни на Донбасі та повернення окупованих територій – Президент

На всеукраїнський референдум можуть бути винесені ініціативи України щодо припинення війни на Донбасі та повернення тимчасово окупованих територій. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час прес-конференції. 

«Сьогодні на всеукраїнський референдум має виноситися найголовніше питання. Я вважаю, що це ситуація на Донбасі. У нас є декілька планів – А, В, С – щодо припинення війни, повернення наших тимчасово окупованих територій і людей. І я впевнений, що через деякий час ми представимо на розсуд суспільства референдум саме з такою тематикою. Це може бути один із планів, якщо не спрацюють інші», – сказав Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що закон про референдум дає громадянам змогу ініціювати обговорення питань, які вони вважають важливими. Водночас він зауважив, що до референдумів потрібно ставитися дуже обережно.

Глава держави також розповів, що на розгляд Верховної Ради незабаром буде поданий законопроект про місцеві референдуми.

«Це і є народовладдя, це і є децентралізація. І це дуже важливо», – переконаний Президент.

ПАРТІЙНЕ ЖИТТЯ

ЦВК повторно визнала Василя Вірастюка переможцем на довиборах по 87-му округу

Центральна виборча комісія склала новий протокол за результатами виборів на №87-му окрузі на Івано-Франківщині, повторно визнавши перемогу кандидата в народні депутати від «Слуги Народу» Василя Вірастюка.

На шістьох дільницях голосування визнали недійсним. Василь Вірастюк лишається переможцем виборів і лідирує за кількістю голосів.

Володимир Зеленський і «Слуга Народу» продовжують лідирувати у рейтингу підтримки виборців

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» показали, що рейтинг довіри до політиків очолює Володимир Зеленський, якому довіряють 45% опитаних. 

У парламентському рейтингу лідирує партія «Слуга народу» (22,9% серед тих, хто визначився і має намір проголосувати). Далі йде «Європейська солідарність» (14,6%), «Опозиційна платформа – За життя» (14,2%), «Батьківщина» (12,9%), «Сила і честь» (4,7%), Радикальна партія (4,4%), «Українська стратегія Гройсмана» (4,3%) та інші. 

Президентський рейтинг очолює В.Зеленський. Якби вибори відбулися найближчим часом то його підтримали б 24,9% тих, хто має намір голосувати та визначився із вибором. За П.Порошенка проголосували б 13,1%, Ю.Тимошенко – 12,1%. Ю.Бойка – 11,9%.

Моделювання другого туру президентських виборів показало, що Володимир Зеленський перемагає будь-кого з опонентів. 

Соціологічні дослідження показують, що Зеленський і «Слуга народу» мають сьогодні міцне і досить консолідовано ядро електоральної підтримки, яке складається з виборців нового покоління і нового менталітету. Це ментально і ціннісно інші люди – ніж виборці, з якими старі політики звикли розмовляти мовою підкупу, соціальної корупції, патерналізму та політичних «страшилок». 

24% громадян у віці від 18-35 років вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку. Тобто, оптимісти – в основному, молоді люди.

Серед забезпечених – третина (31%).

51% виборців Слуги народу вважають, що справи йдуть у правильному напрямку. У виборців всіх інших партій цей показник не більше 24%.

З приходом Володимира Зеленського різко зростає кількість людей, які суб’єктивно відчувають, що економічний стан країни покращується і буде покращуватися. 

З травня 2019 кількість людей, які вважають, що ситуація в економіки значно покращилася чи дещо покращилася, коливається від 8 до 21%, у той час коли в попередні роки ця доля жодного разу не підіймалася вище 8%.

Обрано керівництво партії у місті Києві 

Очільницею Київської міської організації партії «Слуга Народу» обрано народну депутатку, голову підкомітету з питань видатків державного бюджету бюджетного комітету ВР Лесю Забуранну. До цього вона тимчасово виконувала обов’язки очільниці Київської міської організації «Слуги Народу».

Також на конференції утворили Політичну раду. До її складу увійшли народні депутати-мажоритарники від «Слуги Народу», депутати Київської міської ради від «Слуги Народу», а також представники секретаріату фракції партії – усього 32 особи.

НОВИНИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

Парламент підтримав призначення трьох міністрів

Народні депутати проголосували за призначення очільників міністерств охорони здоров’я, інфраструктури та економіки.

На посаді міністра охорони здоров’я парламент підтримав кандидатуру головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. За це рішення проголосували 262 народних депутати.

«Пріоритетом номер один для мене є подолання коронавірусної хвороби. Ми зробимо все, щоб українці змогли вакцинуватися, працювати і подорожувати. Адже ця пандемія ще не завершилася. І, на жаль, вона не остання. Саме тому біологічна безпека наших громадян стане пріоритетом роботи міністерства», – заявив Ляшко.

За його словами, до кінця 2021 року усі, хто хоче вакцинуватися від COVID, зможе це зробити.

Також серед основних пріоритетів МОЗ він назвав налагодження в Україні власного виробництва імунобіологічних препаратів, поширення програми доступних ліків на більш широкий перелік захворювань та впровадження додаткової оплати лікарям за досягнутий результат.

