Поради

Дітей із туберкульозом виявили в 19 разів більше, ніж торік!

Дітей із туберкульозом виявили в 19 разів більше, ніж торік!

У зоні підвищеного ризику – також дорослі з хронічними хворобами, алкозалежні та курці

Багато хто досі думає, ніби туберкульоз – хвороба людей із «неблагонадійних» верств населення: нарко- чи алкозалежних, безхатьків, осіб із місць позбавлення волі.

Насправді ж туберкульоз не запитує ні соціального статусу, ні фінансових статків. Бо атакує всіх, у кого ослаблений імунітет. А це дошкільнята й особи віком 65+, люди з раком, цукровим діабетом, ендокринними патологіями, ті, хто приймає гормональні препарати і курить, - йдеться у газеті «Твій вибір».

– Особливо небезпечна ситуація з курцями, – зауважує медична директорка КП «Волинський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Наталія Чурсіна. – Адже в більшості з них є так званий бронхіт курця, що проявляється постійним кашлем. Відтак, коли людина заражається туберкульозом, то свій кашель списує на куріння, а не на хворобу. Через це до лікаря не звертається і мимохіть заражає всіх, із ким системно контактує, – членами сім ї, колегами тощо.

Війна загострила проблему

Стрімке поширення туберкульозу сталося в Україні з початком повномасштабного вторгнення. Адже багато чоловіків добровольцями поїхали на фронт, пройти повноцінне медичне обстеження не мали часу, а потім з ясовувалося: людина хвора, через що виникала загроза і для неї, і для військових поруч.

– Перебування на фронті завдає потужного удару загалом по здоров'ю бійців. Вони зазнають постійних стресів, переохолодження, до цього додаються фактори куріння та постійного скупчення людей, – продовжує Наталія Чурсіна. – Тож, аби ситуацію з туберкульозом тримати під контролем, ми, лікарі-фтизіатри, брали обладнання, їздили по військових частинах, всіх перевірили. Це допомогло зупинити поширення хвороби. Військові з туберкульозом отримали ефективне лікування, і нині немає загрози здоров ю ні їм, ні тим, хто поруч.

А от на територіях, де немає активних бойових дій, ситуація з поширенням туберкульозу не настільки контрольована.

– З початком повномасштабних дій відбулася велика міграція населення зі сходу на захід України, із заходу – за кордон і назад. Люди тривалий період перебували в місцях великого скупчення. Це сприяло перезараженню та поширенню туберкульозу, – каже Наталія Чурсіна.

Для прикладу – історія 20-річного хлопця зі сходу України. В нього був туберкульоз, про який юнак не знав. Відбулося зараження всіх членів його сім'ї. А сім'я мешкала в гуртожитку для внутрішньо переміщених осіб. Відтак до групи ризику потрапили всі ті, хто тривалий час контактував із членами сім'ї.

Не менш гостро постало питання з поширеністю туберкульозу серед дітей. Цього року, порівняно з минулим, кількість маленьких пацієнтів, у яких виявили туберкульоз, стала більшою в 19 разів! Ви уявляєте масштаби?!

– Такий ріст викликаний двома причинами. Перша – негативна: відмова батьків робити дітям щеплення БЦЖ. Друга – позитивна: в області з явилося сучасне високоефективне обладнання, яке дозволяє за дві з половиною години дослідити слину дитини, визначити наявність/відсутність у її організмі збудника туберкульозу та в стислі терміни забезпечити хворого дороговартісними ліками (пацієнт їх отримує безкоштовно). Таким чином чотири місяці інтенсивної терапії дозволяють дитині одужати.

А загалом на Волині за 2023 рік зареєстровано 570 хворих, із яких 415 – із бактеріовиділенням (ці особи можуть заразити інших). При цьому торік протягом дев'яти місяців зафіксували 346 чутливих хворих і 256 бацилярних, тобто значно менше.

Щоб українці зрозуміли, наскільки все серйозно, Міжрегіональний центр комунікації з питань протидії туберкульозу організував для журналістів спеціальні навчання. А все почуте я переповідаю вам, аби ця інформація вберегла вас та рідних від дуже серйозного захворювання.

Носіями бацили є 90% українців, а хворіє кожен десятий

Почну з того, що туберкульоз – хвороба, яка тисячоліттями атакувала людей. Весь цей час аж до минулого століття туберкульоз був смертельним і стрімко поширювався, оскільки передається повітряно-крапельним шляхом. Жертвами туберкульозу були такі знаменитості, як письменниця Леся Українка, композитор Фредерік Шопен, учений Володимир Вернадський.

