Поради

Яка різниця між трудовим і страховим стажем та як він пливає на пенсію

Яка різниця між трудовим і страховим стажем та як він пливає на пенсію

Чимало українців, говорячи про обчислення пенсії, використовують єдиний термін – «стаж». Однак варто розрізняти поняття трудовий стаж і страховий. Бо саме останній впливає на те, коли ми отримаємо право вийти на заслужений відпочинок та яким буде розмір наших пенсійних виплат.

Так-от: до 2003 року включно всі роки роботи, які були записані у вашій трудовій книжці чи інших документах, називалися трудовим стажем.

Із 1 січня 2004-го набув чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Саме тоді з’явилося поняття «страховий стаж» – це той період, коли ви або ваші роботодавці сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України.

Ті роки, протягом яких ви працювали до 2004 року, автоматично зарахувалися до страхового стажу. А от після 2004-го до нього почали зараховуватися лише ті роки, коли від вашого імені до Пенсійного фонду сплачувався страховий внесок. Тобто, навіть якщо ваша трудова перебуває в роботодавця і ви офіційно числитеся на роботі, але з якихось причин роботодавець не платить за вас внесків до ПФУ, то ці роки вам не будуть зачислені до страхового стажу.

У якому віці можна йти на заслужений відпочинок

Всі дані про сплату пенсійних внесків зберігаються в спеціальному реєстрі.

Завдяки цьому реєстру кожен охочий може на офіційному сайті Пенсійного фонду України відкрити особистий кабінет і перевірити, які роки роботи вам зараховані до страхового стажу, скільки відрахувань до ПФУ здійснював кожен із ваших роботодавців, у якому році ви можете вийти на пенсію і яким буде розмір ваших пенсійних виплат.

2022 року, відповідно до Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, вийти на пенсію за віком можна в 60, 63 або 65 років.

Якщо ваш страховий стаж становить 29 років і більше, ви можете піти на заслужений відпочинок у 60-т. Якщо 19 – 29 років, то в 63. А якщо ваш страховий стаж становить від 15 до 19 років, то розраховувати на пенсію ви можете не раніше від 65 років. Коли ж до цього віку ви так і не накопичите бодай 15 років страхового стажу, то вам доведеться розраховувати лише на соціальну виплату розміром 1934 грн.

З кожним роком ситуація щодо виходу на пенсію ставатиме все гострішою. Адже мінімально необхідна кількість років буде постійно зростати і до 2028 року становитиме: для 60-річних – 35 і більше років страхового стажу, для 63-річних – 25 – 35 років, для громадян віком 65-т – від 15 до 25 років страхового стажу.

Коли не вистачає страхового стажу

Чимало українців, особливо в сільській місцевості, стикнулися з проблемою відсутності офіційної роботи. Тож багатьом навіть при досягненні 65-річного віку не вдається заробити необхідних 15 років страхового стажу.

Що робити в такому випадку? Влада пропонує докупляти страховий стаж, але не більш ніж на 5 років.

Ціна за один рік страхового стажу вираховується, зважаючи на розмір ЄСВ. Якщо зараз мінімальна зарплата 6500 грн (із жовтня 2022-го – 6700 грн), то мінімальний ЄСВ становить 1430 грн в місяць, тобто 22% від мінімалки (із жовтня ЄСВ становитиме не менше від 1474 грн).

А тепер ціну страхового стажу, який хочемо докупити, розраховуємо шляхом множення: мінімального ЄСВ, кількості місяців страхового стажу, яких бракує для виходу на пенсію за віком, коефіцієнта вартості компенсації при одноразовій сплаті (за 1 рік коефіцієнт становить 2, за 2 роки – 1,8, за 3 роки – 1,6, за 4 роки – 1,4, за 5 років – 1,2).

Таким чином 2022 року додаткові роки страхового стажу коштуватимуть: 1 рік – 34 тис. 320 грн; 2 роки – 61 тис. 776 грн; 3 роки – 82 тис. 368 грн; 4 роки – 96 тис. 96 грн; 5 років – 102 тис. 960 грн.

