Поради

Істерика і безгрошів’я: як пережити пандемію коронавірусу

Істерика і безгрошів’я: як пережити пандемію коронавірусу

Нова хвиля обмежень, пов'язана з пандемією, самоізоляція і вакцинація від COVID-19 продовжує розгойдувати емоції. Люди в подиві від того, що відбувається, багатьом страшно і тривожно за майбутнє.

Лікарка-психіатриня, експертка по роботі з підсвідомістю Вероніка Сисоєва пояснила, звідки беруться наші основні страхи в такий непростий час і як пережити пандемію коронавірусу без шкоди психічному здоров'ю.

Експертка назвала декілька причин, які розгойдують наші емоції і викликають шквал неоднозначних реакцій:

  • Внутрішній дискомфорт, страх за своє здоров'я і здоров'я близьких
  • Страх за майбутнє, нерозуміння, куди рухатися далі
  • Конфлікти з близькими, розлад у родині
  • Матеріальні труднощі, страх втратити роботу
  • Різкі зміни в житті
  • Обмеження, масковий режим
  • Немає можливості подорожувати

Що робити, якщо вам знайомі перераховані переживання - радить Вероніка Сисоєва.

  • Пандемія лише лакмусовий папірець того, що відбувалося у вашому житті до коронавірусу. Проблеми в сім'ї під час пандемії підкреслюють той факт, що ви перестали вибудовувати відносини і працювати над ними. Матеріальні труднощі говорять про те, що у вас недостатня кількість фінансових джерел і низький рівень фінансової грамотності. Погане фізичне або психологічне самопочуття – лише наслідок неуважності до свого здоров'я. Будь-яка проблема вказує на те, що ми давно пустили її на самоплив ще задовго до початку пандемії, і в цей час викрутитися не вийде, доведеться активно розбиратися з невирішеними завданнями з минулого.
  • Залежно від проблеми необхідно почати планувати вихід з поточної ситуації і приймати рішення щодо подальших дій. Можливо, вам потрібно змінити професію або просто роботу, знайти інші джерела доходу, звернути увагу на відносини з близькими, по-справжньому зайнятися собою, своїм здоров'ям і, нарешті, своїм життям.
  • Важливо зрозуміти, з чим, насправді, пов'язаний ваш емоційний стан. Наприклад, людина начебто боїться одного, але варто копнути глибше і стає зрозуміло, що її страх полягає в іншому і найчастіше пов'язаний з травмою з дитинства. І працювати потрібно саме з причиною, з «глибоким» страхом і опрацьовувати свої травми з минулого. Або здається, що нас образили, ми нарікаємо на кривдника, а, насправді, кривдник лише доторкнувся і неусвідомлено зачепив зовсім інший, більш глибокий біль. Саме він нас і турбує. Саме його нам і потрібно усунути.
  • Табу на звинувачення оточуючих у власному неблагополуччя. Перекладати відповідальність на інших за те, що відбувається з вами - не робоча схема. Пам'ятайте, що важливо не те, що відбувається навколо, а реакція на те, що нас оточує. І в тому, як ми реагуємо, немає чиєїсь провини, крім нашої.
  • Кожна людина відповідає за свої емоції і поведінку самостійно. І якщо він не справляється, йому потрібна допомога фахівців – психотерапевтів, а в окремих випадках, лікаря-психіатра. Надайте собі необхідну підтримку і допомогу.
  • І останнє, про що ми повинні пам'ятати. Це не назавжди. Мине небагато часу, ситуація зміниться, всі основні питання з коронавірусом будуть закриті, і ми зможемо повернутися до звичайного життя. Почніть вже зараз закладати фундамент для кращого майбутнього.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, психологія, Поради
В тему