В центрі уваги

Лідерство Зеленського, земельні питання та вакцинація триває: що в звіті «Слуги Народу» за мунулий тиждень

Лідерство Зеленського, земельні питання та вакцинація триває: що в звіті «Слуги Народу» за мунулий тиждень

Партія «Слуга Народу» продовжує інформувати українців про важливі рішення та події, які відбулися протягом минулого тижня.

Володимир Зеленський і «Слуга Народу» продовжують лідирувати в рейтингу суспільної підтримки

Володимир Зеленський і сьогодні переміг би будь-кого на президентських виборах, а партія «Слуга Народу» отримала б найбільшу підтримку на парламентських виборах. Такі дані опитування громадської думки, проведеного Центром Разумкова.

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримали б: 

  • В. Зеленський - 27% з тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за кого голосуватиме 
  • П. Порошенко - 20% 
  • Ю. Бойко – 17% 
  • Ю.Тимошенко – 10%
  • І. Смешко – 6% 
  • В. Гройсман – 3%.

На виборах до Верховної Ради найбільшу підтримку виборців отримали б:

  • «Слуга народу» - 26,5% серед тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме
  • «Європейська солідарність» - 20% 
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 18% 
  • ВО «Батьківщина» – 9% 
  • «Сила і честь» – 5% 
  • «Голос» – 3% 
  • ВО «Свобода» – 3% 
  • «Українська стратегія Гройсмана» – 3% 
  • Радикальна партія Олега Ляшка – 2%

У гіпотетичному другому турі президентських виборів Володимир Зеленський перемагає будь-кого з опонентів. 

Такий рівень підтримки говорить про те, що усі спроби опонентів утопити рейтинги Президента і «Слуги Народу» у фейках, брехні та маніпуляціях не приносять результатів.

Ні «Європейська солідарність», ні ОПЗЖ, ні «Батьківщина», які критикують усе, що робить влада, за два роки не змогли змістити нашу команду з перших позицій у рейтингах. Ми утримуємо лідерство, попри те, що у нас немає своїх газет і телеканалів, ми не скуповуємо ботоферми і телевізійних «експертів». 

Але як бачимо, весь арсенал брудних політичних технологій «Батьківщини», ОПЗЖ і «ЄС» не допоміг їм наростити підтримку виборців. Українці не сприймають негатив, особливо з боку тих, хто з середини 90-х років минулого століття по черзі знаходилися при владі і мали можливість довести свою ефективність. 

Їхня критика переслідує одну мету - знову повернутися до влади і грабувати людей під виглядом «мораторію на землю», «заборони грального бізнесу», чи «заправок Медведчука». 

«Слуга Народу» не веде ні з ким переговори щодо коаліції в парламенті

Голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко заявив, що офіційних пропозицій від жодної фракції парламенту про коаліційні перемовини не надходило. 

"Не буду оригінальним. Об'єднуватися навколо принципів, навколо програми, навколо ідей, з якими ми ідем, а потім вже говорити про якусь персональну відповідальність. Але у нас так прийнято, що будь-які розмови про об'єднання одразу ведуться про якісь портфелі, дерибани, міністрів, замміністрів, центральні органи виконавчої влади і так далі", – сказав Корнієнко.

Він додав, що партія "Слуга народу" на з'їзді 13 березня ухвалила доктрину, де виписано її принципи. "У будь-якої партії є можливість зайти на сайт "Слуги народу", подивитися доктрину, подивитися свою програму, знайти точки перетину. Якщо цих точок достатньо, що проводити коаліційні чи будь-які інші перемовини, то можна на нас виходити", – сказав Корнієнко. Він додав, що у фракції "Слуги народу" більше 226 депутатів, "тому поки що підстав для коаліційних перемовин не так багато".

"Коаліція може розширюватися. Якщо будуть такі пропозиції надходити, ми будемо офіційно їх обговорювати і приймати рішення", – підсумував Корнієнко.

