В центрі уваги

Доступне житло, декрет для тата і легалізація євроблях: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Доступне житло, декрет для тата і легалізація євроблях: що в звіті «Слуги Народу» за минулий тиждень

Партія «Слуга Народу» продовжує інформувати українців про важливі рішення та події, які відбулися протягом минулого тижня.

Вирішення проблеми валютних позичальників

  • Верховна Рада прийняла ініційований депутатами від «Слуги Народу» законопроект, який нарешті дозволять вирішити проблеми мільйонів українців, які взяли кредити у валюті і не змогли їх погасити не зі своєї вини.
  • Ця проблема не нова. Вона тягнеться щонайменше з 2014, коли гривня різко знецінилася, зробивши людей біднішими в рази. Але попередня влада не помічала цього і все, на що спромоглася команда Порошенка – це під тиском вуличних акцій прийняти ганебний мораторій на виселення з житла, який по суті не вирішував проблем, а лише відкладав їх на каденцію іншого уряду і Президента.
  • Ми ж підійшли до цього питання прагматично і зі співчуттям до людей. Ми приймаємо рішення не під тиском вулиці, як наші попередники, а тому, що дійсно хочемо допомогти українським сім’ям скинути з себе кредитне ярмо і нарешті почати нормально жити, а не трястися під страхом скасування мораторію на виселення з житла.
  • Ми далекі від думки про те, що банки самі підуть людям на зустріч і реструктурують борги. Тому ми це робимо на рівні закону. Але він стосуватиметься не всіх, а лише тих, хто дійсно брав кредит під житло і обслуговував його до 2014 року, поки не почалася війна, економічна криза та інфляція. Ці люди отримають можливість реструктурувати свої борги і конвертувати в гривню. Таким чином вони нарешті зможуть вирішити свої проблеми. 

Доступне житло 

  • Цього тижня парламент прийняв ще один законопроект (№5308), який стосується вирішення питання житла для українців.
  • Наше завдання – забезпечити людей доступною іпотекою, щоб власне житло не перетворювалося для молодої сім’ї на проект всього життя. 
  • Доступна іпотека – один із ключових пунктів програми Президента Зеленського і партії «Слуга Народу». Тому, що недосяжність такої мети, як власне житло, нерідко змушує українців, особливо молодь, емігрувати в ту ж Польщу, чи Чехію, де можна взяти іпотеку під 2-4% і будувати там своє майбутнє, працюючи на економіку іншої держави.
  • З ініціативи Володимира Зеленського ми добилися того, що уже зараз в Україні можна взяти кредит на житло під 7%. Це поки що не такі умови як у Польщі, але це не 22%, як було при всіх попередніх президентах. 
  • Також для придбання житла буде передбачена можливість фінансового лізингу – на 20 років, без першого внеску під 5% річних. Лізинг відрізняється від кредиту тим, що позичальник бере не гроші на придбання квартири, а саму квартиру. Вона залишається у власності лізингодавця, поки не буде виплачена. Таким чином сім’я, яка обирає лізинг, нічим не ризикує – вона не сплачує перший внесок, отримує нижчі відсотки і у випадку, якщо не зможе виплачувати лізинг, у неї не буде зобов’язань перед банками. Лізингом зможуть скористатися медичні працівники, військові, педагоги, поліцейські та соціально незахищені верстви населення.

Верховна Рада розглянула законопроект, який дозволить громадам створювати ліцеї 

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект №4629-1 про вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для якісної та доступної профільної середньої освіти. Він дозволить продовжити впровадження реформи повної загальної середньої освіти та сформувати сучасну мережу її закладів.

Що він передбачає:

  • продовжує перехідний період для повноцінного формування мережі ліцеїв до 2027 р;
  • дає змогу будь-якій громаді створювати та утримувати ліцеї на базі опорних шкіл, якщо вона спроможна забезпечити їхню роботу відповідно до законодавства. Норму про «50 тисяч» прибрали з законопроекту;
  • розширює поняття «безпечний освітній простір» на всі ланки освіти: дошкільнята, студенти і школярі;
  • формалізує випадки, коли громада може утримувати заклади трьох рівнів середньої освіти; 
  • дає доручення Кабміну продовжити виділення субвенції з державного бюджету місцевим для створення та формування мережі старшої школи.

Санаторні школи буде збережено

Депутати ухвалили законопроект, що на рік продовжує трансформацію шкіл санаторного типу.

Законопроєкт #5138-1 передбачає, що реорганізація або ліквідація санаторних шкіл має бути закінчена 1 липня 2022 року. Таким чином, цей процес триватиме ще рік.

