Поради

Професії майбутнього: наскільки вони незвичні

Професії майбутнього: наскільки вони незвичні

Питання про те, які спеціальності стануть невдовзі затребуваними, дослідили фахівці Державної служби зайнятості. І цей перелік, упевнена, вас зацікавить та навіть здивує.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Розробник роботів і віртуальної реальності

Оскільки зараз усі відомі люди мусять нагадувати про себе в соціальних мережах – фейсбуці, інстаграмі, ютубі, тік-тоці, – то їм потрібно мати людину, яка буде підказувати: як одягатися, про що говорити, які фото чи відеоролики знімати. Ось чому затребуваними на ринку праці стануть персональні бренд-менеджери. Щоб професійно працювати над створенням іміджу свого клієнта, таким фахівцям потрібно мати знання у сфері PR-менеджменту, реклами, журналістики.

Після пандемії ковіду люди навчилися працювати дистанційно. В умовах війни українці тим паче звикли працювати на відстані. Але далеко не всі вміють грамотно розподілити свій час. Саме для таких і працюватимуть спеціалісти, які називаються тайм-брокери.

З кожним роком зростає попит на роботів. А, отже, знадобляться професіонали, які вмітимуть їх створювати. Зокрема, потрібною буде робототехніка, яка буде прибирати помешкання та вулиці, працювати в саду тощо.

Зараз діти не уявляють свого життя без комп’ютерних ігор. А з часом і дорослі стануть активно використовувати віртуальний світ. Зокрема, зросте кількість охочих подорожувати віртуальними світами. Хочете, наприклад, до Парижа – вдягнули спеціальні окуляри, і вже ви нібито йдете вулицями цього міста, бачите його, чуєте його звуки, відчуваєте запахи. Тож у майбутньому популярною стане професія дизайнера віртуальної реальності. Він повинен поєднувати здібності художника та програміста. І таких фахівців, до речі, вже зараз готують в Україні.

В умовах війни та постійних ризиків відімкнення світла, води, газу, тепла все більше людей воліють мати енергетичну автономію, а для того споруджують так звані розумні будинки. Відтак затребуваними на ринку праці будуть проєктувальники будинків, оснащених системою управління1 домогосподарством без участі людини. Приміром, електроніка сама стежитиме, аби в помешканні постійно підтримувалася запрограмована господарем температура повітря чи в разі спеки на вікна опускалися жалюзі.

Інженер 3D-друку та IT-генетик

Ми вже розповідали вам у попередніх номерах газети, що на Київщині сім’ї загиблого військового спорудили дім за допомогою 3D-принтера. І популярність 3D-друку тільки набирає обертів. А, отже, цінними будуть фахівці у цій сфері. Робота може бути як технічною, так і більш1 творчою. До прикладу, можна стати дизайнером одягу та прикрас, котрі друкують на 3D-принтері, або проєктувати будинки чи цілі житлові квартали.

Стрімкий розвиток медицини призведе до того, що дуже популярними стануть IT-генетики. Це спеціалісти, які складатимуть індивідуальні плани лікування людини та запобігатимуть хворобам на ранній стадії, зважаючи на спадкову схильність.

Оскільки люди все відповідальніше ставляться до свого здоров’я, а, отже, – й до харчування, то затребуваними найближчим часом будуть шкільні дієтологи. Цей фахівець навчатиме дітей правильного споживання їжі та відповідатиме за те, щоб учні харчувалися відповідно до їхніх фізіологічних потреб.

А от незмінно потрібним як зараз, так і в майбутньому, буде вчитель. Щоправда, від нього вимагатимуть не просто викладати інформацію з підручника, а й створювати індивідуальні навчальні програми. І одним із ключових завдань перед учителями буде навчити дитину досягати життєвого успіху, враховуючи її можливості й таланти.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: робота, Україна
В тему