Поради

Не паліть сміття! Бо від диму може виникнути рак!

Не паліть сміття! Бо від диму може виникнути рак!

Щовесни українці починають прибирати свої обійстя від сміття, старих гілок, сухостою. А потім купи цих відходів просто підпалюють. Бо куди, мовляв, їх подіти?

Такі ось горе-господарі не лише забруднюють повітря, а й погіршують родючість ґрунтів і створюють неабияку загрозу людям та їхньому майну. Вже зараз ДСНС щодня фіксує загоряння внаслідок підпалу сухостою. А наскільки дим псує наше здоров’я! Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Палаючі пластик і гума то справжня отрута!

Хірург-онколог Андрій Безносенко на «УП. Життя» розповів, що між впливом попелу та інших продуктів горіння лісу існує чіткий зв’язок із розвитком онкологічних захворювань.

Ці дослідження проводилися на основі обстежень пожежників. І вони довели, що продукти горіння лісу можуть впливати на розвиток раку легень, множинної мієломи, раку нирки та колоректального раку. Вплив диму на здоров’я залежить від погодних умов і місцевості, інтенсивності пожежі та її обсягів, а також предмету горіння (до прикладу, дуже отруйним є дим від гуми та пластику – з-під пляшок, штучних квітів, поминальних вінків тощо).

Під час горіння в повітря виділяються такі мікрочастинки, діаметр яких у 30 разів менший за діаметр людської волосини. Тож коли ми вдихаємо ці мікрочастинки, вони через свій маленький розмір «залітають» у найвіддаленіші відділи наших органів дихання, а потім здатні провокувати розвиток різних хвороб: алергії, бронхіту, бронхіальної астми.

Також під час спалювання сміття вилітають у повітря канцерогени – речовини, які, потрапляючи до людського організму, спричиняють мутацію клітин, і ті зі здорових стають раковими.

Найгірше, що ці канцерогени можуть потрапляти до нашого організму не лише через вдихання диму, а й із водою, на яку осіли шкідливі речовини, овочами, фруктами, ягодами, які мали контакт із димом. Окрім раку, дим, потрапивши нам усередину, може призводити до розвитку хронічних захворювань легень та серця.

На порушників чекає штраф до 6120 гривень

Окрім ризику захворіти на рак, є ймовірність розвитку недуг серця, хронічної обструктивної хвороби легень та інших захворювань, пов’язаних із органами дихання.

Також через дим у повітрі можуть у людей виникати подразнення очей або носової порожнини, труднощі з диханням, кашель та головний біль. Особливо страждають діти, старші люди, особи з хронічними захворюваннями.

Щоб ви уявляли, наскільки шкідливий дим, наведу такі приклади: тонна тліючого листя прирівнюється до 30 кг чадного газу, а викиди у повітря, які утворюються під час спалення сухостою, у 350 разів шкідливіші за куріння цигарок.

Вдягати маску, щоб не труїтися димом, марно. Адже мікрочастинки проникають через тканину. Тому єдиний варіант – покинути задимлену територію або щільно позачиняти у своєму домі вікна та двері, аби дим не налетів із вулиці.

Та якщо всі перелічені аргументи не діють на ваших сусідів і ті далі палять траву, то нагадайте їм: сусіди ще й порушують конституційне право кожного з нас на безпечне для життя і здоров‘я довкілля. І хто це право порушує, має заплатити штраф, який нині становить від 3060 до 6120 грн.

А ще варто пам’ятати: під час щоденних російських обстрілів у пожежників і так вистачає роботи. Тож не треба їм створювати зайвих клопотів.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: онкологія, сміття
В тему

Останні матеріали