Поради

Вся правда про обробку стін декоративною штукатуркою

Вся правда про обробку стін декоративною штукатуркою

Прийшли часи, коли на зміну набридлим шпалер прийшли більш цікаві оздоблювальні матеріали. І одним з них є декоративна штукатурка.

Зрозуміло, коли чуєш слово «Штукатурка», то зазвичай на думку спадає цегляна стіна, покрита не дуже якісною сірою субстанцією, яка через деякий час починає обсипатися. Однак штукатурка сучасності має високу якість.

Після її нанесення будь-яка стіна стає унікальною і набуває індивідуальні риси. Завдяки своїм чудовим характеристикам декоративна штукатурка стійка до складних умов експлуатації. Вона не мажеться, але навіть якщо на ній виявиться будь-який бруд, то його досить просто очистити. Це оздоблювальний матеріал майбутнього!

Переваги декоративної штукатурки

Незалежно від думки фахівців, які стверджують, що вона поєднується лише з класичним інтер'єром, зовнішній вигляд досить презентабельний у всіх ситуаціях. При правильному підборі кольору і фактури оздоблення доповнить інтер'єр будь-якого стилістичного напряму.

Декоративна штукатурка цілком може приховати всі стінові дефекти і вади (поверхневі нерівномірності, потріскані місця, щілини тощо.).

У плані збереження температурного комфорту вона виступає відмінним теплоізолятором.

Оздоблювальний матеріал, виконаний на основі природних компонентів, не поглинає запахи і не виділяє в навколишнє середовище шкідливі речовини. Тому її можна віднести до групи екологічно чистих і безпечних для здоров'я оздоблювальних матеріалів.

Йому властиві довговічність, міцність, стійкість до температурних перепадів, а також відсутність необхідності додаткового догляду. Візуально не визначаються шви і стики.

Класифікація декоративної штукатурки по виду наповнювача

  • Фактурна. Цей вид обробки найпоширеніший і прийнятний в ціновій політиці. Готове покриття має шар в межах 0,2-2 мм. В якості наповнювача виступають деревне волокно, слюда, камінчики малих розмірів.
  • Структурна. Виконана з дрібних кварцових зерен і інших фракцій мінерального походження. Відмінною рисою цієї штукатурки від попередньої є однорідна поверхня.
  • Венеціанська. Компонентом подібного виду штукатурки є мармурова «мука», в результаті чого зображення, що з'являються на гладкій і дзеркальній поверхні, візуально імітують мармур.
  • Флокове покриття. Воно більш сучасне і має оригінальний зовнішній вигляд. Різного розміру різнокольорові частинки (флоки або чіпси) накладаються на перший клейовий шар, а потім покриваються прозорим на основі акрилу

Класифікація фактурної штукатурки за складом

  • Мінеральна. Така штукатурка заснована на цементному компоненті. Вона розфасована в сухому вигляді. Перед застосуванням її розбавляють рідиною до утворення однорідної маси, для приготування якої використовується спеціальний міксер для будівництва. Ця обробка потребує додаткового фарбуванні. Перевагою її виступає середній ціновий сегмент. Але варто зазначити, що на її вартість може вплинути присутність додаткових наповнювачів у вигляді дрібних блискучих елементів, мармурової крихти та ін.
  • Акрилова. Її склад заснований на акриловій смолі. Матеріал гнучкий і податливий, якому характерна водовідштовхувальна властивість. Однак, недостатньо стійкий до горіння, що і змушує застосовувати його подалі від утеплювача з мінеральної вати. Акрилова штукатурка легка в роботі, оскільки не створює ніяких труднощів в нанесенні і формуванні текстури. Але вимагає підготовки основи і ґрунтовки. Матеріал доступний в готовому вигляді, тому тут економиться час на попередню підготовку. Слід звернути увагу на кінцевий термін реалізації - ближче до кінця не рекомендується купувати, оскільки з часом з нею важче стає працювати.
  • Силіконова. Їй властиві висока еластичність, довговічність. Застосовується при будь-яких основах. Оздоблювальний матеріал відноситься до сучасних і універсальних видів, не створює труднощів у догляді, навіть здатний до самоочищення. Виробляється в широкому колірному асортименті і в готовому для використання вигляді.
  • Силікатна. Цей матеріал ґрунтується на калійному склі. Він використовується для фасадних робіт, однак, може застосовуватися і для внутрішньої обробки

Декоративна штукатурка розфасована в ємності різного об'єму. У процесі підготовки домішують необхідні добавки, і лише потім наносять на поверхню стіни. Такий оздоблювальний матеріал передбачає поетапне нанесення, тобто кожен шар (а їх може бути від двох до дванадцяти) піддають просушуванню.

Вона дозволяє домогтися безлічі декоративних ефектів. Поверхня легко піддається очищенню за допомогою миючих засобів. Тривалий час зберігає первинний зовнішній вигляд і стійка до зовнішніх впливів.

При цьому, декоративна штукатурка може бути як інтер'єрною (тобто, наноситися всередині будівлі), так і фасадною (тобто, наноситися на зовнішні стіни будівлі). Фасадна декоративна штукатурка має меншу сприйнятливість до кліматичного і сонячного впливу.

Інтер'єрна штукатурка буває 3 типів:

  • мінеральна,
  • силікатна
  • латексна.

Є певна послідовність переходу від одного типу до іншого. При цьому цей перехід залежить від того, який візуальний ефект повинен бути досягнутий.  Кожен із зазначених матеріалів вимагає певних правил, за якими має відбуватися його нанесення на поверхні стін.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему

Останні матеріали