В центрі уваги

Як максимально подовжити життя дерев’яним меблям

Як максимально подовжити життя дерев’яним меблям

Дерево – екологічний матеріал, який має великий попит серед виробників меблів. Натуральна деревина має неповторну текстуру й малюнок, добре піддається обробці, тому продукція з дерева відрізняється різноманітністю та високою якістю. Вона може прослужити десятки років, але лише в тому випадку, якщо за нею правильно доглядати. Адже цей натуральний матеріал негативно реагує на перепади температури, надмірну сухість і вологість, тому може деформуватися, тріскатися й псуватися. Які засоби догляду допоможуть дерев’яним меблям прожити максимально довге «життя»?

Дерев’яні ліжка, шафи, столи, стільці, полиці, комоди й кухні різної конфігурації – якісні меблі у великому асортименті представлені в інтернет-магазині «СоюзМеблі». Це вироби з найкращої української сировини, створені провідними фабриками України та Європи. Попит на такі предмети тільки зростає, адже дерево в інтер’єрі створює особливо теплу та затишну атмосферу. Аби зберегти делікатний матеріал у його первозданному вигляді, треба дотримуватися спеціальних правил догляду.

Оптимальні умови та мікроклімат

Перш за все, треба правильно вибрати місце розташування дерев’яного дивана чи крісла. Ставити меблі треба подалі від приладів опалювання, а також балконних дверей та вікон, які часто відкриваються, і через які проходить багато сонячного світла. Це дозволить запобігти впливу вологості й низької температури, а також розсиханню.

Краще за все зберігаються дерев’яні меблі у приміщенні, у якому температура не падає нижче 15 градусів і не піднімається вище 25, а вологість зберігається на рівні 40-65%. У зимовий період, коли повітря в кімнаті стає надто сухим, не зайвим буде використовувати зволожувач повітря. В кімнаті, де багато дерев’яних меблів, корисно також поставити акваріум, а також вази з водою.

Правильний догляд за дерев’яними меблями:

  • Структура дерева швидко псується від контакту із засобами на основі спирту, аміаку, розчинників, а також із вмістом абразивних частин. Краще користуватися м’якими мильним розчином, а після прибирання обов’язково протерти дерев’яну поверхню сухою серветкою. Пам’ятайте, що дерево – дуже пористий матеріал, тому забруднення в’їдається у поверхню, якщо його своєчасно не видалити. Проводити очистку меблів треба не рідше, ніж раз на 3-5 днів.
  • Регулярно обробляйте меблі сучасними засобами для догляду, щоб захистити деревину та надати їй блиску. Наприклад, лаковану тумбу краще обробляти синтетичними смолами та засобами на їх основі. Але якщо меблі покриті олією, використовуйте олійний насичував. Він створює на поверхні захисну плівку, крізь яку не потрапляє волога. Обробляння такими засобами раз на півроку додасть столу або полиці презентабельного зовнішнього вигляду та збереже текстуру деревини. Меблі, вкриті воском, набудуть додаткового захисту від надмірного ультрафіолету після обробки восковим поліролем. Це універсальний засіб для усіх дерев’яних поверхонь. Дерев’яний кухонний гарнітур, оброблений воском, прослужить набагато довше.
  • З дуже забрудненої поверхні легко видалити пил за допомогою пилососа та м’якої насадки.

Регулярне очищення та обробка меблів дозволить зберегти їх благородний колір і природну структуру. Використовуйте також антистатики, які запобігають осіданню пилу.

Додаткові заходи

На кухонні меблі краще не ставити гарячий посуд аби на поверхні не утворювалися плями. Це стосується також побутової техніки, яка теж може нагріватися. Скляний посуд із холодильника треба ставити на підставки, щоби конденсат не пошкодив чутливу поверхню. Якщо на дереві утворилася пляма, стільницю треба одразу ж витерти насухо.

Також варто берегти стіл чи ліжко від ударів, вм’ятин, подряпин та інших механічних пошкоджень. Деревина – матеріал достатньо м’який, якщо порівнювати, наприклад з металом, тому її треба захищати від гострих предметів. До того ж позбавитися тих слідів важно, доведеться вдаватися до недешевих послуг меблевих реставраторів. Хоча неглибокі подряпини можна виправити за допомогою спеціального засобу – мастики відповідного до деревини кольору. Її наносять на попередньо очищену і висушену поверхню.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Меблі, Україна
В тему