Щоб докупити стаж, якого бракує, майбутній пенсіонер повинен укласти договір про добровільну участь у системі обов’язкового державного пенсійного страхування, сплативши стаж за попередні періоди або майбутні роки (для виходу на пенсію раніше).

Для того, щоб купити стаж, необхідно звернутися до податкового органу за місцем проживання та подати такі документи:

заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соцстрахування або про одноразову сплату до системи пенсійного страхування; копію паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу; копію трудової книжки; виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5).

Сплатити додаткові роки стажу потрібно протягом 10 календарних днів після підписання угоди.

Ці документи потрібні для нарахування виплат

Якщо ж страхового стажу у вас достатньо і строк виходу на пенсію ось-ось настане, то до Пенсійного фонду варто звернутися завчасно. Адже в такому випадку пенсійні виплати почнуть нараховуватися вже наступного дня після настання пенсійного віку.

Щоб оформити пенсію, знадобляться такі ваші документи: заява встановленої форми, паспорт (оригінал і копія), документи про місце проживання (реєстрацію) пенсіонера, свідоцтво про шлюб (за потреби, оригінал плюс копія) і про народження дітей (за потреби). Не забудьте також докласти трудову книжку (оригінал і копію) та інші документи про стаж, заяву і номер розрахункового рахунку в банку, ідентифікаційний код чи свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, довідку з військкомату про проходження служби, за потреби – військовий квиток. Якщо ви до 1 січня 2004 року навчалися на денному відділенні, то, щоб це підтвердити, вам потрібно буде подати диплом або інший документ. Можна також за бажанням пенсіонера та за підтвердженням первинними документами подати довідку про зарплату протягом будь-яких 60 місяців поспіль, яку ви отримували до 30 червня 2000 року, не залежно від перерв.

До речі, деякі з цих документів можна в електронній формі отримати на порталі «Дія» або в рамках проєкту е-пенсія.

Як оформити пенсію дистанційно

Бувають випадки, що людина не може особисто подати документи, необхідні для оформлення пенсії (скажімо, особа перебуває за кордоном). В такому разі звернутися до управління ПФУ може її офіційний представник, який від імені особи збере документи, перелік яких викладений вище.

Стати офіційним представником може не будь-хто, а лише особа, яка отримала довіреність, завірену в нотаріуса. Якщо людина перебуває за кордоном, то цю довіреність потрібно в консульській установі завірити штампом «Apostille». А коли до переліку документів подаються папери іноземною мовою, їх необхідно перекласти і теж нотаріально засвідчити.

А якщо трудова загубилася?

Часто до нашої редакції звертаються читачі, які не можуть добитися справедливої пенсії через втрату трудової книжки. Бувають також випадки, що людина не зафіксувала вчасно роботу на котромусь із підприємств, тепер воно ліквідоване і підтвердити роки роботи просто немає кому.

Якщо це стосується періоду після 2004 року, то проблему вирішити не так складно. Адже у відповідному реєстрі ПФУ має зберігатися інформація про сплату людиною пенсійних внесків.

А от щоб підтвердити роки роботи до 2004-го, треба в Пенсійний фонд пред’явити довідку чи з місця, чи з архіву.

Якщо підприємства ліквідовані без визначення правонаступника, слід звертатися до архівних установ. У пошуку документів, яких бракує, можуть допомогти і в самому Пенсійному фонді. У деяких випадках стаж може бути підтверджений на підставі довідок про зарплату, особових рахунків та будь-яких інших документів, у яких містилися б відомості про періоди роботи. При роботі у колгоспі окремо заводилася трудова книжка колгоспника, де зазначено вироблену кількість трудоднів. У крайньому разі, стаж до 2004 року може бути підтверджений показаннями свідків. Не менше від двох свідків повинні знати заявника за спільною роботою і мати власні документи про роботу в той час.

За отриманням детальнішої інформації щодо кожного конкретного випадку варто звертатися до спеціалістів вашого управління Пенсійного фонду або до юристів відповідного спрямування. Адже редакція газети надає лише загальну інформацію і не має профільних фахівців.

Номер гарячої лінії Пенсійного фонду України: 0 (800) 503 753.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, робота, пенсіонери, пенсійний фонд, пенсії, страхування
В тему