В центрі уваги

Які гроші обіцяють селянам, що буде з фінансуванням шкіл і чи врятує ситуацію видобуток бурштину

Які гроші обіцяють селянам, що буде з фінансуванням шкіл і чи врятує ситуацію видобуток бурштину

Здавалося б, зовсім недавно ми з вами йшли на виборчі дільниці й голосували за нових депутатів, аби вони змінили на краще життя у наших селах, містах, районах, областях.

І ось минуло три місяці. Чи мають нові обранці чим похвалитися, а які питання так і лишаються невирішеними? Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Про перші 100 днів роботи Волинської обласної ради розповіли на нещодавній пресконференції голова Григорій Недопад і його троє заступників: Юрій Поліщук, Григорій Пустовіт і Дмитро Дубняк.

На боротьбу з ковідом – понад 25 мільйонів гривень

Оскільки більшість наших читачів далекі від політичного життя області загалом, то почнемо з досьє. Отож, наступні п’ять років інтереси волинської громади будуть відстоювати 64 депутати. Вони обрані за списками семи політичних партій. Тож і в стінах Волиньради працюватимуть сім однойменних фракцій. Найбільша серед них – фракція «За майбутнє», куди ввійшли аж 22 депутати. На другому місці – «Європейська солідарність», яка налічує дев’ять обранців громади. По вісім депутатів представляють фракцію «Батьківщини» та «Слуги народу». Сім депутатів налічує фракція «Свободи», шість – «Аграрна партія України». А найменша фракція – «Сила і честь» – складається з чотирьох обранців.

Хоча політична складова корпусу облради доволі різношерста, втім, за словами Григорія Недопада, обранці громади націлені на спільну мету – працювати для Волині та її людей.

– Спочатку, на етапі формування постійних депутатських комісій (а їх наразі маємо десять), працювати довелося в турборежимі, – зізнався Григорій Недопад. – Крім того, непросто було розпланувати роботу, оскільки обласний бюджет недоотримав більш як тридцять мільйонів гривень. Серед факторів, які стали на заваді інтенсивній роботі, не можна не згадати й пандемію, на подолання наслідків якої спрямовуються колосальні кошти.

Також внесла корективи в роботу Волиньради реформа децентралізації, відповідно до якої, область тепер має не 16 районів, а лише чотири, на території яких функціонують 54 територіальні громади, і кожна з них напряму отримує кошти з державного бюджету. Тобто ні обласна, ні районна влада не мають важелів впливу на це фінансування.

І ось через це в багатьох громадах Волині виникла проблема: а хто ж виділятиме гроші на роботу спортивних, музичних, художніх шкіл, медичних установ, санаторіїв?

– Перш ніж розподілити кошти, ми проаналізували видатки на роботу закладів, що фінансуються з обласного бюджету, а це понад 80 підприємств і установ обласної комунальної власності та низка освітніх закладів. За результатами бюджетних слухань, довелося на 23 мільйони гривень оптимізувати видатки на освіту, на шість мільйонів 400 тисяч – видатки на культуру і на півтора мільйона – видатки на спорт. Усі ці кошти підуть для потреб галузі охорони здоров’я та в бюджет розвитку. Адже обсяг лише ковідного фонду ми сформували на 25 мільйонів 500 тисяч гривень, – пояснив Григорій Недопад.

Перші партії сонячного каменю вже продані через аукціон

На гостру критику журналістів, що така оптимізація – це ніщо інше як закриття закладів, де займаються діти, профільний заступник голови Юрій Поліщук пояснив:

– Обласна рада якраз і робить усе для того, аби діти та їхні наставники (тренери, вихователі тощо) не відчули ніяких негативних наслідків оптимізації. Урізання фінансових затрат відбувається завдяки скороченню коштів на роботу адміністрацій закладів, бухгалтерів тощо.

Зачепивши тему комунальних підприємств, журналісти зацікавилися, скільки коштів отримають громади Волині завдяки роботі «Волиньприродресурсу» – підприємству, яке першим в Україні почало легально видобувати і через аукціон продавати бурштин.

Профільний заступник голови облради Григорій Пустовіт пояснив:

– Поки що було проведено три аукціони з продажу бурштину, під час яких було реалізовано більше від тонни сонячного каменю. Навіть каміння найменшої фракції було виставлене за стартовою ціною 70 доларів за кілограм. Проте прибутки від продажу бурштину залежать від активності покупців, в тому числі й з-за кордону.

Щодо санаторіїв, які належать громаді Волині, то в «Лісовій пісні» планується спорудження басейну і спортзалу, що дозволить увесь рік надавати гостям ще більше оздоровчих послуг. На побоювання, які висловили журналісти щодо «прихватизації» санаторію «Згорани» (колишній Любомльський район), то тут немає підстав хвилюватися, запевнив Григорій Недопад.

Паводки: чи розраховувати людям на фінансову підтримку

На запитання від газети «Твій вибір», чи планує обласна рада допомагати волинському селу, голова Волиньради запевнив:

– Попри фінансові проблеми, в області й надалі працюватиме програма підтримки будівництва на селі. Ми продовжимо виділення коштів для погашення кредитних ставок. Ну і плюс не варто забувати про ряд державних програм, спрямованих на розвиток сільських громад.

Запитали ми у керівництва Волиньради і про закриття в області шкіл, недостатню кількість шкільних автобусів і відсутність доріг для перевезення дітей.

– Звісно, це питання завжди буде актуальним. Ми й надалі працюватимемо над збільшенням кількості шкільних автобусів. Проте в цілому аж надто гострих кутів у цій темі я не бачу, – зазначив Григорій Недопад.

Не змогли ми не запитати і про страх волинян перед весняним паводком, особливо – жителів північних районів.

– Так, є великі ризики. Як показують попередні роки, левова частка фінансування на ліквідацію паводків спрямовується в гірські регіони України. Втім Волинська обласна рада вже зараз веде домовленості з Києвом, аби частину коштів на ліквідацію підтоплень і компенсацію населенню було виділено й для Волині.

Підсумовуючи розмову, голова та заступники облради запевнили: 100 перших днів роботи – то лише початок. А наразі головне – якнайшвидше провести на Волині вакцинацію, щоб запобігти локдауну і перейти на нормальні умови роботи всіх сфер та галузей області.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, Григорій Недопад
В тему