Поради

Як стати розумнішим нічого не роблячи? 8 порад для лінивих

Як стати розумнішим нічого не роблячи? 8 порад для лінивих

Розумним хоче бути кожен! Але не всі хочуть для цього щось робити. У статті наведено 8 простих дій, які розширять ваші знання. При цьому вам не доведеться читати багатотомні наукові праці та відвідувати дорогі курси.

 

Ідеали краси та модні тенденції дуже швидкоплинні. Як залишатися у тренді? Дуже просто! Будьте розумними. Для того, щоб збагачувати свої знання не потрібно багато вчитися. Достатньо просто проводити час за іграми чи дивитися хороше кіно.

 

Розв’язуйте сканворди

Відгадувати слова подобається усім. Це не складна розвага, яка покликана заставити ваш мозок працювати у ненапруженому режимі. Для більшості людей кросворди – це один із способів скоротити час у дорозі. Однак, мало хто розуміє, що відгадування простих загадок може допомогти вивчити щось нове. Але просто вписувати літери у пусті клітинки мало. Кожне запитання, на яке ви не знаєте відповіді, знає Інтернет. Саме там і запитуйте! Кросворди дадуть відповідь на те, як стати розумнішим. Столиці країн, твори письменників, стилі мистецтва – це лише короткий список того, чим поповниться ваша пам’ять. Та перед тим як заповнити пустий рядок, прочитайте декілька речень про історію даного міста чи основні характеристики якогось мистецтва. З кожним розгаданим словом ваші знання збільшуватимуться. Тим паче, сканворди не мають обмежень у темах.

Паралельно, одне слово може спричинити ланцюжкову реакцію. Зацікавившись однією статтею користувач автоматично починає читати інший, не менш інформативний текст. Таке хобі допоможе стати розумнішим.

 

Дивіться біографічні та історичні фільми

Ну хто не любить провести вечір за переглядом якісного кіно? Та зазвичай смаки глядачів крутяться в межах одного жанру. Одна половина публіки обожнює мелодраматичні сюжети, інша – бойовики. Та не рідко так буває, що на пошук хорошого фільму кіномани витрачають більше часу, аніж на сам перегляд! Відтак, краще попередньо скласти список картин, які варто переглянути. А щоб стрічки не тільки відволікли вас від буденних турбот, але і допомогли стати розумнішим, обирайте фільми де є позначки: історичний, біографічний чи документальний. Якщо останній жанр подобається не всім, то два попередніх зазвичай поєднуються з іншим стилем. Такі картини не тільки розширять ваші знання, а і розважать.

Лише у 2016 році вийшло десятки картин, заснованих на реальних подіях. Наприклад, «Саллі» розповість про катастрофу на Гудзоні у  2009 році, яка ледь не відбулась з одним із авіалайнерів. «Підводний горизонт» – введе в курс подій з нафтопереробної вишки, де сталася страшна пожежа у 2010 році. Як стати розумнішим? Подивіться фільм «Антропоїд», який розповість про події Другої світової війни. Спортивна драма «Едді Орел» – познайомить з одним із найуспішніших спортсменів Британії. А бойовик «Облога Жадовіля» – змусить пишатися мужністю ірландських солдатів. А політичний трилер «Сноуден» розповість про реалії сучасного життя. Кожен із перелічених фільмів заснований на реальних подіях. Після перегляду такого кіно хочеться більше дізнатися про сюжет, який ліг в основу картини. А це вже жага до знань!

Кадр з фільму «Едді Орел»

 

Не соромтесь дурних запитань

Напевно є сотні запитань, відповідь на які ви не знаєте. Наприклад, багатьох людей цікавить, як швидко позбутися від печії чи навіщо на шкірі росте волосся. Комусь цікаво, яка різниця у часі між Токіо та Нью-Йорком (відповідь В Нью-Йорку на 14 годин менше, ніж в Токіо). Як стати розумнішим, ставлячи питання? Тут знову ж таки допоможе Інтернет. Ввівши в пошукову стрічку ці прості запитання користувач отримає відповіді, які зрозуміють навіть першокласники. Така дитяча допитливість не лише задовольнить вашу цікавість, а і суттєво розширить знання у різних галузях, від анатомії до кулінарії.

Паралельно підпишіться на групу у соціальній мережі, де щодня пропонують сотню цікавих фактів. Щось із цієї маси інформації відкладеться у вашій голові.

