Поради

Чому непрохані рятівники постійно лізуть у чужі справи

Чому непрохані рятівники постійно лізуть у чужі справи

Почнемо з того, що не кожна людина, яка надає допомогу, є рятівником. Допомога ближньому та участь у волонтерських рухах – природне бажання почуватися потрібним та корисним.

Проблеми починаються тоді, коли допомога нав'язується без прохання з боку іншого або людина допомагає, «жертвуючи» власним благополуччям.

Чому нам потрібно всіх врятувати

Надання допомоги у нашому менталітеті закріплено історично та культурно. Казки та багато класичних творів звеличують героїв, які жертвують собою заради ближнього.

«Общинне мислення», що допомагало виживати у скрутні часи, не зникло: досі нікого не дивує, що сторонні люди можуть дати вам купу порад на будь-яку тему, починаючи від виховання дітей до способів відновлення здоров'я. Для частини людей «рятівництво» стало нормою життя: помітивши чужу проблему у полі зору, вони мчать її вирішувати і часто засмучуються, не отримуючи похвали. Вони починають вважати невдячними тих, кому надали безкорисливу допомогу. «Рятувальнику» складно усвідомити, що його втручання було недоречним, оскільки той, хто «переживає лихо», не просив ні поради, ні підтримки.

Причини «рятівництва»

З точки зору психології, такий потяг виникає з кількох причин, усвідомивши і пропрацювавши які, можна перестати налагоджувати чужі долі та переключитися на власне життя. Одним із основних факторів такої поведінки є нестача турботи про дитину в ранньому віці. Глибинна потреба в ній компенсується за допомогою «профлексії»: людина починає робити для інших те, чого підсвідомо потребує сама.

У деяких випадках це приховує під собою бажання домінувати: це проявляється у постійних вказівках, як слід вчинити. А ще «рятувальник» постійно відчуває тривогу від неможливості контролювати негативні події навколишнього світу. Саме тому він постійно намагається виправити будь-який негатив, що відбувається навколо нього та з іншими людьми, намагаючись таким чином відновити почуття безпеки, навівши порядок.

Якщо ви усвідомили, що ви є рятівником і хочете вийти з цієї ролі, то задайте собі питання: навіщо це вам потрібно. Адже постійно «допомагаючи» іншим, ви порушуєте не лише їхні особисті межі, а й свої власні. Ви звалюєте на себе чужу відповідальність і не даєте розвиватися та набувати необхідного досвіду собі і тим, кого рятуєте. Починайте дотримуватися нових правил: не кидайтеся допомагати, навіть порадою, поки вас не попросять і допомагайте на прохання тільки тоді, коли відчуваєте, що у вас є ресурс і бажання.

Зніміть костюм супергероя та займіться власним життям.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, допомога, волонтери
В тему