Періодично виникають розмови про те, що нібито хтось комусь пропонував увійти в коаліцію зі “Слугою народу”. Але такі заяви завжди лунають без конкретних деталей – хто з ким і про що конкретно домовляється.

Таку заяву про нібито переговори вже робила представниця “Голосу” Кіра Рудик. Також про це говорили і представники “Батьківщини”, зокрема вже у березні цього року депутат Михайло Волинець: "Переговори ведуться ще з минулого року. Тимошенко інформувала нас в третій декаді грудня про те, що переговори вона веде з президентом. Також піднімалося питання про те, що частина депутатів з нашої команди, найбільш гідні, могли б стати міністрами для того, щоб взяти відповідальність коаліції за стан справ в країні. Припускаю, що лідер не все може зараз доносити до громадськості".

На сьогодні не існує підстав для того, щоб утворювати коаліцію з кимось ще в парламенті. Формально – нашій фракції вистачає депутатів для того, щоб мати права коаліції. За змістом – робота Уряду, парламенту та всіх органів влади забезпечується і без додавання інших суб’єктів до коаліції. Якщо хтось хоче собі урядових посад, то це не може бути саме по собі причиною, щоб утворювати ширшу коаліцію.

У фракції станом на сьогодні 245 депутатів. Конституція передбачає, що у фракції має бути 226 і більше депутатів, щоб така фракція мала права коаліції депутатських фракцій. Але монобільшість у нас не тільки формально. Наприклад, коли голосувався закон про всеукраїнський референдум – фракція дала 226 голосів. Коли ухвалювався державний бюджет, також було 226 голосів “за” від нас. Усі рішення, які приймаються у цій Верховній Раді, збирають абсолютну більшість голосів завдяки нашій фракції.

Але наші опоненти то хоронять монобільшість, то звинувачують нас в однопартійній диктатурі, то напрошуються в коаліцію з нами, при цьому продовжуючи поливати нас брудом. Це говорить про те, що їх цікавлять лише посади, а не реальні зміни в країні. 

Верховна Рада розпочала розгляд законопроектів щодо передачі земель громадам

Цього тижня депутати приступили до розгляду законопроекту № 2194 та 2195, які завершують земельну реформу, передають державну землю за межами населених пунктів до комунальної власності громад та реформують систему управління у сфері земельних відносин.

Що передбачає законопроект №2194:

  • Землі державної власності за межами населених пунктів будуть передані громадам. 

За державою залишаться виключно землі оборони, природоохоронні землі, а також ділянки, закріплені за державними підприємствами.

  • Місцеві ради отримують право здійснювати контроль за землями.

Громади через органи місцевого самоврядування зможуть контролювати та регулювати питання самовільного зайняття земельних ділянок та нецільового використання земель, затверджувати містобудівну документацію в межах усієї території громади.

  • Органи місцевого самоврядування отримають повноважень із затвердження документації із землеустрою та містобудівної документації.

Хто буде мати переважне право на землю сільськогосподарського призначення:

  • Переважне право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення надається:

перша черга – особі, яка має спеціальний дозвіл на користування надрами загальнодержавного значення (металічні руди

кольорових металів, металічні руди благородних металів, металічні руди рідкіснометалевих та рідкісноземельних металів,

радіоактивних металів, електро- та радіотехнічна сировина), в межах яких перебуває земельна ділянка,

друга черга – орендарю земельної ділянки

  • Якщо суб’єкт переважного права не може бути покупцем земельної ділянки, він може передає своє право іншій особі. 

