Поради

ТОП-5 фейків про презерватив

ТОП-5 фейків про презерватив

13 лютого — міжнародний день презерватива. У цей день всі презервативи світу починають говорити, аби люди краще нас зрозуміли та ефективніше використовували.

Не буду розповідати, хто мене створив, і скільки було невдалих спроб, аби я — сучасний презерватив — став героєм цієї статті. Сьогодні я хочу більше розповісти про себе. Люди використовують мене, але їхнє уявлення про мене не завжди відповідає реальності. Я хочу бути кориснішим для людства. Тож розповім про фейки, що зі мною пов’язані.

Фейк 1.  Презервативи не мають терміну придатності

Можна слухати небилиці, але, повірте мені, ми — презервативи — не вічні. Ми зроблені з латексу, який втрачає еластичність і може порватись. Всі презервативи діляться на дві категорії: дешеві та дорогі. Саме ціна вирішує наш термін придатності. Дешеві  можуть зберігатись 2–3 роки, дорогі трохи довше — 3–5.

 Фейк 2. Презервативи, контрацептиви й види сексу: що з цим не так? 

Певно, ви чули, що презерватив можна не використовувати, якщо приймаєш гормональні контрацептиви. Запам’ятали це речення? А тепер повторіть вголос: «це фейк!» Голосніше, аби краще затямити. Користуватись презервативами потрібно завжди, адже вони захищають не лише від небажаної вагітності, а й від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Збудники цих хвороб знаходяться в біологічних рідинах — слині, крові та спермі. Вони можуть проникнути в будь-які мікротріщини вашого тіла й спровокувати інфекцію. Тож презерватив потрібно використовувати під час орального, вагінального та анального сексу.

 Фейк 3. Чи захищає презерватив від ВІЛ і як бути з довірою?

Є пори в шкірі, є пори року, а дехто каже, що є мікропори в презервативі, що пропускають вірус імунодефіциту людини. Але це не так. Ми — презервативи не пропускаємо біологічні рідини, а отже й інфекцію в них. Презерватив — ваша броня. Якщо його використати правильно, то 99% захисту від ВІЛ — гарантовані. Це доведено численними дослідженнями. Тож не бійтеся відмовити у статевому акті, якщо партнер чи партнерка не хоче скористатися захистом. У понад 70% випадків ВІЛ передається через секс без презерватива. Стать і вид сексу не мають значення. Щорічне безоплатне тестування у сімейного лікаря чи лікарки допоможе дізнатись ВІЛ-статус. Детальніше про це — на сайті соціального проєкту «Твій сімейний лікар».

Фейк 4. Презервативи, чоловіки та зуби, що тут спільного?

Є чоловічі презервативи, а є жіночі. Більш популярні — чоловічі. Тож кажуть, що чоловіки повинні завжди мати під рукою елемент захисту. Хоча у гетеросексуальному контакті презерватив надягає чоловік, фактично цей виріб необхідний обом учасникам статевого акту. Тож його мають носити з собою всі, хто турбується про своє здоров’я.

Одне питання — наявність презерватива, а інше — як його відкривати? Все просто: не розкривайте упаковку зубами, нігтями, ножицями, ножем абощо — ризикуєте випадково порвати презерватив і навіть не помітити цього. І ще одне: використовуйте новий презерватив для кожного нового статевого акту.

Фейк 5. Тільки не кишеня і чому краще в аптеці?

Презерватив завжди має бути поруч. Але зберігати його треба у сухому, захищеному від сонячних променів місці. Тому кишені, гаманці, косметички — не підійдуть. Купувати презервативи краще в аптеках та перевірених магазинах. Несертифіковані вироби — ризиковані для використання. 

Презерватив вам каже: «До побачення!» Історія про мої 5 фейків зробить ваш секс безпечним. Більше про мене та загалом про контрацепцію ви можете дізнатись у свого сімейного лікаря чи лікарки.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, Поради, Здоров'я, хвороби, сексолог, секс
В тему