В центрі уваги

Пивне море під Луцьком: звідки воно взялося

Пивне море під Луцьком: звідки воно взялося

Історія про те, як в центрі Луцька закрили фонтан через дивну піну, а пізніше виявили, що вона утворилася через пивоносні горизонти під містом, отримала неочікуване продовження. Так, краєзнавці встановили причину та час виникнення цих горизонтів.

Все розпочалася ще в XV столітті і безпосередньо пов'язане з… проведенням у січні 1429 року з’їзду європейських монархів у Луцьку.

Краєзнавець Павло Любартович розповідає: «Список тих, хто брав участь у з’їзді, був вражаючим: польська делегація — разом із королем Владиславом Ягайлом приїхали краківський єпископ Збігнєв Олесницький, архієпископ Ян Тарнавський, сенатор Войцех Ястжембець. Пізніше на зібрання прибув король римський і угорський Зигмунд. Крім Великого князя Литовського Вітовта, приїхали король данський і шведський Ерік VІІ, великий князь московський Василь ІІ Темний».

Загалом до Луцька прибуло 15 тисяч осіб, що перевищувало населення міста в декілька разів! Вітовт, як господар, влаштовував для поважних гостей банкет за банкетом. Столи ломилися від їжі та напоїв, зокрема, й смачного пінистого пива. Як відомо, в ті часи на князівські бенкети цей напій заготовлювали зазделегідь, а щоб пиво краще зберігалося,  його в бочках закопували в землю.

Зробили величезні запаси і напередодні 1429 року. В підземеллях під Луцьким замком. Зробили…. і забули. А все тому, що під час з'їзду ставлося непередбачуване — коронація Вітовта була зірвана поляками. Після цього учасники роз'їхалися, а заховане пиво так і не відкопали.

Тож зберігалося воно кілька століть у бочках, і ніхто цих запасів не мав діла. Поступово підземелля почали занепадати, стеля обвалювалася, в бочках з'являлися тріщини та дірки. Так хмільний напій просочувався в землю. Крапля за краплею, аж поки не потекло стародавнє пиво потічком, а потім рікою, наповнюючи підземну водойму. Пиво було дуже якісне, тож, вступивши в реакцію з водою, стало поступово змінювати її склад. Що зрештою і стало причиною «пінного ефекту» в Луцьку.

До речі, краєзнавці навіть склали приблизну схему розташування пивоносних горизонтів у волинській землі (на схемі їх підписали - сусло). 

Наша редакція вже повідомляла про те, що підприємці, які виявили пивоносні горизонти, за власний кошт збудували пивонапірну вежу, що дало змогу відкачати з-під землі пиво і очистити підземні води в центрі міста. Тож очікуйте на появу в Луцьку нової броварні, що презентуватиме смачне та оригінальне пиво.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Волинь, луцьк, пиво, пиволучан, лучан, броварня, пивзавод, луцькепиво
В тему