Поради

Яскраві акценти в інтер’єрі? Як робити яскраві акценти?

Яскраві акценти в інтер’єрі? Як робити яскраві акценти?

Хочете оживити інтер’єр? Додати своєму дому настрою, зробити дизайн ефектним та неповторним? Тоді саме час додати кольорові акценти.

 

Загалом, яскраві акценти – це всі предмети, колір яких відрізняється від основного тону. Розбавити кімнату можуть елементи декору, текстиль, меблі, аксесуари. Однак, аби акценти не перетворилися на різнобарвні і недоречні плями, слід дотримуватися декількох правил.

 

Дизайнери рекомендують:

 

  • Перше і головне – експериментуйте не з відтінками, а кольорами, гама яких уже присутня у кімнаті.
  • Дотримуйтесь правила колірного балансу 60-30-10. За цим співвідношенням: 60% – основний фон, 30% – додатковий тон і лише 10% – акцент.
  • Якщо кімната монохромна (однобарвна) акцентного кольору може бути понад 10%. У поліхромних спальнях достатньо однієї яскравої речі. Наприклад, штори, люстри чи диван.

  • Парадокс акцентів в тому, що, чим менше яскравого у монохромній кімнаті, тим більше він виділяється.
  • Кімната оформлена у теплих тонах? Робіть наголос на холодному кольорі. Серед персикового, помаранчевого, бежевого, теракотового будуть гармонійно виділятися бірюзовий, грецький синій та смарагдовий. Це дещо освіжить інтер’єр. Спальня холодна? Зверніть увагу на теплу палітру.
  • Для вітальні, кухні чи їдальні обов’язково використайте схему додаткового кольору. Додатковими кольорами називають ті, які розташовані в кольоровому колі один навпроти одного. Акцент потрібно робити на тоні, який розташований навпроти. Тобто якщо кімната помаранчева, то наголос слід робити на відтінках, що стоять по інший бік кола. А це синій, фіолетовий чи блакитний. Така система заряджає кімнату потужною енергетикою. Відтак підходить для залів, де часто збираються люди.

  • Кімнати, призначені для відпочинку (бібліотека, спальня, дитяча), зазвичай оформляють у стриманих тонах. Тут слід використати схему, яку називають аналоговою. Дизайнери рекомендують робити акценти на тонах, які стоять по сусідству у кольоровому колі. Наприклад, жовтий межує із салатовим, а червоний – з фіолетовим.
  • Кімнати, де за основу взятий білий, сірий, коричневий чи бежевий тони, не мають обмежень для кольорових акцентів. Ви можете погратися з поєднанням двох і навіть трьох протилежних тонів. Проте вони повинні відповідати один одному за яскравістю і насиченістю. Наприклад, у білій спальні ефектно виглядатимуть жовтий та фіолетовий кольори.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Інтер'єр
В тему