В центрі уваги

«Освітня реформа - це необхідність, а не бажання міськради», - голова освітньої комісії Віталій Бондар

«Освітня реформа - це необхідність, а не бажання міськради», - голова освітньої комісії Віталій Бондар

Оптимізація сільських шкіл, обмеження кількості учнів та новий поділ на гімназії і ліцеї. Такі зміни чекають на сферу освіти, яку реформують із 2017 року.

Детальніше про освітню реформу у Луцькій громаді розповіла начальниця управління освіти Зиновія Лещенко під час профільної комісії Луцької міської ради.

Робота із трансформації освітньої галузі розпочнеться уже в наступному році. До 2024 року всі школи мають відповідати нормам про наповнення класів: у початковій школі - до 24 учнів у класі і до 30 – у старшій.

У 2027 році повинна повністю запрацювати оновлена старша школа. Освіта буде ділитися на три ланки: початкова школа (1-4 класи), гімназія (5-9 класи) і ліцей (10-11, а з 2027 року – 10-12 класи).

Наразі однією із проблем сучасної системи освіти вважають наявність малокомплектних шкіл, які не здатні надавати освітні послуги на належному рівні.

«Наприклад, у школі села Іванчиці немає повноцінних класів, окрім 8 та 9.  Тому, аби забезпечити якісну освіту, дітей варто було б возити в інші школи, де для цього є всі умови. Це є необхідністю, а не бажанням міської ради. У школах повинен бути відповідний освітній простір, педагогічні кадри. Є багато факторів, які впливають на якість освіти, а деякі сільські школи не мають ні обладнаних приміщень, ні харчоблоків, ні санітарних умов, ні спортзалів чи пожежної безпеки», - коментує реформу голова освітньої комісії Луцької міської ради Віталій Бондар.

Наразі в управлінні освіти обговорюють можливість возити учнів із села Іванчиці на навчання в Рокинівський ліцей №38. Як розповіла Зиновія Лещенко, 23 березня у цьому ліцеї провели День відкритих дверей, аби показати учням із села Іванчиці різницю в умовах навчання.

Ще одне село, де в школі немає належних умов - Кульчин. Учнів звідси планують перевести до Клепачівської гімназії №35.

При цьому під час обговорення наголосили, що згідно із санітарним регламентом, усіх учнів, які проживають далі, ніж за 500 метрів від школи, повинні довозити шкільні автобуси.

Зиновія Лещенко повідомила, що наразі освітяни працюють над створенням мапи реформування та зміни типу закладів і проводять наради із керівниками шкіл.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, школа, освіта
В тему