Поради

Цегла vs пеногазобетон: хто кого?

Цегла vs пеногазобетон: хто кого?

Незважаючи на наявність нових будматеріалів із більш зручними способами застосування, матеріал з давньою історією - будівельна кераміка - не поступається своїми позиціями на ринку, вбираючи в себе найсучасніші технології. Порівнюючи звичайну цеглу з блоками з піно- і газобетону, можна зробити висновок про надзвичайну стійкість матеріалу, винайденого в незапам'ятні часи.

Що є що

Коли говорять про керамічні стінові матеріали, зазвичай мають на увазі чотири їх типи, які виготовляються з використанням обпаленої глини: цегла повнотіла і пустотіла, керамічні блоки, цегла облицювальна.

Повнотіла цегла створена для несучих конструкцій, димарів, камінів. В ній  зроблені наскрізні і некрізні порожнини, які зменшують вагу і теплопровідність, що дозволяє робити стіни меншої товщини. Блоки поризованої кераміки за габаритами набагато більше цегли, є хорошими утеплювачами і оснащені пазогребневою системою, яка спрощує кладку. Лицьова цегла служить для облагородження фасадів і має безліч форм і фактур - від диких скель до глянсової поверхні.

Піно-і газобетон отримують за рахунок спучування цементно-піщаного розчину, що призводить до утворення замкнутих пір або повітряних каналів (це робить матеріал легким і наділяє опором теплопередачі). У першому випадку у виробництві використовується піноутворювач, у другому - газостворювальна пудра. Крім того, при виготовленні цього пористого матеріалу застосовується і комбінування обох способів пороутворення.

У кожного - свої недоліки

Головний недолік цегляної кераміки - її вага, а звідси - необхідність зведення серйозного фундаменту, що створюється нижче глибини промерзання,  і використання спеціального транспорту. У пористих бетонів вимоги до капітальності основи будівлі м'якші. Але вони чутливі до переміщень ґрунту і до погрішностей заливки фундаменту, на які можуть відгукнутися тріщинками. А газобетон при намоканні може ще і обважнювати майже в півтора рази (пінобетон - ні).

Газо- і пінобетони володіють малою тепловою інерцією, тобто швидко накопичують тепло і так само швидко його віддають. Інерція залежить від концентрації пір в матеріалі і збільшується з їх кількістю.

Повнотіла цегла має більш високу теплопровідність, ніж легкі бетони, тому стіни з неї вимагають утеплення або значної товщини. (Але вона може бути і порізованою, якщо в неї додають тирсу, що вигоряє при випалюванні; це, правда, знижує показники міцності).

Поверхи будинку впливають на властивості легких бетонів, використовуваних в стіні, і цю особливість потрібно скрупульозно враховувати при підборі матеріалу. Так, для двоповерхового будинку буде потрібен пеногазобетон, у якого теплоізоляція гірше, що потребує утеплення стін (наприклад, викладкою ізоляційного пористого бетону зсередини).

Стіни з пористих бетонів вимагають обробки. Вони підходять для реалізації будь-якого її виду - і мокрого, і щитового. Але в разі застосування для цієї мети панелей вентиляційного фасаду буде потрібно спеціальне, більш складне кріплення, оскільки звичайні кріплення в газобетоні ненадійні.

У мокрій обробці свої нюанси: гладка поверхня слабо тримає суміші, тому потрібні ретельна її підготовка і застосування армуючих сіток і спеціальних сумішей. До того ж газоблоки однаково проводять вологу назовні і всередину, що вимагає дотримання порядку обробки: спочатку внутрішні роботи, потім - зовнішні. Саме вологопоглинання у них більше, ніж у піноблоків - через наявність наскрізних повітряних каналів.

При зберіганні, а також експлуатації в складі будинку газобетон зменшує свою щільність (її максимум припадає на момент виготовлення). Пінобетону ж потрібно 28 днів після «сходу з конвеєра», щоб досягти паспортної щільності. Тому, щоб в стіну гарантовано були укладені блоки з необхідною міцністю, краще витримати пінобетон місяць до початку кладки, інакше стіна може дати вагому осадку. Згодом його міцність буде тільки зростати (що, звичайно ж, до недоліків вже не відноситься).

Фехтування достоїнствами

У пористих бетонів відносно низька вартість (при цьому пінобетон дешевше на 20%, ніж газобетон).

Цегляна стіна має значну теплову інерцію. Це означає, що при повільному прогріванні вона і повільно остигає, забезпечуючи утримання тепла в будинку взимку, і захист від зовнішньої спеки влітку.

Мала вага піно або газобетонних блоків полегшує роботи зі зведення стіни і обробці стінового матеріалу (який можна пиляти звичайною пилкою, забивати в нього цвяхи, свердлити і т.п. - але пінобетон при цьому менш податливий до таких дій). Якщо порівнювати зі штучним цеглою, то перевага в швидкості кладки в наявності. Але великогабаритні блоки поризованої кераміки, які дозволяють обходитися без вертикальних швів і набирати відразу всю товщину стіни, демонструють більш швидкий монтаж.

Довговічність і міцність цегли відомі. За витримуванням навантажень на стиснення вона перевершує газобетонні блоки в 10 разів, тому багатоповерхові будинки з цієї кераміки - норма, а пеногазобетон для них занадто крихкий.

Який матеріал вибрати для будівництва будинку

 Теплоізоляційні властивості газоблоків трохи вище, ніж у піноблоків, а у поризованої кераміки вони в числі кращих її достоїнств. Показники морозостійкості у цегли становлять 50-100 циклів заморожування-розморожування. Це більше, ніж у газобетону в два рази.

Оздоблення цегляних стін не є обов'язковим. Свого часу - ще в другій половині XIX століття - архітектори ввели в ужиток «раціональний стиль», довівши, що неоштукатурена цегляна стіна володіє естетичною цінністю. З тих пір в асортименті будівельної кераміки з'явилося безліч позицій, що прекрасно працюють на дизайн екстер'єру. Але і можливість штукатурення стін з будівельної цегли ніхто не відміняв. Так само як і їх обробку цеглою облицювальною - з набором фасонних елементів на всі випадки життя.

Цегла за своєю суттю - будівельний модуль невеликих розмірів, тому їй підвладне зведення об'єктів зі складною архітектурною пластикою.

І ще одна історично виплекана якість: «стаж роботи» будівельної кераміки включає в себе практично весь період існування зодчества і будівництва, і всі його можливі «несподіванки» вивчені і враховані.

І що ж?

Для того щоб зробити вибір стінового матеріалу, фахівці радять визначитися з тим, який набір критеріїв з пропонованого орієнтовного списку вам ближче і доступніше: габарити; ціна; вартість і витрати часу на будівництво (залежать від місця розташування об'єкта, необхідної кваліфікації працівників); транспортні витрати; бажані якості майбутнього житла (функціонування, естетика, умови експлуатації); особливості світогляду (традиціоналізм, новаторство, ґрунтовність, схильність до ризику і т.п.).

Втім, кераміка і легкі бетони можуть не тільки змагатися один з одним, але і грати в одній команді: цегла йде на фундамент і несучі стіни, а газопінобетонні блоки - на перегородки і утеплюючі шари (варіантів можна знайти безліч). Але якщо надати стіновий кераміці сольну партію у всьому будинку, то вона з нею чудово впорається - так само, як робила це все тисячоліття. І навіть краще - на рівні найсучасніших вимог.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Будівництво
В тему