Крім того, рішення місцевої влади про зміну типу навчального закладу або його ліквідацію має погодити Міністерство освіти. 

У санаторних школах процес навчання поєднаний із відновленням здоров’я учнів, які потребують тривалого лікування, й наданням їм медичної допомоги.

Наразі в Україні діють 65 санаторних шкіл, у яких навчається 14548 учнів, зокрема 552 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У 8 областях обласні ради вирішили трансформувати 18 таких шкіл, рішення по ще 19 школах вже готуються.

Завдяки продовженню перехідного періоду трансформація санаторних шкіл відбуватиметься поступово з урахуванням інтересів учнів та педпрацівників, а місцева влада матиме більше часу, щоб визначитися, який тип закладу потрібен громаді.

«Продовження трансформації санаторних шкіл ще на рік дасть змогу ретельно розглянути ситуацію у кожній окремій школі й ухвалити виважене рішення в інтересах дітей. А обов’язкове погодження рішень про зміну типу закладу або ліквідацію санаторної чи спеціальної школи з Міністерством освіти забезпечить індивідуальний підхід замість хаотичного та безвідповідального закриття шкіл», – пояснила народний депутат, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Випускники шкіл будуть складати ЗНО за власним бажанням

Цього року випускники шкіл звільняються від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації (ДПА). Водночас вони зможуть скласти ДПА, у тому числі у формі ЗНО, за власним бажанням.

Відповідний законопроєкт № 5014 ухвалив парламент у цілому.

«Вже у травні відбудеться ЗНО. Наша мета – захистити дітей під час складання тестування. Так, у нас є можливість зменшити кількість випускників під час цього процесу шляхом надання можливості обирати, чи складатимуть вони ДПА у формі ЗНО. Тестування не потрібно здавати тим, хто не збирається вступати до закладів вищої освіти. Тож таким чином на 15-20% ми зменшимо кількість дітей, які будуть знаходитися в пунктах тестування», – розповіла народна депутатка від «Слуги Народу» Юлія Гришина.

Вона також додала, що ті школярі, які не збираються до ВНЗ, матимуть можливість скласти ДПА у вигляді підсумкової атестації безпосередньо у школі. І їм не треба буде їхати до пунктів тестування з метою скласти ДПА у формі ЗНО.

Зазначимо, що можливість не складати ДПА у непростій епідемічній ситуації, яка зараз є в Україні, – це турбота про здоров’я дітей, а воно зараз на першому місці.

Верховна Рада прийняла законопроект, який нарешті вирішить проблеми валютних позичальників 

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №4475, який дозволяє проведення реструктуризації житлових іпотечних кредитів, що надавалися для придбання або будівництва єдиного житла.

«Реальне вирішення проблеми споживчих валютних кредитів – це проведення реструктуризації заборгованості. А існуючий зараз мораторій, що забороняє примусово звертати стягнення на іпотечне житло за борги, – це лише замороження проблеми на певний час. За таких обставин держава зобов’язана втрутитись у ситуацію та ухвалити закон, яким буде врегульовано порядок та умови реструктуризації боргів щонайменше за кредитами в іноземній валюті, які надані для придбання єдиного житла», – розповіла співавторка законопроєкту, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Вікторія Кінзбурська.

Які кредити підпадають під реструктуризацію:

  • іпотечні кредити в іноземній валюті на купівлю/будівництво єдиного житла
  • станом на 01.01.2014 відсутня прострочена заборгованість 
  • або ця заборгованість погашена до дня реструктуризації

Яке майно може бути предметом іпотеки:

  • квартира (<140 м2)
  • житловий будинок (<250 м2) 
  • садовий будинок (<250 м2)*
  • земельна ділянка (<0,25 га в селах, <0,15 га в селищах, <0,10 га в містах)
  • об’єкт незавершеного житлового будівництва 

Після реструктуризації:

  • строк погашення кредиту 10 років
  • процентна ставка: український індекс ставок за 12-місячними депозитами фізичних осіб у гривні + 1%
  • розмір процентів за користування кредитом змінюється щороку залежно від зміни цього індексу 
  • пеня за прострочення платежів сплачується з 90-го дня після реструктуризації
  • кредит можливо погасити достроково у будь-який момент 

Для реструктуризації потрібна заява позичальника – подається протягом 3 місяців з дня набрання законом чинності 

Мораторій на стягнення майна продовжується на 5 місяців:

3 місяці – строк подання заяви про реструктуризацію

2 місяці – кредитор проводить необхідні обчислення

Верховна Рада розглянула законопроект, необхідний для реалізації програми «Доступна іпотека» 

Держава робить все, аби забезпечити українців доступним житлом. Так, в Україні створять єдину потужну інституцію, що дозволить продовжити програми забезпечення житлом.

