Поради

Чому так часто «тягне ногу» і що робити, коли «скрутило шию»?

Чому так часто «тягне ногу» і що робити, коли «скрутило шию»?

Зима – це період підвищеного травматизму. Адже періодично маємо на вулиці ожеледицю. Крім того, рано темніє, взуття ковзає. Тому потягнути ногу, впасти, травмувавши руку чи й хребет, – то для нинішнього календарного періоду звична справа. Хоча буває, що й, сидячи вдома, можна невдало ступити чи крутнути головою й отримати болі.

Чому так стається і як позбутися неприємних відчуттів – нам розповість лікар-реабілітолог із Луцька Іван Сергійчук, - йдеться в газеті «Твій вибір».

Іване Михайловичу, часто в людей виникає ситуація, про яку кажуть «ногу потягнув». Це так болять м’язи?

– Так, адже розтягнення м’язів – це маленький розрив м’язових волокон через надмірне їхнє натягування. Воно може виникнути через сильні навантаження – удари, падіння або різкі рухи. Навіть невдалий стрибок, високі і нестійкі підбори можуть спричинити появу болю.

Також трапляється  розтягування зв’язок тих суглобів, на які припадають найбільші навантаження: променевозап’ясткового, гомілковостопного та колінного.

А чому виникають спазми м’язів?

– Річ у тому, що м’язи – це складні структури, які забезпечують рух різних частин нашого тіла, наших внутрішніх органів (наприклад, завдяки скороченню серцевого м’яза відбувається циркуляція крові в нашому організмі). Але коли раптово скорочується один або кілька м’язів – виникає спазм. Зазвичай він триває від кількох секунд до кількох хвилин. Проте може бути й тривалішим, повторюватися і спричиняти різкий сильний біль. Спазми виникають у всіх м’язах тіла. Наприклад – ниркова колька, біль під час менструації, коли спазмують гладкі м’язи внутрішніх органів. Але найпоширеніші спазми скелетних м’язів, адже їх у тілі людини понад 600.

Що може спровокувати появу гострого спазму?

– Насправді причин багато. Це і надмірне фізичне навантаження, і травми чи розтягнення. Ще одна причина – хронічне перенавантаження через м’язовий дисбаланс. Нерідко м’язи можуть різко скорочуватися від перегрівання чи переохолодження організму, від впливу токсинів і деяких лікарських препаратів, а також унаслідок системних захворювань.

В яких частинах тіла спазми виникають найчастіше?

– Зазвичай – у великих м’язах, під час виконання інтенсивних спортивних вправ або фізичної роботи, особливо у середовищі з високими температурами. У разі надмірного навантаження м’яз відчуває нестачу енергії та рідини, стає надміру збудливим, і це призводить до його різкого скорочення.

У народі кажуть: скрутило шию чи спину. Це теж може свідчити про спазмування м’язів у цих частинах тіла?

– Здебільшого причиною болю у спині та шиї є саме м’язові спазми. Коли одна група м’язів тривалий час перебуває в напруженні, в той час як інша не діє (під час сидіння за столом, керування автомобілем), виникають локальні спазми м’язових волокон. Якщо таке навантаження має регулярний характер, спазмована зона збільшується, формуються болючі затвердіння – тригерні точки. У людей, які багато пишуть вручну чи працюють за комп’ютером, тривале використання дрібних м’язів руки та пальців може стати причиною спазму в ділянці кисті чи передпліччя.

І що в таких випадках порадите робити?

– Найкращі ліки проти спазмів – це фізичні вправи, масаж, самомасаж і мануальна терапія від лікарів-професіоналів. Якщо нема змоги відразу їхати на прийом до фахівця, то розслабити спазмовану частину тіла може й проста розминка. Кожному під силу зробити таку вдома чи на роботі, навіть не встаючи з-за столу. Хто хоче дізнатися про це детальніше – можу розповісти в телефонній розмові (мої номери – 097 248 56 99 та 099 739 93 37).

Тобто ці вправи не складні?

– Так. Погодьтеся, великих зусиль не потребують нахили голови вліво-вправо на 15 – 20 секунд у кожен бік. Але спершу треба акуратно зробити нахили й прислухатися до того, як саме ваші м’язи реагують на розтягнення. Якщо немає болю, дискомфорту, можна додатково рукою притиснути голову в один бік, потім – в інший.

Ще одна корисна вправа – нахили підборіддя до грудей – на 15 – 20 секунд. Так, як і в попередній вправі, після основного підходу можна додати підхід зі спротивом: натиснути рукою на потилицю, щоб сильніше розтягнути м’яз. Але якщо вправи виконувати без нагляду спеціаліста, то їх треба  робити максимально обережно.

І пам’ятайте: якщо турбує хронічний біль, то, ймовірно, відбувається запальний процес. Тому будь-які вправи виконувати протипоказано. У такому разі не треба втрачати часу, а відразу записатися на прийом до спеціаліста, який визначить подальше лікування.

Як діяти після того, як спазм минув?

– Після зникнення больових відчуттів важливо обмежити будь-які навантаження. Розслабленим м’язам потрібно 15 – 20 хвилин відпочинку, в іншому випадку спазм може повторитися знову. Якщо є можливість – випийте води. Адже іноді причиною різкого скорочення м’язів стає зневоднення. Особливо актуально це для мандрівників, працівників у полях чи вантажників, які перебувають у тривалому фізичному перенапруженні.

Чи можна якось запобігти проблемам із м’язами?

– Звичайно! Важливим моментом є якраз профілактика цього явища. Не останню роль відіграє раціон, оскільки для нормального функціонування м’язової системи в організм людини має потрапляти достатня кількість мікроелементів і рідини. Обирайте продукти з високим вмістом кальцію (сир домашній і твердий, кефір).

Регулярні фізичні навантаження допомагають підтримувати м’язи в тонусі і мінімізують можливість стискання дрібних судин. Потрібно повністю відмовитися від  шкідливих звичок. Чергувати період фізичних навантажень із відпочинком. Також важливо не перевтомлюватися й отримувати восьмигодинну дозу здорового сну щодоби.

Дякую за поради.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Здоров'я
В тему