 

Читайте, не відкриваючи книг

Що робити для того, щоб стати розумнішим? Звичайно читати книги. Сучасні стандарти досить банальні: людина, яка читає книги вважається розумною. Але що робити, якщо після декількох сторінок вас хилить у сон? Вихід є – скачуйте аудіокниги! Сьогодні в глобальній павутині можна знайти книги на будь-який смак. Безумовно, окрім бестселерів письменників там є прикладна література. Тому, ідучи вранці на роботу, прибираючи у домі, в ліжку перед сном – дуже легко через навушники слухати живий голос диктора та пізнавати більше. Тим паче, що диктори не читають монотонно, а навпаки своїм голосом ще більше пробуджують уяву людини. Відтак, у розмові з друзями можна підтримати тему актуальності нового твору при цьому не зазначаючи, що книгу ви не прочитали, а прослухали.

Вчені довели, що користь аудіокниг не менша, ніж від друкованих. Слухаючи мозок працює не менше, ніж читаючи. Аудіокниги – ось секрет того, як стати розумнішим.

 

Вивчайте іноземну

Ще один метод стати розумнішим нічого не роблячи – слухати улюблені книги та дивитися знайомі серіали на іноземній мові з субтитрами. Є сотні фільмів, де практично кожне речення вам відоме. Чи не краще по-новому насолодитися старою картиною? Увімкніть серіал «Друзі» чи комедію «Один вдома» на польській, англійській чи французькій мові. Декілька таких сеансів і у розмові з іноземцем ви знаходитиме знайомі слова.

 

Грайте у різноманітні ігри

Наступного разу запрошуючи друзів в гості викладіть на стіл карти. Загалом, карткові ігри далеко не для дурнів. Покер, бридж, джокер, преферанс, пасьянс – розбавлять ваш вечір. Паралельно грайте у монополію, доміно і навіть морський бій. А для тих, хто хоче стати генієм стратегії придумали шашки та шахи. Щотижня граючи у шашки чи доміно ви не питатимете, як стати розумнішим. При грі працюють обидві півкулі мозку. Розвивається не тільки логічне, але і абстрактне мислення. Починає функціонувати короткочасна та довготривала пам’ять. Загалом, користь настільних ігор не менш позитивно впливає на організм, ніж фізичні заняття.

Навіть простий «Дурень» не лише підніме загальний настрій, а і заставить вас логічно роздумувати.

 

Грай в «Тетріс»

Ну хто не пам’ятає цю цікаву гру? Однак мало хто знає про те, що лише півгодини в день цієї нескладної гри збільшує об'єм сірої речовини у мозку та покращує мислення, отже допомагає стати розумнішим. Головоломка у грі змушує краще обробляти інформацію в реальності. Також можна складати пазли чи у вільний час погратися у Кубик Рубика.

Наприклад, кубик розвиває моторик рук. А відділ мозку, який відповідає за цю функцію знаходиться поряд з мовним апаратом, відтак, паралельно покращується дикція.

 

Познайомтесь з класиками

Ще одна риса, яка відрізняє культурну людину від невігласа – любов до класичної музики. Вчені визначили, що мелодії позитивно впливають на організм людини. Наприклад, Моцарта варто слухати перед та під час творчої роботи. Композиції цього австрійця пробуджують уяву, сприяють інтелектуальному розвитку. Паралельно класика позбавляє слухача від головних болів, нормалізує тиск, уповільнює серцебиття. Позитивний ефект музики на здоров’я людини досі вивчається. Слухати класику можна працюючи, дорогою до роботи або готуючи їжу.

Візьміть собі за правило і їсти під мотиви геніїв. Звичайно, увімкнувши Моцарта чи Баха  один раз ви нічого не навчитесь. Але якщо слухати класику постійно, ви невдовзі почнете запам’ятовувати мелодії. Завдяки іграм почнете розбиратися у структурі композицій. А книги, які ви прослухаєте допоможуть вам описати словами найкрасивішу музику світу.

 

Якщо ви справді задумуєтесь над тим, як стати розумнішим, то ці поради стануть вам у нагоді. Дотримуючись їх з невігласа ви перетворитесь у людину, яка обожнює роботи норвежця Едварда Гріга, а саме композицію «В печері гірського короля», розмірковує про образ Анни Кареніної і мріє побачити Сеул, столицю Південної Кореї!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес
В тему