Міністерство інфраструктури очолить голова Укравтодору Олександр Кубраков. Це рішення підтримали 284 народних депутати.

Серед ключових завдань галузі, які міністерство має виконати, він назвав продовження президентської програми «Велике будівництво» та відновлення доріг.

Також серед основних напрямків роботи міністерства стануть: стабілізація фінансового становища Укрзалізниці, відновлення інфраструктури морських та річкових портів, розвиток існуючих аеропортів і створення мережі регіональних аеропортів та розвиток ринку внутрішніх авіаперевезень.

«Всі ці питання складні та вимагатимуть непростих рішень, нових законів та взаємодії всіх гілок влади. Сподіваюся, що й надалі зможу розраховувати на вашу підтримку. Зі свого боку запевняю, що моя позиція буде відкритою для вас у всіх питаннях», – звернувся до депутатів Кубраков.

Першим віцепрем’єр-міністром та міністром економіки стане голова Державної податкової служби Олексій Любченко. За його кандидатуру проголосували 293 депутати.

Стратегічними цілями на посаді він назвав пошук стимулів для економічного росту, модернізацію технологічних процесів та відновлення кредитування виробничої сфери.

Також надважливою він назвав подальшу співпрацю з МВФ в інтересах України та використання міжнародної фінансової допомоги для розвитку реального сектору економіки.

«Я розумію, чим є ця посада сьогодні, коли є загострення світової фінансової кризи, пандемія, проблеми внутрішнього характеру, які накопичувалися не один десяток років. Але все можливо зробити за вашої підтримки. Чому я вірю в успіх? Тому що у мене є відповідальність перед родиною і перед народом України», – звернувся до депутатів Любченко.

Набув чинності новий закон про молодіжну політику: що він змінить

Участь молоді в прийнятті рішень владою, розвиток молодіжної інфраструктури та гранти для молоді від держави – усе це передбачає новий закон про молодіжну політику. Таким чином в Україні нарешті створили реальні можливості для кожної молодої людини.

Про це сказав голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко, коментуючи підписання Президентом закону «Про основні засади молодіжної політики» №1414-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 27 квітня 2021 року.

«Слуга Народу» підтримує передусім молодь, і про це свідчать результати опитувань Міжнародного республіканського інституту (IRI). Так, 51% молоді, яка проголосувала за Зеленського, голосувала б за нього і вдруге. А 49% відсотків молоді (18-35) схвалюють поточну діяльність Зеленського. Тобто наш виборець – людина, не пов’язана із радянським минулим, для нього Україна має самостійну цінність. І наша політика полягає у тому, щоб відкривати в Україні можливості для кожної людини, яка прагне ними скористатися. Все, що ми робимо: відкриття ринків, доступні кредити, цифрова держава, децентралізація – все це має зрештою одну глобальну мету: створювати для людей нові можливості стати успішними і щасливими», – сказав він.

Олександр Корнієнко зазначив, що закон про молодіжну політику – дуже важливий в цьому контексті, тому що допомагає молодим людям стартувати в житті. В громадській сфері, у впливі на владні рішення, у особистих і колективних проєктах. Ми хочемо, щоб енергія змін, яка, природно, є у молоді, перетворилася на енергію розвитку країни і втілилася у побудові кращого майбутнього для кожного українця.

Голова партії пояснив, що закон передбачає насамперед участь молоді в процесі прийняття рішень владою. На державному рівні – через Національну раду з питань молоді, на місцевому – через молодіжні ради та радників з питань молоді.

«Такий підхід відповідає найкращим світовим практикам країн Європейського Союзу, зокрема Європейській хартії про участь молоді у суспільному житті на місцевому та регіональному рівнях», – додав він.

Окрім того, у документі зазначається про розширення мережі молодіжних центрів та просторів, закріплення на законодавчому рівні поняття «молодіжний працівник», який є своєрідним ментором для молодих людей на шляху від дитинства до дорослого життя.

Також, розповідає голова партії, буде створено Український молодіжний фонд. Він видаватиме гранти для молодіжних та дитячих організацій, гранти на проєкти у сфері молодіжної політики. Податись на них зможуть навіть фізичні особи та інші неформалізовані об’єднання.

НОВИНИ УРЯДУ

85% споживачам субсидію буде продовжено автоматично

Наразі в Україні майже 3 млн домогосподарств отримують субсидії. Нові правила від Уряду передбачають, що 85% з них субсидії будуть перепризначені автоматично. 

З травня 2021 року Кабінет Міністрів здійснив перехід на нові, більш справедливі правила отримання субсидій. А саме:

  • Всі субсидії будуть надаватися виключно у грошовій формі.
  • Правила нарахування субсидій будуть однаковими для всіх по всій Україні.
  • Термін призначення субсидій буде скорочено в три рази.

Так як завдання субсидії – підтримати вразливих, а не роздати гроші заможним, то є певні критерії, за якими особа не може її отримувати.

