Поради

Чи можна фарбувати волосся під час вагітності?

Чи можна фарбувати волосся під час вагітності?

Жінки люблять експериментувати. І не рідко жага до нового змушує їх перефарбовуватися.  Одні міняють колір волосся, аби здивувати оточення, інші постійно перебувають у творчому пошуку. Проте, підчас вагітності постає питання: можна фарбувати волосся чи ні?

Вірите в забобони? Тоді ви стовідсотково чули про те, що підстригати та фарбувати волосся під час вагітності не можна. Невже доведеться на довгих дев’ять місяців забути про перукаря і ховати посічені кінчики та незафарбоване волосся під хустинкою?

Що кажуть лікарі?

Перше, що вам слід знати, однозначної відповіді на те, «Чи можна фарбувати волосся під час вагітності», не дають навіть лікарі. Одні медики стверджують, що у перманентну фарбу додають речовини, які можуть нашкодити здоров’ю матері та дитини. Наприклад, резорцин подразнює слизову ока та горла, сушить шкіру, провокує кашель і знижує імунітет. Перекис водню спричиняє опіки та провокує алергію, аміак може призвести до нудоти та головного болю, а парафенилендіамін викликає різкі запальні процеси.

Інший погляд запевняє, що фарбування або стрижка волосся в період вагітності не несе ніякої шкоди для здоров’я дитини та матері. Друга група лікарів вважає, що при контакті шкіри з фарбою, в кров потрапляють хімічні речовини, та вони не здатні нашкодити здоров’ю. Додатково малюка від негативних чинників захищає плацента.

Звідки ж пішов забобон? Наші предки ставилися до волосся, як до оберегу. Відтак, обрізати його, а тим паче фарбувати під час вагітності вважалося нехорошим знаком. Вважалося, що обрізаючи волосся людина втрачає свою силу та здоров’я.

Єдиний нюанс, в період вагітності змінюється гормональний фон, а отже звичайна фарба, якій ви віддаєте перевагу багато років поспіль, може викликати алергію. Також зовсім неочікуваним може бути результат фарбування, оскільки змінюється структура самої волосини.

Що про це думають перукарі?

Не знаєте, чи можна фарбуватися під час вагітності? Хороші перукарі дають такі поради:

1. Спеціалісти радять відмовитись від фарбування у перший триместр. У цей період відбувається перебудова гормонального фону, дитинка формується. І хоча більшість науковців схиляються до думки, що плодові не шкодить фарба, все ж просять не ризикувати та відкласти фарбування до 12-го тижня вагітності.

2. Фарбуватися слід не частіше одного разу на триместр. Купуйте фарбу максимально наближену до натурального кольору волосся. Такий варіант дозволить не переживати через незафарбовані корені, а отже звертатися до перукаря рідше.

3. Обов’язково проведіть тест на алергічну реакцію і протестуйте фарбу на одному локоні. Якщо структура волосини змінилася, ви побачите реакцію і зможете відмінити процедуру.

4. Віддайте перевагу напівстійким, органічним або натуральним барвникам. В них аміак менш токсичний.

5. Не нанесуть шкоди натуральні барвники – басма і хна. Така фарба позбавляє від лупи, зміцнить локони та посприяє росту нового волосся.

6. Обов’язково попередьте перукаря про вагітність. Справжній професіонал запропонує вам фарбу, яка менш шкідлива для організму.

7. Якщо вирішили фарбувати волосся самостійно, шукайте засіб з низьким вмістом аміаку, амінофенолу, фенилендіаміну, перекису водню і дігідроксібензолу. Процедуру проводьте в кімнаті, яка добре провітрюється. Дотримуйтесь інструкції та не тримайте фарбу довше зазначеного терміну.

8. Важлива деталь: приходьте у перукарню зранку, коли менше хімічних випарів від попередніх клієнтів.

9. Ще одна причина перефарбувати волосся під час вагітності, – зміни піднімуть настрій майбутній матусі, а хороші емоції, – це завжди плюс. Проте, якщо є можливість, відкладіть фарбування на рік-два. Ваш організм піддається значним змінам, стає відчутним дефіцит вітамінів і мікроелементів, тому волосся стає ламким і слабким. А фарбування ще більше ослабить волосину.

Загалом, фарбувати волосся чи ні – питання, яке кожний повинен вирішити самостійно. Про те, що фарба негативно впливає на організм матері та дитини, – інформації немає. Проте, краще перестрахуватися і використовувати натуральні барвники або обмежитися легким тонуванням волосся.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я
В тему