Така передача можлива лише один раз і реєструється в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

  • Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення реалізується, якщо суб’єкт переважного права сплачує

ціну, за якою здійснюється продаж земельної ділянки (у тому числі за результатами аукціону), а також виконує інші умови договору

  • Якщо власник ділянки хоче продати її іншій особі, ніж суб’єкт переважного права, такий намір не пізніше, як за три місяці, реєструється в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно як обтяження, а нотаріус, який буде посвідчувати договір, зобов’язаний протягом трьох робочих днів повідомити про такий намір суб’єктів переважного права цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення
  • У разі якщо протягом двох місяців з дня повідомлення нотаріусом суб’єкт переважного права не повідомив нотаріуса належним чином

про бажання скористатися переважним правом або відмовився від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, або не з’явився для його укладення без поважних причин у день і час, призначені нотаріусом, вважається, що такий суб'єкт переважного права відмовився від переважного права купівлі

  • У разі порушення переважного права суб’єкт переважного права має право пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та

обов'язків покупця. Одночасно позивач зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договором повинен

сплатити покупець.

Цей законопроект не просто передає громадам землі, які опинилися в державній власності. Він повертає людям відібране у них право бути господарями у своїх селах та містах і самостійно вирішувати, що робити з землею - продавати, чи здавати в оренду. А все зароблене йтиме в бюджет громади, а не в кишені чиновників. 

Згідно ще одного законопроекту щодо земельної децентралізації №2195, земельні торги будуть проводитись онлайн в єдиній електронній системі в режимі реального часу.

Право власності, або користування землею отримає той, хто запропонує найвищу ціну.

Як будуть проходити торги: 

  • Організатор торгів через особистий кабінет публікує в електронній торговій системі оголошення про проведення земельних торгів, до якого додаються документи та матеріали на лот.

Оголошення і документи також публікуються на Єдиному державному порталі земельних торгів.

Усі етапи торгів відображаються в реальному часі так, щоб інформація була доступна для всіх учасників.

  • Інформація про учасників до завершення торгів – конфіденційна;
  • Торги проводитимуть лише за участі двох і більше осіб;
  • Гарантійний внесок – не менше 30% стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за оренду;
  • Учасники поетапно збільшуватимуть ставки протягом трьох раундів. Один раунд – одне підвищення ставки;
  • Мінімальний крок торгів – не менше 1% стартової ціни лота;
  • З переможцем можна буде підписати договір купівлі-продажу, оренди, суперфіції чи емфітевзису ділянки;
  • Після аукціону миттєво автоматично публікується протокол результатів земельних торгів;
  • Дрібні фермери теж зможуть торгуватися. Великі державні та комунальні ділянки ділитимуть на менші – до 20 га. 

Чому пропонується проводити аукціони саме через інтернет:

  • Електронні торги дозволяють отримати найвищу ціну. Завдяки тому, що онлайн торги проходять відкрито, у них можуть брати участь більше людей. А чим більше учасників – тим вища конкуренція і ціна.

За результатами пілотного проекту з продажу права оренди сільгоспземель державної власності через онлайн-аукціони, ціна лота зросла на 223% в порівнянні зі стартовою.

Для громад це дуже важливо, бо земля – цінний ресурс, який до тепер передавався за безцінь і збагачувала тіньовий ринок. Ми ж наполягаємо, що громада має отримати за землю максимальну ціну, бо це гроші на розвиток, на школи, амбулаторії, дитячі садки і вирішення багатьох інших важливих питань.

  • Електронний аукціон проводиться публічно. Кожен може бачити як проходять торги. На електронному аукціоні неможливо зробити так, що куми і брати зібралися між собою і за закритими дверима роздерибанили землі.  
  • Онлайн-торги дозволяють кожному брати у них участь, не залежно від місця перебування, погодних умов, стану здоров’я, чи інших обставин, через які штучно людей можуть не допустити до проведення аукціону.  
  • Противники електронних торгів – це як правило ті самі люди, які виступали проти запровадження ринку землі. Їм вигідні тіньові схеми, які дозволяють забирати землю за безцінь і отримувати з неї надприбутки.
  • Взяти участь в онлайн торгах набагато простіша, ніж коли їх проводять по-старому. 