На субсидію не можуть претендувати ті, хто:

  • Має у власності дві і більше квартири, чи будинки.

Але це правило не стосується житла, яке перебуває у спільній частковій або сумісній власності, адже переважно це приватизація. А також житла, яке знаходяться в сільській місцевості, бо як правило це спадщино і така нерухомість не коштує дорого і точно не може бути джерелом збагачення. 

  • Має у власності більше ніж один транспортний засіб, яким менше, ніж 15 років, не враховуючи причепи і мопеди;
  • Має у власності новий автомобіль, якому менше 5 років;
  • Купував іноземну валюту або банківське золото на суму більше 50 тисяч гривень;
  • Має депозит у банку, який перевищує 100 000 гривень.

Попередньо діяло правило про поріг в 50 тис, але уряд прийняв рішення підвищити його в 2 рази. 

Як оформити субсидію?

Наші опоненти поширюють неправдиву інформацію про те, що для отримання субсидії ніби то потрібно зібрати багато довідок і вистояти в чергах купу часу. Ця інформація не відповідає дійсності. Вони вчергове намагаються підняти свої безнадійні рейтинги, лякаючи тих, кому найважче. 

Для переоформлення субсидії не потрібно ні до кого йти не поклон, не потрібно стояти в чергах і взагалі можна зробити це з дому.

За діючими правилами для близько 85% домогосподарств субсидія буде продовжена автоматично. Їм не потрібно нікуди звертатися. Йдеться про 2,5 млн родин, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається. 

І тільки 15 % домогосподарств необхідно буде оновити документи для призначення субсидії. Йдеться про тих, хто:

  • Отримував субсидію у безготівковій формі. Їм потрібно надати свої дані для виплати коштів у готівковій формі;
  • Отримував субсидію за фактичним місцем проживання осіб: орендарі, переселенці. Їм потрібно актуалізувати дані про фактичне місце проживання; 
  • Кому субсидія була призначена без урахування людей, які прописані в будинку, але там не проживають. Їм теж потрібно уточнити дані про родичів, які з ними не проживають. 

Таким споживачам потрібно подати два документи:

  1. Заяву у вигляді короткої анкети, яку можна заповнити від руки.
  2. Декларацію, яка теж подається у вигляді анкети на 3 сторінки.

За бланками заяви і декларації нікуди ходити не потрібно, їх можна скачати на сайті Мінсоцполітики за посиланням:

https://www.msp.gov.ua/news/16214.html 

Подати документи можна різними способами:

  1. Через органи соціального захисту. 
  2. Через ЦНАП, щоб не їхати в райцентр.
  3. Через старосту, щоб не виїжджати за межі свого села.
  4. Поштою на адресу відділу соціального захисту населення, не виходячи з дому.
  5. Або онлайн з будь-якої точки країни на веб-сайті Мінсоцполітики https://www.msp.gov.ua

Скільки відводиться часу на оформлення субсидії?

На це передбачено 5 місяців. Документи можна подати з травня по вересень 2021 року.

При цьому, якщо документи будуть подані наприклад у липні, чи у серпні, субсидія буде нарахована заднім числом, починаючи з травня. Це зроблено для того, щоб не було паніки і ажіотажу. Субсидію отримають усі.

На соціально-економічний розвиток регіонів виділено 1,7 млрд грн

Кошти насамперед підуть на будівництво шкіл, лікарень, дитячих садочків. Буде закуплене нове обладнання в медичні заклади, новий транспорт, покращуватимуться комунальна інфраструктура та реалізовуватимуться корисні для людей проєкти.

Офіс із залучення та підтримки інвестицій отримав заявок на перший мільярд доларів по закону про «інвестняні» 

Уряд ухвалив рішення, яке дасть можливість запрацювати закону про супровід інвесторів зі значними інвестиціями. Для отримання преференцій інвестор має зазначити таку інформацію, як:

- результати аналізу соціально-економічних показників проєкту та оцінку його соціального ефекту;

- фінансовий аналіз проєкту;

- загальний обсяг державної підтримки; 

- термін та етапи реалізації проекту.

Внаслідок ухвалення закону, який був однією з передвиборчих обіцянок Президента Володимира Зеленського, ми вже спостерігаємо активізацію та збільшення зацікавленості великих інвесторів вкладати кошти в Україну. За перших три місяці роботи до урядового Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest надійшло вже 15 заявок на загальну суму понад 1 мільярд доларів. 

Уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго

З 20 травня Кабінет Міністрів більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго. І, відповідно, не зобов’язує «Нафтогаз» продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною. Тепер ТКЕ (місцева влада) мають самі домовлятися про поставки газу (жодні борги їм в цьому не перешкоджають). 

Це крок, який нарешті дасть можливість місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло та гарячу воду. Неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ. Мінрегіон та Міненергетики протягом трьох тижнів мають виконати всі положення меморандуму між Урядом та головами міст України. Міністерства мають надати пропозиції щодо законопроєкту про погашення заборгованості за різницю в тарифах перед ТКЕ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, слуга народу
В тему