В центрі уваги

На Волині запрацював унікальний перинатальний центр

На Волині запрацював унікальний перинатальний центр

Сказати, що Волинський обласний перинатальний центр приємно вразив – це не сказати нічого. Бо насправді вразило все!

І площа закладу в 13 тисяч (!)квадратних метрів, на яких розміщено 11 родильних залів та чотири операційних.

І неймовірної краси коридори та реєстратура.

І по-домашньому затишні палати, де для мам і їхніх діток усе продумано до найменших деталей.

І майже 200 кращих на Волині лікарів та медсестер, які працюватимуть у десяти відділеннях Волинського обласного перинатального центру.

Але найбільший захват викликало найсучасніше в Україні обладнання, вчити працювати на якому приїздили закордонні фахівці і яке допоможе:

  • лікувати безпліддя,
  • проводити супровід вагітності у жінок, які мають проблеми з вагітністю або власним здоров?ям,
  • приймати пологи,
  • проводити операції,
  • виходжувати діток із масою тіла від 500 г,
  • зберігати здоровя та життя у випадку патології як у новонароджених, так і в породіль.

Ось чому на урочисте відкриття Волинського обласного перинатального центру, що 18 липня відбулося в Луцьку, завітали не лише очільники міста, а й голова Волинської обласної ради Ігор Палиця разом із обласними депутатами, представники Волинської облдержадміністрації, голова благодійного фонду Віктора Пінчука Вікторія Чернявська, генеральний директор будівельної фірми «Луцьксантехмонтаж» Ігор Чорнуха й митрополит Луцький та Волинський ПЦУ Михаїл.

На будівництво та оснащення – 228 мільйонів гривень

Розповідаючи про те, як будувався цей давно омріяний волинянами медзаклад, керівниця обласного перинатального центру Ірина Іванівна Горавська зізналася: було ой як не просто. Адже капсулу під будівництво заклали ще у 2001-му році за участі Президента України Леонід Кучма й тодішнього очільника області Бориса Клімчука. На довгих десять років будівництво було фактично заморожене через брак фінансування. У 2013-му почалися зрушення. І аж коли головою Волинської обласної ради обрали Ігоря Палицю, обєкт ожив, пішло потужне фінансування, закипіла робота.

– Благодійний фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спрямував на завершення робіт та дозакупівлю оснащення один мільйон гривень. Благодійний фонд Віктора Пінчука «Колиска надії» надав обладнання загальною вартістю 6 мільйонів 935 гривень. Оглянувши наш заклад, премєр-міністр Володимир Гройсман розпорядився виділити з держбюджету ще 45 мільйонів гривень. Але найбільша заслуга в тому, що заклад розпочинає свою роботу, – депутатів та голови Волиньради. Оскільки саме з обласного бюджету ми отримали максимальних 117 мільйонів гривень, – розповіла Ірина Горавська. – Тож загалом будівництво, облаштування та оснащення обласного перинатального центру обійшлося у 228 мільйонів гривень.

Сума, погодьтеся, колосальна! Але це не витрати – це надважливі інвестиції у врятовані життя мам і немовлят, у молоді сімї, які не можуть вилікувати безпліддя. Зрештою, це інвестиції у здорове потомство, від якого залежить майбутнє України та нас із вами.

Можливості медичного обладнання просто фантастичні!

Розповісти все, що вдалося побачити під час оглядової екскурсії Центром, нереально. Адже масштаби діяльності колосальні! За рік тут можуть приймати по три тисячі пологів. Поліклінічне відділення розраховане на 200 консультацій та оглядів – щодня!

Розповідаючи про новітнє обладнання, завідувачі відділень не приховують: апаратура в них настільки сучасна, що подекуди нагадує штучний інтелект, а в руках лікарів екстра-класу здатна творити те, що ще вчора здавалося фантастикою. В реанімаційному відділенні, приміром, є обладнання, яке допомагає повертати до життя навіть тих новонароджених, у яких відсутні рефлекторна подразливість, м?язевий тонус, дихання, серцебиття – тобто за профільною шкалою «0».

Найважчих діток відразу поміщають у закритий кувез (інкубатор), де умови максимально наближені до тих, що в матці жінки, а всі життєві показники новонародженого контролює компютер.

Не дай Бог стається щось із породілею – завжди напоготові надсучасні операційні, де є все і навіть іони срібла в автономній вентиляційній системі.

– Надзвичайно важливо, – наголосили під час екскурсії лікарі, – що наш перинатальний центр надає повний цикл медичний послуг для мами та дитини, починаючи від зачаття (якщо йдеться про безплідні пари) й до народження, ранніх строків вагітності й аж до виписки. Навіть якщо дитинка народжується передчасно й потребує кількамісячного перебування в закладі, ми «ведемо» її, доки вона не набере потрібної ваги, її стан не визначить як задовільний і доки дитинка благополучно не поїде з батьками додому.

Якщо ж раптом новонародженому чи мамі знадобиться додаткове обстеження й лікування (приміром у Києві), обласний перинатальний центр і тут подбає про своїх пацієнтів. Для того в закладі є два реанімобілі. Один – для транспортування жінки – оснащений обладнанням із вимірування серцебиття, тиску, насичення крові гемоглобіном, а також апаратом штучної вентиляції легенів.

А ще один реанімобіль – для новонароджених. У ньому таке ж, як у «дорослому» реанімобілі, обладнання плюс апарат для відсмоктування слизу, підігрівач розчинів для інєкцій, перфузор, який контролює швидкість введення та обєм інфуційних розчинів. Та найголовніше в цьому реанімобілі – закритий інкубатор із двома кисневими балонами, що розміщений на спеціальній підставці з колесами. Тобто, перемістити дитинку з одного місця в інше тепер можна буде без жодного ризику для її здоровя. Адже новонароджений перебуватиме в оптимальних для нього умовах щодо вологості, температурного режиму , відсутності контакту з чужорідним середовищем тощо.

Варто зауважити, що в усьому західному регіоні України такий транспортний інкубатор є лише у Волинському обласному перинатальному центрі.

Перинатальний центр відкритий для пацієнток із України та з-за кордону

Розповідати про Волинський обласний перинатальний центр можна ще багато. Бо він і справді унікальний та ще й єдиний в Україні побудований з нуля, а не перепланований зі старого пологового будинку. Відтак центр відповідає найвищим європейським стандартам.

А які там краса, затишок, простір, модерний ремонт та максимальні зручності у всіх без винятку відділеннях!

Втім, краще самому приїхати (навіть якщо ви з іншої області чи навіть з-за кордону), побачити, оцінити й обрати заклад, який по праву вважається одним із кращих. Адже медична реформа тепер дозволяє пацієнткам вибирати лікарів та пологовий будинок не за місцем прописки, а за рівнем надання медичних послуг.

Контакти Волинського обласного перинатального центру:

м.Луцьк, вул.. Загородня, 20 (це  поруч із обласною дитячою лікарнею)

тел. реєстратури + 8 (0332) 28-22-13

тел. приймального відділення + 8 (0332) 28-22-27

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему

Останні матеріали