В центрі уваги

«Всі ми пливемо в одному човні», - Андрій Разумовський про вдосконалення будівельної сфери

«Всі ми пливемо в одному човні», - Андрій Разумовський про вдосконалення будівельної сфери

Поблизу Луцька відбулося виїзне засідання регіональних представників Конфедерації будівельників України.

11 березня учасники заходу обговорили реформу системи ДАБІ, зокрема ліквідацію корупції у ній, спрощення дозвільних процедур, державні програми підтримки будівельної сфери (іпотеку), особливості місцевого будівництва.

Серед учасників – президент КБУ Лев Парцхаладзе, перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, нардепи, посадові особи державних органів у сфері будівництва та місцеві будівельники.

«Основне наше завдання – об’єднати будівельні компанії, аби разом працювати та долати певні перепони. Всі ми пливемо в одному човні й разом буде легше вирішувати проблеми. Ми хочемо рухатися до покращення будівельної галузі та її розвитку. Наша мета – зробити житло більш доступним», - розповів директор Будівельної компанії «Інвестор» та регіональний представник КБУ у Волинській області Андрій Разумовський.

Корупційні ризики в ДАБІ

Одним з ключових питань, яке обговорили на заході, стала корупція в ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція України).

Як зазначив нардеп Вячеслав Рубльов, це є основною перешкодою для забудовників.

«Депутатський корпус обговорив діяльність тимчасової слідчої комісії, де ставляться найбільш жорсткі питання. Знаю, що навіть ті кошти, які ми намагаємося скерувати з державного бюджету на органи місцевого самоврядування, не можуть ефективно використовуватися, бо дозвільна система блокує ці речі», - додав Рубльов.

Як розповів народний депутат Олександр Аліксійчук, наразі розглядають варіанти, як реформувати дозвільну діяльність.

«На основі законопроекту та роботі будівельників місцевий споживач буде мати кінцевий продукт за нижчою ціною, адже маю надію, що ми заберемо ті бюрократичні та корупційні складові, що були раніше. Тому вартість житла в кінцевому результаті буде більш доступною.

Ми хочемо прибрати корупційні ризики, які існують на сьогоднішній день. А також хочемо спростити «містобудівну процедуру», аби вона не була такою незрозумілою», - зауважив Аліксійчук.

Як зауважили на заході, на цьому шляху вже зробили важливі кроки. Наприклад, вдалося піднятися зі 186 до 20 місця в останньому рейтингу Doing Business щодо отримання дозволів на будівництво. Колись це було 32 процедури, а зараз — 5. Раніше було 296 днів, а зараз — до 65 днів. Також для багатьох видів робіт скасували необхідність отримувати дозвіл — утеплення фасадів, облаштування пандусів, перепланування без втручань у несучі стіни та ін.

«Буде основний закон, де функції держави переходитимуть в площину менш контролюючу, а делегуючі повноваження направлять як на новообрані місцеві органи самоврядування, так і на юридичних осіб в частині реєстрації майнових прав або дозвільних документів. Але ми маємо передбачити контролюючу функцію держави, якщо ці органи порушать законодавство», - підкреслив Аліксійчук.

Доступна іпотека на житло

Також на виїзному засіданні КБУ розглянули й питання доступної іпотеки на житло під 7% на 20 років. Її видаватимуть такі банки, як Глобус Банк, KredoBank, Ощадбанк, ПриватБанк, МЕГАБАНК, OTP Bank Україна, Укргазбанк.

«Ця програма дасть можливість більшій кількості сімей придбати власне житло. Наприклад, якщо квартира вартує 50 тисяч доларів, то за умови внеску 30% від вартості житла та відтермінування на 20 років подальший внесок становитиме 10 тисяч гривень. Це більш підйомна сума», - резюмував Андрій Разумовський.

Насамкінець на зустрічі додали, що програма направлена на розвиток первинного ринку. Тобто кредитуватимуться будинки та готові квартири, введені в експлуатацію не раніше, ніж 3 роки тому. А сума кредиту має становити до 2 млн грн.

Також діють певні обмеження щодо площі помешкання.

- Для 1 або 2 членів сім’ї – 60 кв.м (50 кв.м +20%);

- Для 3 членів сім’ї – 84 кв.м ((50 кв.м + 20 кв.м) +20%);

- Для 4 членів сім’ї – 108 кв.м ((50 кв.м + 20 кв.м + 20 кв.м) +20%);

- Для 5 членів сім’ї – 132 кв.м ((50 кв.м + 20 кв.м + 20 кв.м + 20 кв.м) +20%).

Довідка. Конфедерація будівельників України (КБУ) – найбільше профільне об’єднання українського бізнесу, що відстоює інтереси будівельної галузі та гравців ринку. КБУ працює з 2005 року і наразі об’єднує понад 700 будівельних холдингових компаній і професійних об’єднань та має свої представництва в усіх регіонах України.

Конфедерація будівельників України

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь, Будівництво, Андрій Разумовський, квартира
В тему