Як правило, оголошення про звичайні аукціони друкують дрібним шрифтом у газетах, які майже неможливо знайти. Прийом документів на такі торги проводять в кабінетах, які чомусь завжди зачинені. 

Таким чином, за багато років склалася негласна корупційна традиція, за якої аукціони проводять під конкретну люди, а інші учасники – масовка. Звичайний аукціон давно став формальністю, яка просто легалізує корупційні домовленості.

  • Процедура участі в онлайн-аукціоні буде така ж проста, як наприклад замовити товар в інтернет-магазині. Для цього не потрібно мати диплом Гарварду, чи глибокі знання в ІТ. 

Насправді противники реформи починають лякати людей складною процедурою, бо хочуть, щоб усе було як колись. Вони розуміють, що зміни незворотні, але продовжують боротися за своє право обкрадати громади.

  • Закон прописаний так, щоб залучити до торгів максимальну кількість дрібних фермерів. Він передбачає, що площа земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності, яка виставляється на аукціон, не може перевищувати 20 гектарів. 

Це зроблено для того, щоб дати можливість міцно стати на ноги середньому класу на селі, а не ще більше збагатити агрохолдинги.

  • Жоден чиновник, жоден політик не зможе втручатися в проведення онлайн-аукціону. Ніхто не може наказати комп’ютеру в одних учасників приймати документи, в інших – ні. В онлайн системі неможливо тиснути на учасників аукціону, провокувати, чи зривати торги.  

Законопроекти щодо земельної децентралізації підтримує Асоціація міст України, Програма USAID АГРО, Держгеокадастр, Всеукраїнська асоціація громад, Всеукраїнська аграрна рада.

Окрім того, ряд місцевих рад на своїх сесіях ухвалили рішення звернутися до Верховної Ради з вимогою невідкладно прийняти законопроекти №2194 і 2195. Серед них Миколаївська обласна рада; Тернопільська обласна рада; Львівська районна рада; Вовчанська міська рада (Харківська область); Красилівська та Чорноострівська міські ради (Хмельницька область); Жмеринська, Шаргородська, Барська міські ради (Вінницька область); Монастирищенська міська рада (Черкаська область); Марганецька міська рада (Дніпроветровська область); Горішньоплавнівська міська рада (Полтавська область).

Окрім того, свою підтримку земельній децентралізації на сесіях місцевих рад висловили фракції партії «Слуги Народу» у Львівські та Рівненській обласних радах, Вінницькій та Ужгородській районних радах, Кременчуцькій міській раді, Вовчанській міській раді (Харківська область), Нетішинській, Чорноострівській, Дунаєвецькій, Красилівській міських рада (Хмельницька область) та в багатьох інших містах і селах, де є наші фракції.  

Але розгляд законопроектів про земельну децентралізацію фактично заблокований фракціями «Батьківщини» і ОПЗЖ, які внесли до нього понад 3 000 однотипних поправок.  

Агітуючи проти земельної децентралізації, вони виступають за те, щоб земля, як і раніше, роздавалася призначеними чиновниками Держгеокадастру без врахування думки громад. Фактично, вони борються за корупцію в земельній сфері, яка процвітала як при владі помаранчевих, до яких належала команда Юлії Тимошенко, так і при Януковичу і Партії регіонів, правонаступниками яких є ОПЗЖ. 

Щоб виправдати себе, вони використовують різні псевдо-аргументи:

  • вимагають проведення референдуму щодо передачі землі громадам, хоча самі не дали жодного голосу і виступали проти нещодавно ухваленого закону про всеукраїнський референдум;
  • називають законопроекти №2194 і 2195 «розпродажем сільськогосподарської землі іноземцям», хоча її повертають нашим громадам, а не іноземцям. До того ж місцеві ради мали право розпоряджатися цими землями до 2002 року, поки політики в Києві не вирішили, що на продажі землі в обхід громад можна розбагатіти.
  • Юлія Тимошенко двічі була прем’єр-міністром України. У неї був шанс реалізувати все те, за що вона зараз агітує – підтримати фермерів, розвинути аграрну переробку, інвестувати в сільськогосподарську інфраструктуру. Але її каденції запам’яталися економічно кризою, свинячим грипом і конфліктами з Ющенком, а не конкретними діями в підтримку аграріїв.