Відповідний законопроект №5308 підтримав парламент за основу.

«Мета законопроекту – створення умов для реалізації ініційованої Президентом програми «Доступна іпотека» і законодавчого підґрунтя приєднання Державної іпотечної установи (ДІУ) до ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» («Укрфінжитло»), а також забезпечення функціонування ринку іпотечного кредитування, забезпечення громадян житлом», – сказала народна депутатка «Слуги Народу» Леся Забуранна.

Ухвалення законопроекту дозволить в короткостроковій перспективі надати близько 8 тис. іпотечних кредитів для придбання житла та купити 12 тис. квартир для передачі у фінансовий лізинг.

Після ухвалення законопроекту, тобто після приєднання ДІУ, з’являться нові фінансово-кредитні механізми забезпечення громадян України доступним житлом.

Депутати прийняли закони, які дозволять легалізувати «євробляхи»

Парламент ухвалив у другому читанні законопроекти №4643-д та №4644-д. Це остаточно вирішить питання «євроблях», запроваджуючи 180 днів для пільгового розмитнення авто на єврономерах.

Завдяки цим законам ліквідуються схеми з маніпуляцією вартістю автомобіля. Йдеться зокрема про зміну року випуску та об’єму двигуна, зміну країни походження, підробку договорів купівлі-продажу авто, «скручування» пробігу.

Це зекономить значні кошти, які раніше доводилося платити за «вирішення» питань.

Детальніше про пільговий період розмитнення «євроблях» – у інфографіці.

 

ВР вдосконалила роботу старост у громадах: що зміниться 

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №4535 щодо розвитку інституту старост.

Він передбачає, що старости зможуть надавати адміністративні послуги мешканцям громад. А статус старости як службовця місцевого самоврядування підвищується з 6-го до 5-го рангу.

«Мережа ЦНАПів по всій країні ще тільки розгортається. Тому нам потрібні фахові люди, які можуть якісно надавати базові адміністративні послуги буквально біля домівки кожного селянина. Наприклад, видати довідку про шлюб чи реєстрацію місця проживання. Підвищуючи рівень старости до 5-ї категорії, ми разом з тим збільшуємо його заробітну плату, отримуємо фахові підходи на цій посаді та наближаємо справді якісні послуги для людей», – пояснив співавтор законопроекту, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Відповідно до законопроекту, староста призначається місцевою радою на термін її повноважень після обов’язкового громадського обговорення з мешканцями старостинського округу. Порядок проведення громадського обговорення затверджується сільською, селищною, міською радами.

«Зараз старости призначаються за поданням голови громади. Трапляються випадки, коли думка мешканців громади просто ігнорується. Так не має бути. Адже староста представляє інтереси жителів села, є головним посередником між владою та громадою. Дуже важливо, щоб при виборі старости думка людей враховувалася», – наголосив голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко.

Старостинський округ утворюється у складі одного або кількох населених пунктів, де мешкає не менше 500 жителів, і не може включати адмінцентр.

Староста працює у відповідній місцевій раді на постійній основі і не може суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.

Протягом трьох місяців з набрання чинності законом місцева рада має затвердити старостинські округи. При цьому затверджені за чинною процедурою старости залишаються.

Рада підтримала «декрет для тата»

Парламент остаточно схвалив законопроект №3695 про рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною після її народження. За документ проголосували 269 народних депутатів.

Документ усуває дискримінаційні норми законодавства, за якими тільки мати може делегувати батькові чи іншим родичам право на декретну відпустку.

Зміни до законодавства чітко встановлюють рівне право скористатися відпусткою для догляду за дитиною на три роки чи більше. Такий декрет зможе отримати один з батьків на вибір.

При цьому працівник має повідомити роботодавця про достроковий вихід з такого декрету не пізніше, ніж за 10 днів.

Якщо батько виховує дитину з інвалідністю, він може взяти додаткову відпустку на 10 чи 17 днів.

Татові дозволять працювати за скороченим графіком.

Крім того, в Україні з’явиться «соціальна відпустка» при народженні дитини на 14 днів. Її можуть отримати:

  • чоловік;
  • батько (якщо незареєстрований шлюб);
  • баба чи дід;
  • інший повнолітній родич, який доглядає за дитиною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: слуга народу, Україна, Політика
В тему