Поради

Чому небезпечно підвищувати імунітет, а висока температура – це навіть добре?

Чому небезпечно підвищувати імунітет, а висока температура – це навіть добре?

Вчена-імунолог Дарина Карташова-Еберц підкаже, що нам робити, аби менше хворіти, чи допомагають від вірусів часник і «сто грамів із перцем» та чим шкідлива оксолінова мазь.

– Отож, чи можна в період грипу та застуд підвищити імунітет чаєм із лимоном та імбиром?

– Саме словосполучення «підвищувати імунітет» не правильне. Бо якщо без потреби змушувати імунні клітини ставати активнішими, вони кинуться шукати «ворогів» (тобто збудників хвороби), не знайдуть і кинуться атакувати тих, хто, на їхню думку, схожий на ворога. Таким чином вони можуть знищити «своїх», які вкрай потрібні нашому організмові, і спровокувати розвиток автоімунних захворювань (до таких належать ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, розсіяний склероз тощо).

Що ж до чаю з лимоном, журавлини і подібного, то вони справді допомагають імунній системі краще функціонувати. Адже регулюють дотримання водного балансу під час хвороби, збагачують організм вітаміном С. До слова, приймати цей вітамін у таблетованій формі не раджу, бо наш організм дуже не любить передозування. Краще споживати щодня фрукти й овочі.

– А чому, як тільки вчепився вірус, у нас піднімається температура тіла?

– Це означає, що організм привів імунну систему в повну бойову готовність та знищує «прибульця» (тобто вірус чи бактерію). Тому збивати температуру – це все одно, що обеззброювати імунну систему.

Приймати жарознижувальне треба лише тоді, коли людина ну дуже погано почувається. А от коли на термометрі 38,5, але вам цілком нормально, можете спокійно займатися своїми справами.

– Чим краще збивати температуру?

– Вже згаданими парацетамолом та ібупрофеном. За кордоном як жарознижувальне використовують навіть теплий душ. В тому числі – для дітей: коли наприклад, таблетку прийняв, температура трошки спала, а далі знову піднялася. Для країн пострадянського простору такий метод рівносильний злочину, але на Заході таке є. Натомість так поширене в нас обтирання оцтом і горілкою – це дуже погано для організму. Не треба його застосовувати! Хочете – можете покласти на лоб звичайну тканину, змочену холодною водою, або протерти нею згини в ліктях і під колінами (це фактично той же теплий душ, але без намочування всього тіла одночасно).

– Наші люди часто вдаються до самолікування, зокрема й антибіотиками. Чим це небезпечно?

– Коли людина сама собі призначає антибіотики, то вона, як мінімум, дарма тратить гроші і труїть себе не потрібними препаратами, які можуть викликати діарею, коліт, порушити мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Люди повинні запам’ятати: антибіотик безсильний проти вірусів і знищує лише бактеріальну інфекцію.

Крім того, самолікування антибіотиками створює проблему не лише для хворого, а й для всього людства. Бо що більше збудники хвороб контактують із антибіотиками, тим краще вони вчаться «втікати» від цих антибіотиків, виникає так звана резистентність. І вже зараз у світі є пацієнти, на чиї хвороботворні бактерії вже не діє жоден антибіотик.

– Як ви ставитеся до методів народної медицини на кшталт «сто грамів із перцем і під перину»?

– Алкоголь дуже погано впливає на організм. Зокрема при застуді та грипі. Етанол, який міститься в міцних напоях, під час перетравлювання виділяє токсини (простими словами, отруту), які руйнують клітини не лише печінки, а й імунної системи. Тож від алкоголю наш організм втрачає опірність до хвороб.

Популярний серед українців часник справді містить елемент ліцин, який володіє антибактеріальною дією. Часник справді має велику кількість молекул, які під час перетравлювання виділяють велику кількість сірководню, що дуже корисно для серця.  Але проблема в тому, що в одному зубцеві часнику міститься надто мала доза ліцину, аби поїдання часнику дало клінічно доведений ефект.

Так само не треба вішати на шию зубці часнику чи розкладати їх по домівці для знешкодження вірусів. Запах часнику не вбиває ні бактерій, ні вірусів. А пхати часник у вухо, ніс чи статеві органи (проти кандидозу) – це не просто НЕ ефективно, це дуже й дуже небезпечно. Адже можна попекти слизову, ще й призвести до некрозу (відмирання тканин) слизової.

Цибуля та часник допомагають від вірусу в єдиному випадку: ви добряче їх наїлися – і через запах із рота від вас триматимуться подалі всі люди, які є потенційними носіями збудника. Такий метод – дотримання соціальної дистанції – справді працює.

Оксолінова мазь не просто не корисна, шкідлива. Бо вона зліплює волосинки в носі, які слугують ворсистим фільтром і затримують усе шкідливе, що ми вдихаємо. Крім того, мазь блокує виділення слизу в носі, який знешкоджує віруси (тож коли з носа тече, це означає, що організм активно виганяє віруску назовні).

– А чи є серед народних методів бодай щось дієве?

– Є. За результатами досліджень, ехінацея при регулярному прийомі протягом трьох місяців дає позитивний ефект для боротьби з ГРВІ (але не у всіх, у невеликої групи людей). Вона, до речі, є в переліку допустимих засобів лікування та профілактики ГРВІ в американських сімейних лікарів. Тож навіть якщо від ехінацеї ви не отримаєте разючого ефекту, вона, принаймні, не зашкодить, і краще приймати її, ніж імуномодулятори сумнівного виробництва.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, імунітет, лікування, хвороби
В тему

Останні матеріали