В Україні продовжується вакцинація проти COVID. Що про це потрібно знати:

  • Міністерство охорони здоров'я вирішило збільшити інтервал між введенням першої та другої доз вакцини проти коронавірусу CoviShield з 28 днів до 90 днів. 

"За рекомендаціями Національної технічної групи експертів Міністерство охорони здоров'я збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів", – сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Таке рішення дозволить пришвидшити темпи імунізації. Завдяки наявній кількості вакцин, 500 000 українців зможуть отримати першу дозу препарату уже найближчим часом, а другу – вже з наступної поставки. 

Імунітет до Ковіду з’являється лише після другого щеплення, але одна доза препарату дозволяє, принаймні, уникнути складних наслідків захворювання. 

Окрім того, за словами Ляшка, при аналізі даних клінічних досліджень ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становила 76,0% з 22 по 90 день, і рівень антитіл зберігався протягом цього періоду з мінімальним зниженням. Після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше, ефективність вакцини зростала до 81,3%.

Рішення про збільшення інтервалу між двома дозами вакцини уже прийняв уряд Великої Британії.

  • В уряді Канади не вбачають ризиків у застосуванні вакцини AstraZeneca для масового щеплення проти коронавірусу. 

Про це на прес-конференції у Монреалі заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. “Департамент охорони здоров’я Канади, наші експерти та науковці приділяють дуже багато часу, аби гарантувати безпечність та ефективність усіх вакцин, затверджених у Канаді. Найкращою вакциною є та, яку ви можете найшвидше отримати. Саме так ми зможемо пройти крізь це якнайшвидше та якнайбезпечніше”, – сказав Трюдо, відповідаючи на запитання про небажання окремих канадців робити щеплення вакциною AstraZeneca. Він додав, що канадські фахівці ретельно стежать за тим, “що відбувається із конкретною партією вакцини, яку використовують у Європі”. За словами Трюдо, жодна доза вакцини AstraZeneca, яка використовується в Канаді, не надійшла з тієї ж партії.

Вся вакцина розробки AstraZeneca, яка використовується в Канаді, була виготовлена в Індії за ліцензійною угодою під назвою Covishield. Канада закупила 2 млн доз цього препарату.

  • Естонія вирішила не відмовлятися від AstraZeneca

В Естонії експертна комісія з імунопрофілактики на засіданні дійшла висновку, що країні розумно продовжувати використовувати вакцину AstraZeneca проти коронавірусу. 

Комісія провела засідання, на якому ухвалили таке рішення, у вівторок ввечері. "З огляду на епідеміологічну ситуацію в Естонії, користь від подальшого використання AstraZeneca більша, ніж можлива шкода. Ми вирішили, що вакцинація продовжиться. На даний момент немає доказів, що застосування вакцини призводить до тромбозу", – сказала член експертної комісії з імунопрофілактики Ір’я Лутсар Естонському телебаченню. 

  • У Великобританії і Нідерландах не знайшли зв'язку між щепленнями AstraZeneca і утворенням тромбів

Регуляторне агентство з лікарських препаратів Великобританії заявило, що вакцина AstraZeneca не викликає утворення тромбів. До такого ж висновку прийшли фахівці в Нідерландах.

Управління з контролю лікарських засобів і виробів медичного призначення Великобританії 18 березня випустило заяву про те, що вакцинація препаратом AstraZeneca повинна тривати.

Нідерландський Центр фармаконагляду Лареб також заявив, що немає підстав вважати, що існує зв'язок між ін'єкцією AstraZeneca і виникненням тромбів, повідомляє NOS.

