Поради

3 правила для тих, хто хоче економити

3 правила для тих, хто хоче економити

Бувало таке, що гроші з вашого гаманця зникали без вашого відома? Ні, ви не стали жертвою грабіжників. Просто не вмієте контролювати потік своїх покупок. Стаття навчить вас економити.

Аби економити, не потрібно відмовлятися від усіх радощів та жити аскетом. Про те, що економити легко, знає кожний, хто дотримується трьох простих правил. Вони допоможуть зрозуміти, куди йдуть гроші з вашого бюджету і змусять відмовитися від зайвих витрат.

Основні правила економії

День без грошей

Виберіть день, коли зовсім не витрачатимете грошей. Залишіть кошти на проїзд та обід, якщо це потрібно. Такий метод вбереже ваш гаманець від спонтанних покупок. В «День без грошей» ви продитимете повз магазини, де витрачаєте зайві кошти. Також не буде спокуси витратитись під час обідньої перерви. Замість екскурсії супермаркетом ви просто прогуляєтесь парком.

Обід краще взяти з дому, який буде приготований з продуктів, які вже є у вашому холодильнику.

Чого вас навчить цей метод? Проживши «День без грошей», ви зрозумієте, як багато витрачаєте на речі, без яких можете запросто обійтися.

 

Вето на готівку в гаманці

Щодня беріть із собою суму, яку виділили на цей конкретний день. Наприклад, ваш тижневий бюджет 500 гривень. Відповідно, на один робочий день виділяйте лише 100. Саме така сума повинна лежати у вашому гаманці. Якщо ви витратите менше виділених коштів, решту відкладіть окремо. А на наступний день покладіть у гаманець чергові 100 гривень. І так щодня.

Через те що кожного дня ви обмежені певною сумою, не виникне бажання витратити більше. В кінці тижня підрахуйте решту. Ймовірно, за зібрані кошти ви зможете купити щось суттєве.

За таким самим принципом формуйте бюджет місяця чи навіть кварталу.

 

Знайдіть слабке місце

Зазвичай, діру в гаманці проїдає якась шкідлива звичка. Спробуйте знайти її. Можливо, ви не можете встояти перед новинками у продуктовому відділі чи балуєте себе непотрібними і милими дрібничками, які насправді вам не потрібні?

Знайшовши своє слабке місце, спробуйте відгородитися від зон, де ви витрачаєте зайві кошти. Наприклад, проходьте повз улюблені бутики чи видаліть зі смартфону сторінки інтернет-магазину.

Результат приголомшить вас. На дрібницях вдасться добре заощадити.

Аби побачити результат, складайте заощаджені кошти в одному місці.

Цілком можливо, що якісь витрати здадуться вам після цього експерименту необов’язковими і навіть зайвими. Можливо, через рік ви і не накопичите на подорож за кордон, та зможете дозволити собі купити щось дороге, наприклад телевізор чи шубу.

Ці правила прості, зрозумілі і легкі в плануванні. Головне – виконувати їх так само, як і у випадку з фізичними вправами: цілеспрямовано, постійно і не шкодуючи себе.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему

Останні матеріали