Та все змінилося після того, як німецький мікробіолог Роберт Кох виявив збудника хвороби – бактерію, яку так і почали називати паличка Коха. Світова медицина стала підбирати ліки від цієї бацили і винайшла найефективніший метод – вакцину БЦЖ.

Саме завдяки цьому щепленню, яку проводять уже на третій-п ятий день після народження, наш організм вчиться пригнічувати паличку Коха, заганяє її у «сплячий режим», і вона не виділяє токсинів (отруту). Ось чому маємо ситуацію, за якої майже 90% українців мають усередині хвороботворну бактерію, проте завдяки вакцинації не хворіють на туберкульоз.
Лише в 10% вакцинованих розвивається туберкульоз. І стається це тому, що їхня імунна система надто слабка, щоб пригнічувати бацилу. А слабка, бо змушена паралельно боротися з іншими хворобами, про які ми згадували вище, або не сформована (як-от у дітей), або зазнає негативного впливу алкоголю, наркотиків, тютюну.

Саме тому Всесвітня організація охорони здоров я досі вносить туберкульоз до переліку десяти найбільш смертельно небезпечних інфекційних захворювань світу.

Як розпізнати хворобу

Тепер з'ясуймо, як та де можна «підчепити» паличку Коха.

Насамперед треба пам'ятати: бактерія передається під час контакту з хворим, коли він розмовляє, кашляє, сміється – тобто з його рота летить слина. Зараження відбувається, якщо перебувати з хворим щодня по вісім та більше годин протягом трьох місяців і довше. Тобто заразитися туберкульозом у магазині, громадському транспорті чи закладі харчування фактично не можливо.

Але якщо паличка Коха з якихось причин усе-таки почала розвиватися в організмі людини й імунітет не може з нею боротися, то починає сигналізувати нам такими симптомами, як: кашель понад два тижні; підвищена температура тіла більш як сім днів; ускладнене дихання; біль у грудях; поганий апетит, постійна слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищена пітливість, особливо вночі; наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі.

Якщо ви помітили в себе ці симптоми, негайно зверніться до лікаря. Адже що раніше розпочинати лікування, то швидше настане одужання.

Боятися фінансових затрат не варто. За всі обстеження, ліки, процедури платить Національна служба здоров'я України. Саме лікування триває приблизно від чотирьох місяців. І якщо раніше людина мусила весь час лежати в лікарні, то нині приймати препарати вона може вдома, контактуючи з лікарем дистанційно – за допомогою відеозв'язку. Залежно від стану пацієнта й обставин його життя, він може сам приходити до лікувального закладу або ліки йому приноситимуть додому. Тобто схема та методи лікування підбираються такі, які оптимально підходять для людини.

Нещеплені малюки можуть навіть померти!

Але найкращий спосіб боротьби з хворобою – її недопущення.

Тож тим, хто перебуває у групі підвищеного ризику, зокрема людям із хронічними хворобами, треба щороку проходити обстеження у сімейного лікаря та, за його рекомендацією і за наявності відповідних симптомів, робити флюорографію (рентген-знімок).

Важливу роль у профілактиці туберкульозу (особливо серед дітей) відіграє щеплення. БЦЖ, або бацила Кальметта-Герена, – це вакцина, яка містить ослаблену паличку Коха. Така мікобактерія не здатна викликати туберкульоз, але її присутність допомагає імунній системі навчитися розпізнавати бацилу та знешкоджувати її. Тож, коли потім до організму потрапить справжній збудник туберкульозу, імунітет уже знатиме, як швидко «ліквідувати ворога».

Особисто я знаю деяких мамочок, які відмовлялися робити БЦЖ своїм новонародженим дітям. Мовляв, нащо з перших днів життя вводити малюку мікобактерію. Але саме таким чином можна захистити свою дитину від важких форм туберкульозу, які несуть величезну загрозу малюкам саме на першому році життя. Без БЦЖ у дитини, яка захворіла, зростає ризик смерті внаслідок туберкульозного менінгіту – коли паличка Коха уражає кору головного мозку. Ось чому щеплення БЦЖ роблять буквально в перший тиждень після народження малюка.
Отож, будьте відповідальні. Бережіть себе та рідних. І лишайтеся здорові!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хвороби, Здоров'я, Лікарі
В тему