  • ВООЗ порадила і далі вакцинуватись AstraZeneca

Переваги використання вакцини Oxford-AstraZeneca перевищують ризики від неї, заявила Всесвітня організація охорони здоров'я. Вона закликала країни і далі використовувати цю вакцину.

Цього тижня понад десять європейських країн призупинили її використання - через побоювання утворення тромбів у крові.

У середу ВООЗ заявила, що її консультативний комітет з питань безпеки вакцин ретельно вивчає останні дані про безпеку вакцини AstraZeneca і негайно повідомить громадськості про свої висновки.

Але, додали у ВООЗ, на сьогодні немає жодних причин припиняти використання вакцини.

  • Починаючи з 19 березня, Німеччина, Італія, Латвія, Литва та Кіпр поновлюють вакцинацію проти COVID-19 препаратом компанії AstraZeneca

Також вакцинальну кампанію буде продовжено у Франції, Іспанії та Нідерландах.

  • В Україні не зафіксовано жодного випадку з серйозними побічними ефектами від вакцини AstraZeneca/CoviShield.

Голова медичного комітету парламенту та народний депутат від «Слуги Народу» Михайло Радуцький повідомив, що з-понад 50 тис. провакцинованих українців відомо лише про два випадки серйозних алергічних реакцій.

«Що стосується статистики в Україні. На сьогодні провакциновано понад 50 тис. осіб. Серед них маємо аж 300 повідомлень про незначні реакції після імунізації. Це – почервоніння і несуттєве підвищення температури, які відзначала переважна більшість. Лише маємо два повідомлення про серйозні алергічні реакції. На 53 тис. вакцинованих!» – зазначив він.

Михайло Радуцький звернув увагу, що у Євросоюзі деякі країни призупинили використання вакцини AstraZeneca. В Україні ж щеплюють вакциною CoviShield, додав він.

У Євросоюзі призупинили використання вакцин лише з однієї партії, яка була виготовлена на території Європи. Це перестраховка – жодного науково підтвердженого факту про небезпечність вакцини немає. Ніхто й ніколи у Європі не приймав рішень про відмову від вакцинації саме цим препаратом від AstraZeneca. Призупинка не є зупинкою та відмовою.

Україна ніколи не отримувала вакцини саме з цієї партії, яка викликала сумніви у Європі. Ми використовуємо препарат індійського виробництва. 

«На сьогодні в світі провакциновано вакцинами AstraZeneca або CoviShield загалом 17 млн людей. І ми маємо інформацію в одній чи двох країнах про три випадки тромбоемболії. Це не привід вважати, що вакцина (неякісна, – ред.). Так, зупиняють, вивчають, але ніхто її не скасовує, не забороняє», – наголосив він.

Голова медичного комітету парламенту розповів, що, до прикладу, Тайланд минулого тижня призупиняв використання вакцини AstraZeneca. І це попри відсутність повідомлень про алергічні реакції. Але наразі влада країни вже відновила щеплення.

Такі політики, як Юлія Тимошенко та Порошенко, а також їх соратники повинні припинити безпідставну дискредитацію британської вакцини. Усі, хто дискредирує вакцинацію або британську вакцину, фактично ускладнюють процес боротьби з пандемією. Ковід – це реальні смерті, це дійсно небезпечна інфекція. Єдиний шлях її зупинити – це вакцинація. Британська вакцина дійсно може в цьому допомогти.

Виступаючи проти вакцинації, Юлія Тимошенко і Петро Порошенко агітують за смерті, зламані долі людей, бідність і безробіття. 

Домовитись про постачання вакцини для України зараз важче, ніж у 2014 було домовитись про постачання зброї для України. Тому що тоді це було потрібно тільки для нашої держави, а зараз увесь світ – мільярди людей та десятки держав – у черзі за вакцинами.

