Поради

Як впливає на дітей виховання ременем

Як впливає на дітей виховання ременем

Питання виховання нерідко стають приводом для суперечок і скандалів навіть всередині сім'ї. Одні вважають, що до дітей треба застосовувати «метод батога і пряника», інші - що всі проблеми можна врегулювати словом, треті ж дотримуються способам взаємодії з нащадками, які передаються від покоління до покоління.

Практикуюча психологиня, авторка бестселерів «Жінка вищого пілотажу» і «Як заробляти мільйони» Вероніка Хацкевич пояснила, чим же все-таки поганий «батіг» і як не переборщити з виховними заходами.

Ось, що думає експертка з приводу виховання дітей ременем:

«В останні десятиліття йде активна пропаганда проти тілесних покарань - це шкідливо, це насильство над дитиною, принижує її особистість і взагалі не має ефекту. Але в цьому питанні багато хто починає з кінця - власне, самого покарання. А мені здається важливим розібратися в першу чергу в мотивах, які змушують дорослого застосовувати тілесні покарання до дитини.

Будь-яке покарання має бути мірою дотримання дисципліни, але ні в якому разі не способом випліскування батьківських емоцій. Як є різниця між чітким строгим зазначенням, що потрібно робити, і істеричним криком, так і є різниця між ляпасом по попі при непослуху і побиттям дитини підручними предметами.

Нерідко батьки використовують фізичні покарання як спосіб скинути свій негатив через таку активність. Ми можемо побачити на дитячому майданчику маму, яка кричить на дитину, а потім не стримується і починає її лупцювати. Тут більше питань до психоемоційного стану батьків і їх поглядів на життя, якщо для них вдарити дитину - це спосіб розслабитися. У такому випадку потрібно працювати в першу чергу з собою: вчитися управляти своїми емоціями, особливо гнівом і агресією, консультуватися з психологом, можливо, пройти обстеження у психіатра.

Ця мама може перебувати в стані сильного стресу, вигоряння, перевтоми, тривалої післяпологової депресії, кризи у відносинах з партнером. Причина може бути будь-який, але наслідком її стає тілесне покарання дитини. Якщо ви ловите себе на думці, що вам хочеться вдарити своє чадо, то змініть питання «Чому він не слухається, чому він такий поганий?» на питання «Чому я хочу вчинити саме так?»

Вероніка Хацкевич радить розмежувати для себе, що допустимо, а що ні в виховному процесі.

«Потрібно дуже чітко розділяти, яке тілесне покарання є допустимою виховною мірою, а яке - насильством. Легкий ляпас по попі не є насильством над дитиною. А нападки, приниження, побиття підручними предметами - це злочин проти дитини і, взагалі-то, і проти закону, це кримінально карані дії. Легкий ляпас може протверезити і привести до тями дитину в істериці.

Удар ременем - це просто по-справжньому боляче. Спробуйте вдарити ременем себе - навряд чи цей біль здасться вам належною карою за розкидані іграшки або невивчені уроки. Тим більше ,якщо ми говоримо про якісь дійсно жорстокі дії, особливо якщо батьки в цей момент знаходяться в неадекватному стані, під впливом алкоголю.

Якщо ви вдаєтеся до тілесних покарань спонтанно, під впливом своїх емоційних сплесків, то формуєте в дитини тільки страх перед батьком, бажання не вступати зайвий раз в комунікацію, а то «як би не одержати». Людина, яку в дитинстві хаотично били, виростає затиснутою, скутою, при цьому з потужною прихованою агресією і невмінням контролювати свої емоції».

Практикуюча психологиня також зазначила, що будь-яке покарання має бути послідовним.

«Дитина повинна розуміти, за що і як саме вона може бути покарана. Варіантів може бути безліч, і тілесне покарання - це вища міра, до якої ви можете вдатися. Правила повинні бути чіткими і прозорими, і дотримуватися їх повинні в першу чергу дорослі. Уявіть, що йде суд. Обвинуваченого ж не кидають в камеру без пояснення причин, тому що судді сьогодні просто так захотілося. Йому спочатку зачитують обвинувачення, дають можливість пояснити і захистити себе, потім оголошують вирок відповідно до встановлених в країні норм і законів, і тільки після призводять його в дію. Так само варто будувати і систему покарань в сім'ї: чітко і послідовно ».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, батьки, психологія
В тему