Поради

Як зберегти живу ялинку якомога довше

Як зберегти живу ялинку якомога довше

Мабуть, у багатьох оселях стоять прикрашені до Нового року та Різдва Христового лісові красуні. Хвойний аромат, різнобарвні гірлянди, красиві кульки – все це додає святкового настрою. І хочеться зберегти свіжість ялинки якомога довше. Детальніше про це – у розмові з Михайлом Козаком, який понад 30 років працював лісником і добре знає секрети лісових дерев.

Михайле Івановичу, розкажіть, як правильно вибрати новорічну красуню?

– Ідеально, якщо це буде не зрубане деревце, а ялинка, що росте в спеціальній діжці. Тут головне – вберегти її від теплового шоку, який часто буває, якщо зелену красуню з двору занести в оселю. Відтак раджу робити це поступово – потримати день-два на балконі, або ж на веранді, а тоді нести в кімнату. Як варіант можна придбати кипарис – красиве декоративне деревце.

А як вибрати зрізану ялинку, щоб вона простояла всі свята?

– Передусім стовбур дерева має бути вкритим голочками, а місце зрізу повинно мати природний світлий колір. Про те, що ялинка нещодавно зрізана, свідчить і еластичність її гілочок та яскравий насичено-зелений колір хвої. Якщо стукнути стовбуром об землю і хвоя не обсипалась – значить, дерево свіжозрізане. Коли ж хвоя почала обсипатися – це вказує на те, що ялинка була зрізана давно, і купувати її не варто. Свіжість дерева можна визначити, розтерши пальцями декілька гілочок. Якщо ялинка була зрізана недавно – ви відчуєте яскраво-виражений хвойний аромат, а поверхня шкіри стане маслянистою.

Якими є правила встановлення ялинки та продовження її життя в наших домівках?

– Передусім потрібно видалити нижні гілочки і очистити стовбур сантиметрів на 10 – 15. Поставити в ємкість з водою або ж в підставку з вологим піском, який час від часу слід зволожувати. Для того, аби продовжити життя ялинки, у воду варто додати таблетку аспірину, дрібку солі та три-чотири кубики цукру-рафінаду. Популярним та ефективним є і такий засіб – по п’ять грамів лимонної кислоти, желатину, пів столової ложки розтовченої в порошок крейди треба розвести в трьох літрах води і перелити в ємкість, в якій стоятиме ялинка. З власного досвіду раджу додати в воду будь-яке добриво для хвойних дерев, розчинивши його згідно з інструкцією. Також новорічне деревце слід ставити якомога далі від опалювальних приладів і вранці та ввечері обприскувати хвою ялинки водою кімнатної температури.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: свято, ліс
В тему

Останні матеріали