Поради

Що робити, якщо чоловік не хоче одружуватися

Що робити, якщо чоловік не хоче одружуватися

«Чому він не одружується?» — досить поширене питання на жіночих форумах. Здавалося б, все при ній: красива, розумна, добре готує і характер легкий. Що ж йому ще треба? І скільки можна чекати?

Дуже часто буває таке, що відносини тривають місяцями, роками, а партнер не пропонує перейти до серйознішого етапу в відносинах. Що з цим робити?

Про те, що робити в такій ситуації, розповіла психологиня, енерготерапевтка Юлія Хадарцева.

У відносинах між чоловіком і жінкою ми можемо займати три ролі, тобто три позиції:

  • Відносини «мама — дитина»;
  • Відносини «партнер — партнер»;
  • Відносини «дитина — тато».

У тих випадках, коли ми займаємо не свою роль у відносинах, партнер не готовий одружитися. Чому? Наприклад, ми граємо роль мами для нього. Якщо ж вона дитина у стосунках, тоді вона, звичайно ж, не готова одружитися. Ознаки того, що ви перебуваєте в ролі матусі:

  1. коли ви проявляєте зайву турботу по відношенню до партнера;
  2. даєте йому постійні настанови;
  3. намагаєтеся його виростити, навчити чогось;
  4. турбуєтеся за партнера як за маленьку дитину;
  5. розмовляєте з партнером як з маленькою дитиною.

Коли ви займаєте місце зручної матусі, що дбає, партнер перетворюється на маминого синка і, природно, не хоче одружитися. Те ж відбувається, коли ви змінюєтеся ролями і ваш партнер грає роль татуся, а ви для нього – маленька дівчинка. У такому разі він теж не готовий одружитися. Чоловік просто виконує роль тата, який також піклується, виховує, дає вказівки та контролює у всьому. Це говорить про те, що ваша система відносин побудована неграмотно і ви порушили правило «партнер-партнер».

Найчастіше ми потрапляємо в такі сценарії з кількох причин. Граючи роль матері, ми більшу частину часу контролюємо партнера і у нас виникає ілюзія, що він нам належить. Адже коли чоловік на 100% схильний до нашого контролю, він (нібито) нікуди від нас не подінеться. Виникає ілюзія здорових, стійких стосунків. У такій ситуації важливо взяти на себе відповідальність і визнати, що ви готові розвиватися далі в цих відносинах як доросла, вільна людина, на рівних і вийти з цього травмуючого сценарію «Я – мама, він – дитина».

Інший випадок, коли чоловік грає роль «татуся», і тут теж дуже багато вигод, що насправді є прихованими травмуючими сценаріями з дитинства. Це йде від деструктивних або не вибудованих відносин дочки з батьком. Такі дівчата шукають у партнерах найкращих татусів, потрапляючи в травмуючий сценарій, де тотальна підтримка, турбота та контроль дівчині необхідні постійно. Потрібно оцінити і прийняти, що партнер ніколи не стане татом, перейти на інший рівень і вже будувати відповідні цьому здорові стосунки.

Коли ви потрапляєте в здоровий сценарій «партнер—партнер», важливо також усвідомити свої цілі та цінності і зіставити їх з цінностями вашої другої половинки. Буває і так, що люди живуть у здорових відносинах як партнери, але мети вийти заміж або одружуватися немає. Коли такої мети немає, то чоловік про це не знає. Тут важливо чесно говорити з тим, що наступним етапом для вас було б важливо узаконення відносин.

Обов'язково озвучуйте партнеру свої цілі на майбутнє і будьте щирими

Наступна причина, чому партнер не готовий одружитися, це коли він розуміє, що ви від нього залежите. Тому для того, щоб чоловік захотів узаконити ваші відносини і зробити їх ще тіснішими і ціннішими, дуже важливо працювати з усвідомленням своєї глибинної цінності і з розумінням того, що ви самодостатня, цінна особистість. Ви не повинні боятися втратити відносини, чоловік це обов'язково відчує і на підсвідомому рівні не захоче виходити на наступний етап.

Працюйте над своєю цінністю, цілісністю та життєвою місією

Ще одна причина, чому партнер не хоче на вас одружитися, полягає в тому, що ви застрягли на цьому етапі відносин, в якому на сьогодні знаходитесь і вам несвідомо страшно переходити до наступного етапу. Чому так відбувається?

У дитинстві ви спостерігали травмовані стосунки ваших батьків, і для вас у принципі заміжжя щось нездорове. Звичайно, ви будете робити все, щоб уникнути весілля і узаконених відносин. У такій ситуації потрібно побачити і зрозуміти, що між вашими батьками так чи інакше було кохання, тому на світ з'явилися ви, і вам не потрібно повторювати сценарій батьків, ви можете створити здорову, щасливу, гармонійну сім'ю.

У вас можуть бути внутрішні переконання про те, що в офіційних відносинах з'являється нудьга і зникають принади цукерково-букетного періоду. Тут потрібно уявити, як можуть ще розвиватися події в шлюбі. Сісти і прописати, які є плюси в цьому, і побачити, яким чином ваші відносини можуть прийняти іншу, більш досконалу форму.

Якщо у вашій родовій системі були травми, де партнери втратили один одного. Наприклад, якщо ваших бабусь і дідусів розлучили смертю або іншою трагедією (бабуся чекала дідуся з війни і не дочекалася і т. д.). У голові закріплена програма про те, що узаконені відносини між чоловіком і жінкою можуть призвести до смерті. Потрібно розпорядитися з історіями вашої родової системи і вивести себе на новий, незалежний рівень.

Підбиваючи підсумки, хочеться сказати про те, що, коли партнер на вас не одружується, потрібно в першу чергу покопатися в собі і попрацювати над собою. Однозначно потрібно зайняти правильне місце в системі, бути з партнером на рівних, «партнер — партнер».

Дуже важливо опрацювати тему цінності, любові до себе, зрозуміти, що в відносинах ви любите, цінуєте, поважаєте себе і більше не готові потрапляти в співзалежні або нездорові відносини, коли партнер не має з вами однакових цілей і цінностей.

Також рекомендується опрацювати ті внутрішні психологічні установки, коли вам несвідомо страшно йти в гармонійну, здорову сім'ю.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: шлюб, стосунки, жінки, психологія, кохання, чоловіки
В тему