На жаль, протягом 28 років Україною керували так, що зараз виробники вакцин дуже важко сприймають аргументи на користь того, щоб дати нам вакцину, а не тим, хто багатше і сильніше. Якби політики ще з 1990-х років не грабували Україну, то зараз було би більше бажання виробників вакцин співпрацювати з Україною.

Більшість з тих, хто критикує Україну або вже були при владі або активно підтримували тих, хто був при владі. Чому на початку пандемії державні лабораторії могли робити тільки близько 200 тестів на добу? Чому на початку пандемії у нас було тільки 12 тисяч місць для хворих на Ковід і тільки кілька тисяч з них були обладнані киснем? Хто у цьому винен? Де зараз усі ті горе-реформами, після яких нам дісталася майже повністю зруйнована медицина? Хтось поїхав і ховається, хтось ходить по телестудіям і критикує владу. Хоча це ми збільшили кількість тестувань з 200 на добу до 90 тисяч на добу. Це ми збільшили у рази кількість ліжок загалом і кількість ліжок з киснем. До нас – взагалі не було розмови про те, що потрібно обладнувати лікарні киснем. Збирались скорочувати інфекційні лікарні та інфекційні відділення. Політичну відповідальність за це мають понести усі влади, які протягом десятиліть руйнували нашу медицину.

Законопроект про старост готовий до другого читання. Розповідаємо які зміни пропонуються 

Парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підготував до розгляду в другому читанні законопроект №4535 щодо розвитку інституту старост.

Він передбачає наступні зміни:

  • Старости будуть надавати адміністративні послуги мешканцям громад.

Поки розгортається мережа ЦНАП-ів, старости в громадах зможуть надавати людям базові адміністративні послуги в режимі «від дому до дому». 

  • Статус старости, як службовця місцевого самоврядування, підвищується з 6-го до 5-го рангу.

Це дозволить виплачувати їм конкуренту заробітну плату і тим самим – зробити інституту старост професійним, а не політичним інститутом місцевої влади.  

  • Мінімальний поріг для старостинського округу буде понижено з 1500 до 500 осіб.
  • Призначити старосту можна лише за підтримки його кандидатури громадою, закон визначає чітку процедуру громадського обговорення.

«Зараз старости призначаються за поданням голови громади. Трапляються випадки, коли думка мешканців громади просто ігнорується. Так не має бути. Адже старости представляють інтереси жителів села, є головним посередником між владою та громадою. Дуже важливо, щоб при виборі старости думка людей враховувалася. У законопроєкті ми пропонуємо, щоб старост затверджували тільки після обов’язкового публічного обговорення усіх кандидатур у старостинському окрузі», – наголосив голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко.

Входження старости до складу виконавчого комітету ради громади вже не буде обов’язковим, але староста матиме гарантоване право на участь та виступ на засіданнях ради, виконкому, інших органах ради.

Верховна Рада захистила боржників від бандитський методів роботи колекторів 

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №4241 авторства депутатів від «Слуги Народу», який захистить українців від бандитських методів роботи колекторських компаній.

Колекторам буде заборонено погрожувати і шантажувати людей, телефонувати їм вночі, залякувати близьких тощо. Вони будуть змушені представлятися, спілкуватися ввічливо і на вимогу боржника – надавати документи, які підтверджують наявність боргу. 

За порушення правил колекторів штрафуватимуть на суму від 51 до 102 тис. грн, або взагалі можуть виключити з Реєстру колекторських компаній, що фактично означає заборону працювати в Україні.

Ми змусимо колекторів працювати в рамках закону і з повагою ставитися до людей, адже наявність боргу перед банком не є підставою для того, щоб когось принижувати, чи залякувати. 

Кримінал під виглядом колекторів процвітав в Україні багато років і жодній владі не було до цього діла. Бо вони були зайняті захистом власних інтересів і підтримкою олігархів. Через це люди залишилися сам-на-сам з бандитами, які тероризували їх і їхніх близьких вдень і вночі. 

