В центрі уваги

Чому в центрі Луцька понад 20 років не працював фонтан

Чому в центрі Луцька понад 20 років не працював фонтан
У верхній частині колажу фото фонтану, коли він ще працював, знизу - після початку реконструкції

У Луцьку краєзнавці виявили справжню причину припинення роботи фонтану на Театральному майдані в другій половині 1990-х років.

Нещодавно у Telegram-каналі «Уся правда про Волинь» оприлюднили інформацію, що фонтан закрили, бо в ньому почала сильно пінитися вода. 

«Це зробили для встановлення причин цього дивного явища, — розповів краєзнавець Павло Любартович. — Як це часто буває в нашій державі чиновники та експерти довго «запрягали». Навіть через місяць після виявлення феномену дослідження, по суті, так і не почали. Спочатку шукали гроші, потім закупляли техніку».

Для мешканців Луцька влада вигадала «легенду» про реконструкцію. Як виявилося, дослідження ускладнило незрозуміле походження піни. Науковці перевіряли її звичними для них способами: встановлювали гранично допустиму концентрацію (ГДК) шкідливих речовин, аналізували загальносанітарні показники, визначали рівень рН та індекс мікробіологічного стану. Все було в межах норми... Містика...

Через деякий час вчені навіть втратили інтерес до «пінного ефекту».

«І лише нещодавно цю таємницю вдалося розкрити завдяки підприємцям, які проводили дослідження з власним цілями. Тоді й з'ясувалося, що під землею в нашому місті залягають пивоносні горизонти. Імовірно, пиво просочувалося у воду, яка наповнювала фонтан, що й спричинило такий пінний ефект», - розповів Павло Любартович.

У Луцькій міська раді коментувати інформацію про «пінний феномен» відмовилися. Також не погодилися спілкуватися з пресою робітники, які нині проводять роботи з відновлення фонтану. Проте з неофіційних джерел журналістам відомо, що реконструкцію розпочали, бо ті ж підприємці, які виявили пивоносні горизонти, за власний кошт збудували пивонапірну вежу, що дало змогу відкачати з-під землі пиво і очистити підземні води в центрі міста.

Зараз фонтан в активній фазі реставрації та готується до відкриття.

А щодо пива, думаємо, що невдовзі в Луцьку може з'явитися нова броварня. Не пропадати ж добру.

Пивонапірна вежа в Луцьку
Пивонапірна вежа в Луцьку

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, пиволучан, лучан, броварня, луцькепиво, пивзавод, пиво
В тему