Для того, щоб прийняти цей законопроект до настання 3-тижневого локдауну, який поширюється і на Верховну Раду, депутати від «Слуги Народу» зібрали позачергове засідання парламенту. Адже робота в звичайному режимі заблокована представниками «Батьківщини» і ОПЗЖ, які свідомо внесли понад 3 000 однотипних поправки в законопроект №2194, який передає громадам землі державної власності за межами населених пунктів. Через них весь цей тиждень, який виявився останнім перед початком жорсткого карантином, Верховна Рада не могла нормально працювати і ухвалювати дійсно потрібні для людей рішення. Але нами була знайдена можливість в рамках Регламенту зібрати позачергове засідання, щоб цей та інші важливі законопроекти були проголосовані і могли вступити в дію уже в найближчі тижні.  

Депутати розглянули законопроекти, які вирішать проблеми валютних позичальників

Верховна Рада розглянула в першому читанні пакет законопроектів авторства депутатів від «Слуги Народу» (№4475; №4398, №4399), які вирішують проблеми валютних позичальників. 

Що пропонується законопроектом №4475:

- під реструктуризацію попадають валютні кредити, які були надані для покупки єдиного іпотечного житла, в якому проживає позичальник, і які обслуговувалися до 01 січня 2014 року. Тобто, до 1 січня 2014 по такому кредиту не було прострочених платежів по тілу і відсотках; 

- курс конвертації в гривню визначається як середній між тим, який був на момент отримання кредиту, і тим, який буде на момент реструктуризації (тобто якщо був 5, а зараз 28, то (5 + 28): 2 = 16,50 грн.);

- реструктуризація буде проводитися на підставі заяви позичальника протягом 60 днів після подачі заяви. Для подачі заяви планується передбачити термін 6 місяців;

Якщо позичальник перебуває в особливо складній фінансовій ситуації, то можна буде провести реструктуризацію кредиту по судовій процедурі, передбаченій Кодексом України про процедури банкрутства. Для цього законопроектом №4398:

 - сума боргу обмежується розміром ринкової вартості іпотечної квартири або будинку;

- розмір боргу, який підлягає погашенню, зменшується пропорційно до частини кредиту, погашеної до дня відкриття провадження судом у справі про неплатоспроможність.

Також законопроектом №4398 передбачено, що участь арбітражного керуючого буде не обов'язковим, а в разі недостатності доходів боржника для виконання умов реструктуризації суд може встановити мінімальну суму щомісячного виконання плану реструктуризації.

Ці законопроекти нарешті дозволять вирішити проблеми мільйонів українців, які взяли кредити у валюті і не змогли їх погасити не зі своєї вини.

Ця проблема не нова. Вона тягнеться щонайменше з 2014, коли гривня різко знецінилася, зробивши людей біднішими в рази. Але попередня влада не помічала цього і все, на що спромоглася команда Порошенка – це під тиском вуличних акцій прийняти ганебний мораторій на виселення з житла, який по суті не вирішував проблем, а лише відкладав їх на каденцію іншого уряду і Президента.

Ми ж підійшли до цього питання прагматично і зі співчуттям до людей. Ми приймаємо рішення не під тиском вулиці, як наші попередники, а тому, що дійсно хочемо допомогти українським сім’ям скинути з себе кредитне ярмо і нарешті почати нормально жити, а не трястися під страхом скасування мораторію на виселення з житла.

Ми далекі від думки про те, що банки самі підуть людям на зустріч і реструктурують борги. Тому ми це робимо на рівні закону. Але він стосуватиметься не всіх, а лише тих, хто дійсно брав кредит під житло і обслуговував його до 2014 року, поки не почалася війна, економічна криза та інфляція. Ці люди отримають можливість реструктурувати свої борги і конвертувати в гривню. Таким чином вони нарешті зможуть вирішити свої проблеми. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, слуга народу
В тему

Останні матеріали